GeriKelebek Sevgiyle pişir sevgilinle ye!
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sevgiyle pişir sevgilinle ye!

14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgilinize yemek yapmaya ne dersiniz? ‘Mutfakta saatler harcayacak vaktim yok’ deyip işin içinden sıyrılmaya çalışmayın. Çünkü bu yemekler için en fazla bir saat uğraşacaksınız. Kolay ve pratik yemek tarifleri kitabı Remix’in yazarları Lale Apa ve Bedriye Renda Medina, hafta içinde &Club üyelerine Sevgililer Günü mönüsü hazırlamayı öğretti. Etkinliğe katılıp, az zamanda çok şahane yemekler yapmanın sırlarını kaptım. Mönü şöyle: İştah açıcı olarak ‘Olga’nın Kolombiya usulü karidesleri’, ana yemek ‘ballı hardallı tavuk’ yanında ‘fırında parmesanlı mini domatesler’ yanında ‘patates kabuğu içinde sufleler’, tatlı ise ‘karamelli pişmiş elmalar’. 1. ADIM ÖNCE TATLI KARAMELİZE ELMASevgililer Günü mönüsünü yapmaya sondan başlıyoruz. Çünkü elmaların pişmesi ve karamelize olması için en az bir saat fırında kalması gerekiyor. Malzemeler: 4 adet yeşil elma, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 su bardağı esmer şeker, 1/2 çorba kaşığı un, 3/4 su bardağı su, 20 gr. tereyağı, 1/3 su bardağı kuru üzüm, 1 çorba kaşığı dolmalık üzüm, 1/2 çorba kaşığı (karışık) portakal ve limon rendesi Hazırlanışı: Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Elmaları soyun ve saplarını çıkartın. Ortalarını silindir şeklinde oyun. Kuru üzüm, dolmalık üzüm ve rendelenmiş portakal ve limon kabuklarını karıştırın. Karışımı elmaların içine doldurun. Elmaları biraz derinliği olan bir cam fırın kabına yerleştirin. Unu, tarçını ve şekeri karıştırın ve elmaların üzerine serpin. Kabın içine 3/4 su bardağı su koyun. Her elmanın üzerine bir parça tereyağı yerleştirin. Üstü açık bir şekilde, yaklaşık 1 saat pişirin. (Elmalar yumuşak kalsın.) Pişerken, arada bir kabın içindeki suyu elmalarınızın üzerine dökün. Kremayla ya da vanilyalı dondurma ile servis yapın. 2. ADIM İŞTAH AÇICI OLGA’NIN KOLOMBİYA USULÜ KARİDESLERİMalzemeler: 350 gr. pişmiş ve temizlenmiş orta boy karides, 1/2 su bardağı limon suyu, 1/2 su bardağı lime suyu, 1/2 su bardağı portakal suyu, 1 adet ince doğranmış taze soğan, 1 adet soyulup çekirdekleri çıkartılmış ve doğranmış domates, 1/4 su bardağı kişniş, ince doğranmış acı biber, tuz, çekilmiş karabiber, 2 adet soyulmuş ve ikiye bölünmüş, çekirdekleri çıkartılmış olgun ve yumuşak avokado.Hazırlanışı: Temizlenmiş karidesleri 1 dakika kaynar suda haşlayın. Avokado hariç bütün malzemeleri cam kaseye koyun ve iyice karıştırın. Bu karışımı üstü kapalı olarak, en az 1 saat buzdolabında bekletin. Arzuya göre, yarım kesilmiş avokado üzerinde ya da salata yaprağı içinde servis yapın. 3. ADIM ANA YEMEK SOSLU TAVUK, PATATES SUFLE VE PARMESANLI DOMATESPARMESANLI DOMATESMalzemeler: 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 sepet mini domates, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı çekilmiş karabiber, 2 çorba kaşığı doğranmış taze maydanoz, 2 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri. Hazırlanışı: Cam fırın kabına zeytinyağını koyun. Domatesleri de ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber, üstüne maydanoz ve parmesanı ekleyin. 200 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin. (Domatesler patlamasın.) Fırını üstten yakın ve 2 dakika daha pişirin. (Bu sırada domatesler patlasın.) PATATES SUFLEMalzemeler: 3 çay kaşığı tereyağı, 3 çay kaşığı krema, 1/2 çay kaşığı tuz, çekilmiş karabiber, 1/2 çay kaşığı hindistancevizi rendesi ya da tozu, 1 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış şekilde) Hazırlanışı: Fırını önceden 220 derecede ısıtın. Patatesleri iyice yıkayın ve birkaç yerinden deldikten sonra yanmaz kağıt koyduğunuz fırın tepsisine dizin. Sıcak fırında 1 saat pişirin. (Patatesler yumuşasın.) Sonra patatesleri ikiye bölün, içlerini bir kaşıkla alın ve bir kaseye aktarın. Kalın kabuk tepside kalsın, 10-15 dakika daha kızarıncaya kadar pişirin. Patates içlerini blenderda püre haline getirin. Tereyağı, krema, tuz, karabiber, hindistancevizi ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Yumurta akını ayrı bir kapta mikserle çırpın, katılaşsın. Bir spatula ile patates karışımına ekleyin ve kabukların içine eşit miktarda doldurun. 10-15 dakika daha fırında pişirdikten sonra servis yapın. VİNEGRET SOSLU TAVUKMalzemeler: 500 gr. tavuk göğsü, 1/2 su bardağı vinegret sos, 1/2 su bardağı un, 1 su bardağı ezilmiş mısır gevreği, 1/4 su bardağı bal, 2 çorba kaşığı Dijon hardal. Vinegret sos için malzemeler: (1/2 su bardağı sos için) 3 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı Dijon hardalı, 1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu, 1/2 tatlı kaşığı toz şeker, tuz, çekilmiş karabiber, 1/4 su bardağı sızma zeytinyağı. (Tüm malzemeleri mikserle karıştırırken, zeytinyağını da yavaş yavaş yedirin. Koyu bir sos elde edeceksiniz.) Hazırlanışı: Fırını 200 derecede ısıtın. Bir kaseye vinegret sos, ayrı bir kaseye un ve yine bir başka kaseye mısır gevreğini koyun. Tavukları kalın şeritler halinde kesin ve şeritleri önce vinegret sosa, sonra una ve en sonra da mısır gevreğine batırın. Yağlanmış fırın kağıdı üzerine şeritleri dizin. 7 dakika ön yüzünü, 7 dakika da arka yüzünü pişirin. Yanında birbirine karıştırdığınız bal ve hardalla servis yapın.