Seyahat çantası

Güncelleme Tarihi:

Seyahat çantası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2006 00:00

Urfa’da mağara turizmi

Türkiye jeolojik yapısı nedeniyle büyük bölümü Güney Anadolu’da olmak üzere 20 binden fazla mağaraya ev sahipliği yapıyor. Mağara yoğunluğu açısından Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığı için mağara cenneti olarak tanınan Türkiye’de, giderek bu mağaralar turizme kazandırılıyor. Şimdiye kadar 13 mağara Kültür Bakanlığı tarafından turizmin hizmetine sunuldu. En son Şanlıurfa’nın, Balıklıgöl ve Topdağı mevkiinde hayvan barınağı olarak kullanılan iki mağara turizme açıldı.

Urfa’da turizme açılan ilk mağara Balıklıgöl mevkiindeki Çift Mağara. Bu ismi almasının nedeni mağaranın hemen üstündeki Çift Kubbe. Çift Mağara’nın sahibi Mehmet Çiftçi, "Mağaraların Urfa’nın tarihinde önemli yeri var. Çift Mağara’nın restoran olarak turizme açılması sayıları 400’ü bulan mağaralara bir örnek oluşturdu" diyor. Şanlıurfa Belediyesi iki mağaranın gördüğü yoğun ilgi karşısında diğer mağaraları da turizme kazandırmayı planlıyor.

Mağaraların turizm amaçlı kullanılabilmesi için Kültür Bakanlığı’nın belirlediği özelliklere sahip olması gerekiyor. Önce, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından turizme elverişli olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Turizmin yoğun olduğu yerleşimlere yakınlığı, ilginç morfolojik oluşumlara ve kültürel değerlere sahip olması da bu özellikler arasında. Ayrıca insan sağlığına olumsuz etki yapabilecek bir konuma sahip olmaması gerekiyor. Mağaranın uygulama projelerinin, Maden Tetkik Arama denetiminde hazırlanması da şart. Hakan GENCE

Büyükada’da iskele mücadelesi

1914-15 yılları arasında İzmitli mimar Mihran Azaryan tarafından yapılan Büyükada iskele binası, amaca yönelik tasarımıyla güneş, yağmur, kar, fırtına gibi hava muhalefetleri için kapalı bekleme salonlarının yanısıra binayı çepeçevre saran üzeri örtülü etrafı açık bekleme alanlarına da sahip. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu kararınca "Doğal ve Kentsel Sit Alanı Bütünü" ilan edilen Büyükada’nın tarihi iskele binasının hemen önünde, iskele üstüne inşa edilen çelik aksamlı güneş tentesi, binanın tarihi kimliğini bozduğu için tepki çekiyor.

Adalılar, yeni konan turnikeler ve kontrolör kulübesi nedeniyle ana salonun kullanılamaz hale gelmesinden, sıcaklarda gölgede, rüzgar koridorunda beklenebilecek yan cephelerdeki alanların girişinin de demir parmaklıklarla kapatılarak çöp bidonlarına tahsis edilmesinden şikayet ediyorlar. Üstüne bir de çelik güneş tentesi yapılmasına itiraz ediyorlar. Binaya uygunsuz eklentilerin kaldırılmasını, yan cephelerindeki bekleme alanlarının yeniden açılmasını, ihtiyaç duyulursa tarihi yapıyla uyumlu bir güneş tentesinin yapılmasını istiyorlar.

Adalıların son dönemde yaşadığı bir diğer sıkıntıysa motorlu taşıt kullanımının yasak olmasına rağmen her geçen gün motorlu taşıt sayısının artması.

En dayanıklı fotoğraf makinesi

Olympus Mju 720, üç metreye kadar su geçirmiyor ve 1.5 metreye kadar olan yüksekliklerden düşmeye dayanıklı. Koyu pembe, buz mavisi ve gümüş olmak üzere, üç renk seçeneğine sahip. BrightCapture teknolojisi sayesinde, düşük ışıklarda bile iyi görüntüler elde edilebiliyor. 7.1 milyon piksel özelliği ve parlaklıkla birleşmiş 3x zoom lensi sayesinde, fotoğraflarda etkileyici sonuçlar elde ediliyor. Makinenin farklı kamera işlemlerini LCD ekranda direkt olarak açıklayan "Kılavuz Fonksiyonu" kolay kullanımı garanti ediyor.

Plajda kaybolmanız mümkün değil

Genç kızlara hitap eden mayo markası Stella’nın, fosforlu sarı, yeşil, mor ve turkuvaz gibi neşeli renklerden oluşan bikinileri, yanık tende daha da dikkat çekiyor. Bikinilere takım olarak tasarlanan yeşil, mavi ve sarı puantiyelerden oluşan etek ve pantolon pareolar şıklıklarıyla göz dolduruyor. Bikinilerin göğüs kısmına ve bikini altına iliştirilen boncuk ve çiçek aksesuvarları da bikinilere hareket kazandırıyor.

Kollarda Formula 1 tutkusu

Yıllarca Formula 1’in resmi zaman tutucusu olan dünyaca ünlü saat markası TAGHeuer, saniyenin binde birini ölçebilen "Formula 1" modeliyle hız tutkunlarını buluşturuyor. Yenilikçi, stil sahibi, modern ve fonksiyonel "TAGHeuer Formula 1" modelinin amacı teknolojiyi kaliteyle birleştirmek. TAGHeuer, "F1 Chronograph", "F1 Indy 500" ve "F1 Chronotımer" gibi modelleriyle Formula 1 tutkunlarına üç farklı saat alternatifi sunuyor. Modeller çizilmez safir cam, 200 metre su basıncına dayanıklılık, çelik kasa ve Quartz makine gibi teknik özelliklere sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!