Şair olmasaydım Spartaküs olurdum

Güncelleme Tarihi:

Şair olmasaydım Spartaküs olurdum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2008 00:00

Ahmet Selçuk İlkan, şarkılarını verdiği sanatçılara veryansın etti "Verdiğiniz şarkılarla ünleniyorlar ama şarkının klibinde adınız bile yok" diyor.

Haberin Devamı

Emel Sayın, Coşkun Sabah, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses, Ebru Gündeş ve Mahsun Kırmızıgül gibi bir çok sanatçının dillerden düşmeyen şarkılarının söz yazarı Ahmet Selçuk İlkan, 30’uncu sanat yılına yedinci şiir kitabı "Yasak Şehrin İnsanları"yla girdi. Tam bir isyankar olduğunu söyleyen İlkan, "Şair olmasaydım Spartaküs olur savaşırdım" diyor.

n Almanya’da Mimarlık Fakültesi’nde okurken neden okulunuzu yarıda bırakıp ülkenize geri döndünüz?

- İnsanın içinde kara sevda olunca dağları, denizleri aşarmış ya beni şiire olan sevdam bugünlere getirdi, okulu bıraktırdı orada. Çünkü ben orada mimarlık, bir nevi matematik okurken şiiri de dokuyordum. Burada daha çok filiz verecektim, kaçıştı, belkide arayıştı ama iyi de oldu.

"Gözler Kalbin Aynasıdır", "Bir Gülü Sevdim", "Kahır Mektubu", "Hatıram Olsun" gibi bu ülkede hálá iz bırakmış romantik şarkılar yazdım.

Haberin Devamı

n Bir çok şarkıcının çıkış parçalarının sözlerini siz yazmışsınız...

- Ben bir stilist gibi sanatçıya oturan, uyan, onun içselleştirip yansıtacağı çok parçanının söz yazarıyım. Mesela yarım saatlik bir şarkıyı, "Kahır Mektubu"nu, Zeki Müren’den başka kimse okuyamazdı. Türk müzik tarihinde bir ilkti. Ve bu ilki deneyebilecek ismin oturmuş, deneyimli bir isim olması gerekiyordu. Sevgili Muzaffer Özpınar’la yola çıktığımızda bu cesareti gösterebilecek başka isim yoktu.

n Şarkıcılara neye göre eserlerinizi verdiniz?

- "Gözler Kalbin Aynasıdır" dediğimizde o yıllar en güzel gözlü kadının Emel Sayın olduğu gerçekti. Onunla bütünleşti. "Anılar"ı Coşkun Sabah besteledi ve o yıllar gözde sanatçıydı, yaşadığı sevdalar, aşklar bu şarkıyla örtüştüğü için üzerine dikilmiş güzel bir elbise gibiydi. Mahsun Kırmızıgül "Sevdalıyım", Ferdi Tayfur "Bana Sor Yalnızlığı", İbrahim Tatlıses "Kurşuna Gerek yok" ve Ebru Gündeş "Ben Aşkımı Ölümsüz Bilenlerdenim"... Sanatçılarla şarkılarını bütünleştirmek önemliydi.

Ben şiirin gönüllü hamallığını yapıyorum. Asi bir kan gibi dolaşıyor şiir damarlarımda. Şair olmasaydım müthiş bir isyankar olurdum.

n Mesela kim olurdunuz?

Haberin Devamı

- Spartaküs olurdum. Ben haksızlığa, iki yüzlülüğe tahammül edemiyorum. Kesin bu öfkemi şiirle bastırmasam savaşçı olurdum. İnsan gibi davranamayanların davranışları beni çıldırtıyor. Şiirlerimle hayatı törpülüyorum.

n 30’uncu sanat yılınızda çıkardığınız yedinci ve son kitabınız "Yasak Şehrin Aşıkları"nda birçok sanatçıya ithafen dörtlükleriniz var. Mesela dikkatimi çeken Müslüm Gürses için yazdığınız "Küstürdün Rakıları". Dörtlükteki "bırlamak" sözü ne anlama geliyor?

- Bir sanatçının toplumu, sevenlerini yanıltmaya hakkı yoktur. Ben de bilmiyordum, kola reklamlarından öğrendim.

Sanatçılar vefasız

/images/100/0x0/55eaa327f018fbb8f88d0a9e

Haberin Devamı

n Şarkı sözlerinizi okuyan sanatçılar vefalı mı?

- Vefalı olsalardı "Vefasız" diye bir şarkı yapmazdım Mahsun Kırmızıgül’e. Örneğin Kırmızıgül’ün "Sevdalıyım" isimli şarkısı bir ödül aldığı zaman, bir teşekkür duymak istemez misiniz?

n "Vefasız" şarkısını bu olaydan önce mi vermiştiniz Kırmızıgül’e?

- Evet, çok enteresan değil mi? Örneğin Murat Başaran’a "Ben Sana Ölürüm" isimli bir şarkı veriyorsunuz ve şarkı ödül alırken siz de oradasınız, sponsorlara teşekkür edilirken şaire teşekkür etmemeyi nasıl adlandırıyorsunuz? Bunların hepsi beni kışkırtıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!