GeriSeyahat 36 saatte Kazablanka
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Kazablanka

36 saatte Kazablanka

Marakeş ve Fez şehirleri gezginleri antik gelenekleri, Tanca ile Suveyre egzotik kültürleriyle etkiler. Fas’ın en büyük yerleşimi Kazablanka ise Atlantik kıyısındaki kozmopolit bir limandır. Geleneksel ve modern unsurların karışımından oluşur. Kökleri Roma’ya uzanır, yerleşim planıyla Fransız’dır, ismi İspanyolcadan gelir. Kent merkezindeki yaygın tramvay sistemi dahil geçmişin zarafetini korur.

36 saatte Kazablanka

13.00
HAYDİ PAZARA

36 saatte Kazablanka

Fez ve diğer Fas şehirlerindeki labirenti andıran çarşıların aksine Kazablanka’nın merkez çarşısı küçük ve rahat gezilir türden. Kireç boyalı duvarlar, yeşil kiremitler Instagram fotoğrafçılarına tam aradıkları kareleri sunuyor. Tezgâhlarda fıstık ve hurmadan şifalı argan yağına kadar ne ararsanız var. Ezanı duyan esnaf camiye gidiyor, çıkışta kaldırımlarda sıralanan masalarda öğle yemeğine oturuyor.

15.00
ŞİPŞAK MEYVE SUYU

Kentin kahveleri, nane çayı ve sert kahveler eşliğinde sohbet eden erkeklerin mekânı. Çarşı yakınındaki parlak renklerle süslü meyve suyu barı Espace El Frutero ise genç kadınların, öğrencilerin kahkahalarıyla şenleniyor. Tavana meyve ve fıstık dolu fileler asılmış. Şen kalabalığa katılın, bir bardak karışık meyve suyuyla siz de canlanın (4 TL).

17.00
CAMİ ZİYARETİ

36 saatte Kazablanka

Rıhtımdaki 2. Hasan Camii’nin inşaatı yıllarca sürmüş, 1993’te açılmıştı. Kıtanın en büyük camii. Minareleri dünyanın en yüksekleri arasında. Minaresinden Mekke’ye yöneltilmiş lazer ışığıyla ülkenin en etkileyici yapılarından biri. Taksiye atlayıp camiye gidin, alacakaranlık çökerken rıhtımda dolaşıp seyyar satıcılardan aldıkları külah dolusu fıstık ya da kızarmış patatesleri (4 TL) yiyerek yürüyüş yapan çiftleri seyredin.

21.00
FİLM GİBİ KAFE

36 saatte Kazablanka

Rick’s Cafe’nin, 1942’de Kaliforniya’da çekilen ünlü filmle tek alakası ekranlarında filmin durmaksızın gösterilmesi... Emekli Amerikalı bir diplomatın açtığı kafe, kemerli kapıları, mozaik kaplı zeminiyle şirin bir yer. Faslı piyanist Issam Chabaa, ‘As Time Goes By’ ve Sinatra’nın meşhur şarkısı ‘My Way’i keyifle çalıyor...

36 saatte Kazablanka

11.00
YEŞİL CENNET

36 saatte Kazablanka

Parc de La Ligue Arabe, kentin en geniş yeşil alanı. Yüksek ağaçlarla süslü, kafelerin sıralandığı bir bulvarın ardındaki park, palmiyeleri ve çiçekli makilik alanıyla şehrin gürültüsünden yorulanlara yeşil bir cennet sunuyor. Bir yanda rengârenk formalar giymiş çocuklar futbol oynuyor, diğer yanda dedeler bowling oynuyor. Tek ses kuş cıvıltıları, zıplayan toplar...

13.30
YEMEK YA DA BRUNCH

Mood Cafe, lüks semtlerden Quartier Gauthier’de. Salaş görünümü, gümüşi bar tabureleri, ışıklandırmasıyla Miami ya da Los Angeles’ta rastlayabileceğiniz mekânlardan. Bilgisayarlarıyla parlak iskemleli beyaz masalara kurulan Kazablankalı gençler, ücretsiz kablosuz interneti kullanıp, sandviç atıştırıyor. Restoranın ayrıca brunch mönüsü var. İki kişilik yemek ya da brunch yaklaşık 60 TL.

16.00
BİR YUDUM KAHVE, BİRAZ ALIŞVERİŞ
Quartier Gauthier’de sanat galerileri, Hugo Boss gibi ünlü markalar, özgün ev eşyası mağazaları Rue Jean Jaures boyunca sıralanmış. Şık Kazablankalılar ve Fransız göçmenlerle dolu kafenin yeşil neonlarla aydınlatılmış, Mick Jagger, Stevie Wonder posterleri asılı duvarlarla çevrili salonunda Amy Winehouse, Jackson Kardeşler şarkıları çalınıyor. ‘Sex and the City’ stili kadınlar, evdeki kadar rahat, neşeyle sigaralarını tüttürüp, sohbet ediyor. (Fas’ta neredeyse tüm restoranlarda sigara serbest.)

20.00
YEMEKTE ÜCRETSİZ ŞOV

36 saatte Kazablanka

“Bu şarap alkolsüz” dedi garson kadehimi doldururken: “Fas’ta sadece erkekler alkollü içki içebilir, kadınlar değil.” Sonra neşeyle ekledi: “Şaka yaptım...” 56 yıldır aynı ailenin işlettiği Al-Mounia, Kazablanka’nın vazgeçilmez restoranı. Eski ABD Başkanı Jimmy Carter bile buraya uğramış. Esprili, misafirperver garsonlar kadar mönüsü de cazip. Domates, tahıl ve baharatlı geleneksel harira çorbasının yanında iri bir limon ve tabak dolusu incir; güvercin eti ya da tavuklu pastilla adlı böreğin yanında toz tarçın ve şeker; pufböreği gibi şişmiş kuskusun yanında tabak dolusu havuçlu, lahanalı garnitür getiriliyor. İki kişi ortalama 150 TL.

22.30
DANS VE KONSER

Rıhtımdaki La Corniche boyunca sıralanan barlarda gerçekten alkollü içecekler servis ediliyor. Hotel Azur’un yanındaki caddede, zemin kattaki La Calèche sadeliğin öne çıktığı bir bar. Tavana Bob Marley posterleri, gitarlar asılmış. Kentten geçen müzikçiler çoğunlukla bu barın sahnesinden geçiyor, Amerikan rock, funk ya da Ortadoğu ezgileri çalıyor.

36 saatte Kazablanka

10.30
TATLI ŞEYLER

36 saatte Kazablanka

Patisserie Bennis Habous, 76 yıllık bir aile işletmesi. Kraliyet sarayı yakınındaki yeşil alanların yoğun olduğu Quartier Habous semtinde. Dar merdivenlerden inilen zemin katında hizmet veriyor. Cornes de gazelles, doigts aux sesame, macaroons gibi pek çok kurabiye çeşidinin kilosu 13 -35 TL arasında.

12.30
HEDİYELİK VE ÇAY
Kurabiye ya da çöreklerinizi atıştırırken çevredeki sokaklarda yürüyüşe çıkabilir, yakındaki bir meydanda kurulan pazarda seramik, halı ya da terlik tezgâhlarına göz atabilirsiniz. Demlik dolusu nane çayıyla sizi dükkânına davet eden esnafla karşılaşırsanız şaşırmayın. Teklifi asla reddetmeyin.

NASIL GİDİLİR?
Ocak ayının üçüncü haftasında İstanbul’dan Kazablanka’ya direkt gidiş-dönüş biletleri Air Arabia Maroc’ta 879 TL, Royal Air Maroc’ta 1090 TL, THY’de 1270 TL’den başlıyor.

 

False