GeriKelebek Şarap eskitme makinesi şarapçıları isyan ettirdi
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şarap eskitme makinesi şarapçıları isyan ettirdi

Üzümün şaraba yolculuğu 30 dakika sürebilir mi? İsviçreli bir bilim adamına göre neden olmasın? ‘‘Sensostar’’ adında, su ısıtıcısına benzeyen cihaz, asit oranını düşürerek şarabı yıllanmış kıvamına getiriyor.

Şarabına göre cihazda bekletme süresi değişiyor. Viskiyi de olgunlaştıran ‘‘Sensostar’’ elektromanyetik ışınlarla şarabı iyonize ediyor ve sertlik derecesini, yani asit oranını kırıyor. Bu haber üzerine şarapçılarımızın göstereceği tepkiyi merak ettik. Çoğunluğu şarabın bir canlı olduğunu, hassas, zarif bir hanımefendiyi çağrıştırdığını ve böyle mekanik bir müdahalenin işin tılsımını bozacağını söyledi. Üreticinin deneyime açık olmasını, teknolojiye destek vermesini savunan tek bir şarapçı oldu.

Murat Başman (KAVAKLIDERE)

Şarabın doğasına aykırı


Şarabı yıllandırma başlıbaşına bir serüvendir. Bir çocuk gibi büyümesine, olgunlaşmasına yol gösterirsiniz. Her an ilgilenir, gelişmesini gözlersiniz. Olumlu, olumsuz değişiklikler ortaya çıkabilir. Bir makinada yıllanmasını aklım almıyor. Şarabın doğasına son derece aykırı, son derece yanlış. Bu aletin eskimeyi nasıl, ne anlamda yaptığını sordum kendi kendime. Rekolte, yıllandırma süresi, yöntemi o şaraba imza atar. Şarapçılık fabrikasyon olmaz, olamaz...

Sibel Kutman (DOLUCA)

Olamaz böyle bir şey


Haberi okuduğumda ilk tepkim ‘‘olmaz böyle bir şey’’ oldu. Yıllandırmayı belirleyen iki önemli etken var. Biri süre, diğeri yöntem. Şarabı eskitmek sadece bir süre bekletmek değildir, kimyasal bir değişimle sınırlanamaz. Yaptığımız iş bu kadar basite indirgenemez. Fıçıda, tankta ya da şişede heyecanla o değişimi gözleriz, tadarız. En az 18 ayda 250 litrelik fıçılarda dinlenen şarabın yarım saatte yıllanması mümkün değil. Böyle bir şarap merak edilir, tadılır, ama kalite olduğuna inanmak çok güç.

Enis Güner (SEVİLEN)

Bu bir tür dopingdir


Şarap bir canlıdır. Tıpkı bizler gibi bir hayatı vardır, doğar, gelişir ve ölür. Bir kadın kadar hassastır. Öylesine naziktir ki yıllandırma esnasında gürültüden bile etkilenir. Mahzenin ısısı, nemi kadar sessizliği de önemlidir. Genç olan çekicidir, eğlendiricidir, ama tam kıvamında olgunluğun, demlenmenin hali bir başkadır. Böyle bir varlığı makinada eskitmeye ya da olgunlaştırmaya kalktığınızda yapısını bozarsınız, doping yaparsınız. Oysa o tüm zarifliğiyle doğallığına bırakılmalı, dengeleri alt üst edilmemeli. Bir makinanın çok kısa zamanda yarattığı şarap, yıllanmış şarap değildir.

Yasin Tokat (PAMUKKALE)

Şarap cüce kalır


Olacak iş değil. Şarap hafif nemli, fazla değişmeyen koşullarda eskitilmeli. Renk, buke, tat özelliklerini kazanmasına zaman tanımalı. Şarap bir insandan farksızdır. Bu canlı, bu nazik yapıya makina son derece aykırı. 3 yaşındaki bir çocuğu bir anda 20 yaşına çıkartamazsınız. Aynı sonucu alamazsınız. O izlenimi uyandırabilir, ama bu farkedilir. Cüce kalır. 3-5 sene dinlenmiş bir şarabın bukesini, dolgunluğunu, keyfini vermez.

Cem Çetintaş (MELEN)

Bu makinayı denemeyi çok istiyorum


Babamızın yaşına gelmeden o şarabın yıllanmasını öğrenebileceksek çok hoş. Bence bir şarapçı, bir bilim adamı gibi öryargısız, değişimlere açık olmalı, araştırmalı, teknolojiye destek vermeli. Denemek hayatın özünde var. Şarapçılıkla ilgili gelişmeler de statik olamaz. Bu aletin şaraba olumlu katkısı varsa denemek heyecan verici. Testiler, sonra fıçılar sonra cam şişelere koyduk şaraplarımızı. Böyle bir aleti kullanmak şarabın özünü, mantığını değiştirmek anlamına gelmiyor. Sistemini, yapısını sağlam kurduysanız bundan sonra neler katabilir, neler yapabilir diye araştırabilirsiniz. Dinozorların ömrü artık tükendi, bugün paslanmaz çelik tanklar kullanıyoruz. Beş bin yılda şarabın üretimindeki değişiklikler nasıl süregeliyorsa bundan sonra da süregelecektir.

BEN BUNU DENEMEM

DİREN (Orhan Diren)

Denemem. Şarabı yıllandıran kimyasal reaksiyonlardır ve şarabın sıcaklığının değişmesiyle ilgilidir. Yıllandırmayı hızlandırmak için ısıtıp, soğutursunuz. Bunu sürekli yapmak kaliteyi düşürür. Böyle bir aleti onaylamıyorum. Çünkü şarap bir sanattır. Emek, zaman, birikim ister. Makinayla yıllandırma bir kopyadır.

YAZGAN (Murat Yazgan)

Pek gerçekçi, pek inandırıcı gelmedi. Olumsuz bakıyorum. O makinayı görünce şarapçılık elden gidiyor diye düşündüm. Özel kavlar, onca emek ne olacak? Teknolojinin gelişmesi iyi, hoş ama şarabın aristokrat yapısına yıllandırma yakışıyor.

KÜP ŞARAPÇILIK (Asım Altıntaş)

Çok yapay geldi. Aklım almadı. Laboratuvar şartlarında denerim bizim koşullarımıza pek uyacağına zannetmiyorum. Bizler doğallığı tercih ediyoruz.

KOCABAĞ (Hasan Erdoğan)

Denemem. Bizim mahzenler kayadan oymadır,dengeli ısıda mükemmel olgunlaşır şaraplarımız, başkası düşünülemez.

ŞEYLA ERGENEKON

(Şarapla Tanışma kitabının yazarı)

Türk şarapları içime hazır olduğundan yıllandıran aletin hiç gereği yok. Yıllandırmak şarabı yaşatmaktır. Şarabın kendini bulmasına, olgunlaşmasına zaman tanımamak çok zalim bir yaklaşım. Makinada yıllandırma mekanik ve manasız. Şarap eskiyerek o eşsiz güzelliğine kavuşur ki bunu bir makinayla şipşaklaştırmak anlaşılır gibi değil.

ŞARABIN YILLANMASI NE DEMEK?

Peki bir şarap ne zaman yıllanır? Bu soruya cevap bulmak için Erdal Demirtaş'ın ‘‘www.hayyam.com’’ sitesine danıştım. Sanal Ömer Hayyam diyor ki:

‘‘Bu soru kolayca yanıtlanamaz. Verilecek yanıt da şarabın çeşidine ve zevkimize bağlı olarak değişir. Çoğu şarap, uzun süre eskitmek için değil, aksine genç, 1-2 senede içilmek üzere üretilir. İngiltere'de şaraplar çoğunlukla bir hayli yıllanmış olarak içilir; bu eskiden kalma bir gelenektir. Çünkü şarap eskiden zenginlere özgüydü ve onlar da genel olarak yıllarca mahzende eskitilmeye gerek duyulan kırmızı Bordeaux, Porto şarabı ve Bourgogne içerdi. Olgunlaşma için uzun zaman isteyen şaraplar ilk zamanlarda dengesizdir; tat olarak bütünleşmemiştir, yani özellikle tanen ve asit olmak üzere değişik bileşenler tek tek algılanabilir. Eskitme ile yavaş bir kimyasal birleşme süreci oluşur. Buke ve tat zenginleşir, yapı dengelenir, yani uzun bir depolomaya ihtiyaç duyan bileşenler yumuşarlar ve tek tek değil, dengeli bir bütün olarak algılanır. Peki şarap ne zaman içilmeye hazırdır? Şarap, tadı hoşunuza gittiği an içilmeye hazır demektir. Şaraplarda da aynı insanlarda olduğu gibi ideal bir yaş yoktur. Şarabın değişik gelişme aşamalarındaki çekiciliği başka başkadır. Genç bir şarabın kuvvetliliği ve belirgin bir meyvemsiliği sevindiricidir. Yıllanmış şarabın tercih edilmesi tamamen bir alışkanlık ve kişisel zevk meselesidir.’’

Yorumları Göster
Yorumları Gizle