GeriSeyahat Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson

Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson

Ukrayna’nın Karadeniz kıyısında Dinyeper Nehri boyunca uzanan Kherson, kültür ve doğa turizmiyle son yıllarda adından söz ettirmeye başladı. Avrupa’nın bu bölgesinde çöl safarisi yaptıktan sonra Dinyeper Nehri’nde tekne ya da kanolarla tura çıkabilir, kunduzlara el sallayıp, yeşilin binbir tonunun ışık dansı yaptığı serin sularında kulaç atabilirsiniz.115 etnik grubun kültürünü harmanlayan bu sakin şehir, sosyal dokusu, müzeleri, uluslararası tiyatro festivali, heykelleri, su ürünleri ağırlıklı mutfağı ve kafeleriyle de öne çıkıyor.

Ukrayna’nın güney kenti Kherson (Herson), zengin bir kültürel mirasla yoğrulmuş. 1778’de kurulan şehir tarihi boyunca, daha iyi bir yaşam arayanlara ve savaşlardan kaçanlara kucak açmış. Bölgede İspanyolundan Fransızına, Almanından İsveçlisine 115 etnik grup yaşıyor. Hal böyle olunca da mimari yapı, sosyal doku, hatta insanlar oldukça renkli bir yaşama göre şekillenmiş. 11 üniversitesi bulunan kent aynı zamanda bir heykeller ve müzeler şehri konumunda.

İstanbul’dan 70 dakikalık uçuşla ulaşılan 300 bin nüfuslu liman şehri Kherson, hem kültürel hem de doğa ağırlıklı bir tatil yapmak isteyenler için oldukça ideal. İstanbul’un boğucu kalabalığından sonra bu sakin bölge; yeşillikler içinde kaybolan evleri, parkları, cadde genişliğindeki kaldırımları, trafiğe kapalı yürüyüş yolları ve Paris’i andıran kafeleriyle insana ilaç gibi geliyor. Hafta sonları sabah saatlerinde tüm şehre yapılan şahane müzikle güne oldukça enerjik başlamanız da garanti.

NEHİR TUTKUNLARININ ROTASI

Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson

Avrupa’nın üçüncü büyük nehri Dinyeper’de kano, yelken, jet ski ya da tekne gezintileri yapılıyor.

Yaşamı şekillendiren Dinyeper’e dikey uzanan sokak ve caddelerde toplu ulaşım elektrikli troleybüslerle sağlanıyor. Trafikte sıklıkla karşılaşabileceğiniz Sovyet yapımı Lada marka otomobiller ve 70’li yılların sarı dolmuşları, sizi modernizmin yanında geçmişe doğru nostaljik bir yolculuğa da çıkarıyor.

Kherson öncelikle nehir gezilerini sevenler için birebir. Avrupa’nın üçüncü büyük nehri Dinyeper, kentte kollara ayrılarak ilerliyor. Sık bitki örtüsüyle sarmalanan Dinyeper ve kollarında kano, yelken, jet ski ya da tekneyle gezintiye çıkıp, derin bir sessizlikte ruhunuzu dinlendirebilir ve serin sularda kulaç atıp, oltayla balık avlayabilirsiniz. İki saat süren nehir turunda üç kişilik gruplar için 150 TL alınıyor. Eğer doğum gününüzse bu turlara ücretsiz katılabiliyorsunuz.

EKOTURİZM BÖLGESİ ÇAYKA
Chaika (Çayka) da ise yerel kültürün ve tatların izini bulmak mümkün. Tam bir ekoturizm bölgesi. Nehrin çevresinden çıkarılan çamurun, birçok sağlık problemine iyi geldiği belirtiliyor. Çayka’da bir tam tur, deniz ürünleri ağırlıklı yemek dahil 185 grivna (24 TL). Çayka Nehri’nden açılan suyoluyla ulaşılan Kunduz Gölü’nde ise kunduzları gözleyip, nilüferleri seyre dalabilirsiniz.

Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson

Chaika

Avrupa’nın bu bölgesinde çöl safarisi yapma gibi bir olanağa da sahipsiniz. 2 bin kilometrekarelik bir alana yayılan ve Kherson Çölü olarak da bilinen Oleshkovsky kumulu, Avrupa’nın en büyük çölü. Yürümek yerine üç kişinin yolculuk edebildiği ciple safariyi tercih ederseniz, yarım saat için 330 gravni (yaklaşık 45 TL) ödemeniz gerekiyor.

1.100 TABLOLU RESİM MÜZESİ

Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson

Local Lore

Local Lore, doğal tarih müzesinin hemen karşısında bulunan sanat ve resim müzesiyse sanatseverlerin başını döndürecek zenginlikte eserlere ev sahipliği yapıyor. Müzede, ağırlıklı olarak Sovyet dönemi sanatçıların eserlerinden oluşan 1.100 tablo sergileniyor. Ayvazovski’nin de üç eseri bulunuyor.

EKONOMİK BÜTÇEYLE TATİL
Ukrayna para birimi gravni. 1 dolar 22 gravni ediyor. Kherson’da ortalama bir memurun aylığı 336 TL. Fiyatlar turistler için de farklılık göstermiyor. Örneğin şehrin en lüks otelinde kahvaltı dahil konaklamak 120 TL. Nereye gitseniz, önünüze fiyatların yazılı olduğu mönü geliyor. Örneğin gece kulüplerinde alkollü içecek fiyatları ortalama 3-9 TL. Marketten 12-15 TL’ye 150 gramlık havyar alabilirsiniz.

Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson

Kherson Çölü, 2 kilometrekarelik alanı kaplıyor

GELİNLER ŞEHRİ
Kherson ‘gelinler şehri’ olarak da biliniyor. Bu iş için faaliyet gösteren çok sayıda yasal çöpçatanlık şirketleri var. Özellikle Avrupa ve ABD’den çok sayıda damat adayının bu yolla Kherson’da evlendiği belirtiliyor. Nüfus yapısının kadınlar lehine olması da, damat adaylarının şansını arttırıyor.

NE YENİR?
Denizi, nehirleri ve gölleriyle bir su şehri olan Kherson’un mutfağı doğal olarak su ürünleri ağırlıklı şekillenmiş. Balık olarak genellikle Dinyeper’den avlanan tatlısu balığı çeşitleri tercih ediliyor. Karides ve kerevit gibi lezzetler de bolca mevcut. Et (ille de biftek) konusunda da damağınızı şenlendirmeniz garanti.

Dinyeper’in milletler bahçesi: Kherson

Taze meyve-sebzeleri, zengin komposto çeşitleri, ekmekten yapılan ve alkolsüz bira olarak adlandırılan kvas’ı da gitmişken mutlaka tadılması gereken lezzetler. Oldukça sert olmasına rağmen el yapımı biberli votkası ve yerel bira çeşitleri de Kherson’la bütünleşmiş.

VİZESİZ ULAŞIM KOLAYLIĞI
THY’nin haftanın yedi günü İstanbul-Kherson arasında karşılıklı uçuşu var. Kente 70 dakikalık bir uçuşla vizesiz olarak ulaşmak mümkün. Kherson’a uçuş yapan tek şirket THY. Dünyanın diğer ülkelerine gitmek isteyenler de İstanbul aktarmalı olarak THY ile uçabiliyor. THY Kherson Müdürü Dinçer Sayıcı’nın verdiği bilgiye göre, Ekim 2014’te haftanın dört günü olan uçuş sayısı martta yedi güne çıkmış, şimdi ise ilginin yoğunluğu nedeniyle haftada 10 uçuş planlanıyor.

False