Sapıklığa kimyasal tevavi

Güncelleme Tarihi:

Sapıklığa kimyasal tevavi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

İsrail'de cinsel sapkınlığa kimyasal ilaçla tedavi yöntemi geliştirildi. New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir makalede, tedavinin olumlu sonuç verdiği bildirildi.

Kudüs'teki Hadasah-Hebrew Üniversitesi'nden Dr. Eliezer Witztum ve Dr. Ariel Rösler, yaş ortalaması 32 olan 30 erkek hasta üzerinde bir çalışma yürüttüler. Gönüllü deneklerin 25'i sübyancı, diğerleri de muhtelif cinsi sapıklığı olan hastalardı. Kimilerinin başı adaletle derde de girmişti.

Hastalara, erkek hormonu (testosteron) salgısını azaltan ‘‘triptorelin’’ adlı bir ilaçtan her ay bir doz (3.75 mg) zerkedildi. En kısası 8 ay, en uzunu 42 ay süren iğne seansları sırasında hastalar psikolojik tedavi de gördü. Etik sebeplerle ‘‘plasebo grubu çalışması’’ yapılmadı. Yani, kimi hastalara gerçek ilaç, kimilerine de sahte ilaç verilip etkinin ne kadarı gerçek, ne kadarı psikolojik ölçülmedi. Tedavinin sonuçları, hastalara her ay bir dizi sualler sorularak ve özel bir ‘‘cinsel arzu şiddeti ölçeği’’ kullanılarak tespit edildi.

İki bilim adamı, tedavinin ‘‘kesin olumlu’’ sonuç verdiğini müjdelediler ve şu bilgileri verdiler:

‘‘Hastaların cinsel fantazmları ve sapkın cinsel arzuları azaldı. Tedaviye başlamadan önce haftada ortalama 48 kez sapkın cinsel uyarı alan hastalarda bu, tedavi sonunda sıfıra indi. Aynı dönemde bu hastaların sapkın cinsel tutumları sebebiyle ortaya çıkan sorunlar da ayda 5'ten 0'a indi. 30 hastanın en az 24'ünde sapkınlık belirtileri tedavi sonunda sıfıra indi.’’

Doktorlar, tedavi gören hastalarda testosteron oranının düştüğünü ve, yan etki olarak cinsel isteksizlik ve terleme görüldüğünü belirttiler. doktorlar, psikoterapi seanslarıyla desteklenen triptorelin tedavisinin cinsel sapkınlığı sıfıra indirdiği sonucunda ısrarlılar.

Caninin karmaşık dünyası

Cinsel sapkınlıkları olanlar, bazen işi seri cinayetler işlemeye kadar götürüyorlar. Bu konuyu ele alan ‘‘Kuzuların Sessizliği’’ filmi, 1991 yılında 4 Oscar ödülünü birden kazandı. Filmde bir FBI ajanını canlandıran Jodie Foster, genç kadınları öldüren bir caniyi yakalayabilmek için, hapishanede yatan bir başka sapıkla Dr. Hannibal Lecter'la ilişki kurar. Anthony Hopkins, canlandırdığı Dr. Lecter karakteriyle en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazandı.

Filmde kurbanlarını çiğ çiğ yemesiyle ünlenen cani ruh doktoru Lecter aracılığıyla bir sapığın karmaşık ruh dünyasına girmeyeyi başaran ajan Clarice Starling, ürpertici patolojik gerçeklerle karşılaşır. ‘‘Buffalo Bill’’ lakaplı sapık, kurbanlarının derilerinden kendisine elbise yapmaktadır ve son kurbanı da bir senatörün kızıdır. Ajan Starling, en sonunda sapığı yakalamayı ve öldürmeyi başarır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!