GeriSeyahat İki günde Gaziantep
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İki günde Gaziantep

İki günde Gaziantep

Gaziantep, Zeugma Antik Kenti ve Müzesi 2012’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Şehir son yıllarda adeta yeniden yaratıldı. 1500’ün üzerinde bina restore edildi ve çehresi tamamen değişti. Ayıntap’ın Farsça ‘Pınarı bol’ anlamına geldiği söyleniyor, ‘Gazi’ unvanı da 1920’den sonra Kurtuluş Savaşı’ndaki kuşatma esnasında Fransızlara karşı gösterdikleri direnişten dolayı verilmiş.

İki günde Gaziantep

20.00
Şirehan ve yanındaki Yemişhan tarihi dokusuna sadık kalarak restore ettirilmiş içine de İstanbul’daki Sahan (Tel: 0 342 220 46 46;www.sahan.com) açılmış. Sahan’ın özüne dönüşü gibi. Şiveydiz ve Simit kebabını mutlaka deneyin.

22.00
Gaziantep’in kuzeyindeki Prime Mall’un girişinde iyi müzik yapan, kocaman bir Hayal Kahvesi var. Türkiye’nin kaliteli müzisyenleri ve grupları ile Gazianteplileri buluşturuyorlar.

İki günde Gaziantep

09.00
Bildiğiniz kahvaltılardan çok farklı bu. Antepliler güne Metanet ya da Kelebek’te ‘beyran aşı’ ile başlıyor, sonra da kalori bombardımanı Zekeriya Usta’da (www.katmercizekeriya.com) fıstıklı ve kaymaklı katmerle sürüyor.

İki günde Gaziantep

10.00
Gaziantep, Hititlerden Perslere, Romalılardan Araplara kadar çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptığından, mimari ve tarihi eserler açısından çok zengin bir yerleşim. Şehre vardığınızda Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının da imzalarını görüyorsunuz. Önerim Gaziantep’i keşfetmeye kaleden başlayıp şehrin tarihi merkezi olan Kültür Yolu’nu adımlamanız. Kale binlerce yıllık kalıntıların üzerine inşa edilmiş. Romalılar kendi halinde bir gözetleme kulesi olarak yapmışlar. Bugünkü görkemine M.S. 6. yüzyılda ulaşmış. Orijinal halindeki 36 burcundan sadece 12’si günümüze ulaşabilmiş.

İki günde Gaziantep

11.00
Gelin camileri dolaşalım. Şirvani Camii bir zamanlar şehirde minaresinde iki şerefe olan tek camiymiş. İlk yapıldığında şemsiye şeklinde olan minare külahı bugün sivri. Yapım tarihi bilinmemekle birlikte Osmanlı öncesi döneme tarihleniyor. Ahşap işçiliği mükemmel. Tahtani Camii geçirdiği birçok onarım sonrası orijinal görüntüsünden uzaklaşmış, ancak taş işçiliğindeki ustalık hala göz dolduruyor. Mevlevihane (Tekke Camii) ise semahane, cami, derviş odaları, şeyh evi ile çeşmeden oluşan bir külliye ve 1638‘de yaptırılmış. Alaüddevle Camii’nin banisi Dulkadiroğulları’nın son beyi Alaüddevle olmuş. Halk ‘Ali Dola’ da diyor. Sadece minaresi orijinal. Handaniye Camii de Handan Ağa tarafından yaptırılmış. 16. yüzyılın ikinci yarısına tarihleniyor. Başarılı bir restorasyonla hayata döndürülen caminin muhteşem bir kündekari taç kapısı var.

12.00
16. yüzyıldan itibaren şehrin en önemli zanaat dallarından biriymiş bakırcılık. 20. yüzyılla beraber eski önemini yitirmeye başlamış. Bakırcılar Çarşısı’ndaki tek katlı dükkânlar 19. yüzyıldan kalma. Tüm ahşap doğramalar ve camekânları aslına uygun olarak yenilenen çarşı tekrar hareketlenmiş. Çarşıyı gezerken babadan oğula aktarılan geleneksel bakır işleme yöntemlerini de görme olanağınız var.

İki günde Gaziantep

13.00
En iyi ciğerkebabını yapan Ciğerci Mustafa’ya (Tel: 0342 2309182 ) bir uğrayın. Kebabı lavaşta yiyin. Ustası Mustafa’dan bayrağı Asef almış. İmam Çağdaş Et Lokantası’nın (Tel: 0342 231 26 78) 120 yıldır kapıları lezzet düşkünlerine açık. Masaya önce küffan ekmeği ile birlikte, biber, limon ve maydanoz geliyor, yanında da bir tas içinde ayran. Patlıcan ezmeli lahmacunu, kebap öncesi deneyebilirsiniz. Yemeği güzel bir baklavayla bitirin.

İki günde Gaziantep

14.00
Buğday Pazarı (Arasası) eskiden buğday ticaretinin merkeziymiş. Bir ana avlu ve onun etrafını saran dükkânlardan oluşuyor. Zincirli Bedesten ise 1718‘de Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış. “L” planlı, yaklaşık 80 dükkânlı bedestenin 5 kapısı var. Bir dönem et ve sebze hali olarak da kullanılmış. Dükkânlar elişleri, yemeni, sedef, gümüş gibi şehrin tarihine uygun zanaatlara tahsis edilmiş. Sağlanan aydınlatma ile akşamları da hoş bir görüntüye kavuşuyor. Anadolu Hanı 19. yüzyıl başlarına tarihleniyor. “U” planlı yapı bugün halıcılar çarşısı olarak hizmet veriyor.

15.00
Yemekleri ve mutfak kültürü konusunda çok hassas Gaziantepliler, kuşaklar arası aktarımı sağlamak için ellerinden geleni yapıyor. Belki de bu yüzden Türkiye’deki ilk mutfak müzesi bu şehirde açılmış. Emine Göğüş Mutfak Müzesi, kentin zengin mutfak tarihini ve kültürünü gözler önüne seriyor. 1909’da yapılan Göğüş Konağı’nda misafir ağırlama gelenekleri, sofra düzeni, özel gün yemekleri mankenlerle canlandırılarak anlatılıyor.

16.00
Medusa Cam Eserler Arkeoloji Müzesi ise kendi alanında Türkiye’deki tek özel müze. Birkaç eski Gaziantep evinin restore edilmesiyle sağlanan alanda yaklaşık 2000 cam eser ile 1000 altın ve gümüş parçadan oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Bununla yetinmeyen müze, bir kültür sanat merkezi işlevini de sürdürüyor.

İki günde Gaziantep

17.00
Tahmis Kahvesi, Almacı (Elmacı) Pazarı ve Buğday Pazarı’nın biraz ilerisinde, Mevlevihane’nin yanında yer alıyor. 1640 yılında inşa edilen iki katlı yapı şehrin en ilginç mekânlarından biri. Tahmis ‘kahve dövülen yer’ demekmiş. Menengiç kahvesini deneyin.

İki günde Gaziantep

18.00
Antep’in en iyi baklava adreslerinden biri olan Koçak’a uğrayın ve havuç dilim yiyin. Baklava konusunda Zeki İnal da çok başarılı.

20.00
1909 yılında inşa edilen Bayaz Han (www.bayazhan.com.tr) şehrin sürprizlerinden biri. Halepli mimar ve taş ustalarının maharetli dokunuşları bugün bile herkesi kendine hayran bırakıyor. Üst katı, yöresel el sanatlarının ve günlük yaşamın canlandırmalarla anlatıldığı Kent Müzesi olarak hizmet veriyor. Alt kat ise şaşırtıcı bir mekâna dönüştürülmüş. 800 metrekarelik bir avlunun etrafında her zevke hitap edebilecek farklı tarz ve mönüleriyle restoran, bar, ocakbaşı ve kafe bulunuyor. Terasının keyfini sürmeyi, yöresel ürünlerin satıldığı dükkânları gezmeyi unutmayın.

22.00
Bayazhan’ın avlusuna açılan Eskişehir’deki meşhur Shakespeare (SPR) Pub’ların şubesi. Canlı müzik ve servis gayet başarılı.

İki günde Gaziantep

08.00
Gaziantepliler Orkide Pastanesi’nde kahvaltı ediyorlar. Siz de aralarına karışın. Özellikle öğrencilerin tercih ettiği bir diğer kahvaltı ise nohut dürümü yemek. En iyilerinden biri Zeugma’nın yan sokağındaki Recep Usta.

İki günde Gaziantep

10.00
Zeugma Mozaik Müzesi 30 bin metrekarelik devasa bir alan üzerine kurulmuş. Kendinizi Mozaik Müzesi, Arkeoloji Müzesi, açık eser sergileme alanı ile sergi ve konferans merkezini de kapsayan büyük bir bilim ve kültür kompleksinin içinde bulacaksınız. Burası aynı zamanda son teknolojinin kullanıldığı ‘akıllı bir bina’. Müzeye girerken Zeugma Antik Kenti’ndeki bir tapınağa ait olduğu düşünülen Athena heykeli karşılıyor sizi. İçeriye girişte Zeugma’nın anlatıldığı 3 boyutlu kısa filmi seyredebilirsiniz. Antik bir şehrin içinde yürümek isteyenlerin ve özellikle de ilk kez gelenlerin mutlaka izlemesini öneririm. Bir diğer sürpriz de sergilenen mozaiklerden beşinin yere yansıtılan hologramı. Üzerinde yürümek ve balıkları kaçırmak en çok çocukların hoşuna gidiyor. Sergilenen eserler bir zaman tüneli algısı oluşturacak şekilde düzenlenmiş. Gezerken, en alt kattaki Roma hamamlarından başlayıp tepedeki evlere doğru yavaşça tırmandığınızı hissediyorsunuz. Girişe yerleştirilen Kommagene stelleri de Zeugma’nın aslında bir Kommagene kenti olduğunu hatırlatma görevini üstlenmişler. Müzeyi bizimle beraber tüm dünyaya tanıtan başyapıta ‘Zeugmalı Çingene Kız’ adı takılmış. Aslında kim olduğu, cinsiyeti gibi detaylar üzerine tartışmalar hâlâ sürüyor. Hayalinizde çok büyük bir mozaik canlandırmayın, çünkü değil. Ancak hiçbir şey bu mozaiğin bir başyapıt olmasını engelleyemiyor.

13.00
Halil Usta (Tel: 0342 323 16 16), Zeugma Mozaik Müzesi’nin birkaç sokak arkasında. Dikkat edin, kebapları alışkanlık yapıyor. Gittiğinizde aldığınız kiloların sorumlusu Halil Usta ile tanışın. Sohbetinin keyfi kebaplarının lezzeti ile yarışıyor. Anteplilerin tercih ettiği Çulcuoğlu Kebap’a da uğrayabilirsiniz.

İki günde Gaziantep

15.00
Şahinbey uzun yıllar ihmal edilmiş ama cumbalı taş konakların olduğu güzel bir mahalle. Başarılı restorasyonlar sonucu sanat galerileri, kafeler ve müzeler açıldı. Oyuncak Müzesi ve Atatürk Müzesi’ne kesinlikle gidin.

16.00
Kendirli Kilisesi’nde Atatürk Enstalasyonu ilginç bir tecrübe sunuyor. Üç boyutlu bu çalışmada Gaziantep’in Kurtuluş Mücadelesi’ndeki öne çıkan isimleri adeta canlanmışlar. En sonda Atatürk’ün robotu, balkondan Antep’e sesleniyor. Mekân öğretmenevi bitişiğinde. Çocuklu ailelere çok büyük bir alana yayılan hayvanat bahçesi de ilginç gelebilir.

19.00
Üçler Kebap (Tel: 0342 3381828) küçük ve gösterişsiz bir mekân. Özellikle lahmacunu ile ünlü. “Daha önce yediğiniz tüm lahmacunları unutun” diyecek kadar da iddialılar. Temizliği ve sıcakkanlı çalışanları sayesinde lezzetli yemekleri tadıyor ve kendinizi adeta evinizde hissediyorsunuz.

False