Sahnede opera, bale ve İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Sahnede opera, bale ve İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 09:36

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü işbirliği ile üç görkemli proje hayata geçiriliyor

Haberin Devamı

Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen toplantıya 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştireceği üç görkemli proje, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, Barbaros

/images/100/0x0/55eacffff018fbb8f8984985
Prodüksiyonu’nun Koreografı ve Sanat Yönetmeni ve Ajans’ın Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Beyhan Murphy, İstanbul Uluslararası Bale Yarışması’nın Sanat Yönetmeni Nilay Yeşiltepe Güngör ve İstanbul Uluslararası Opera Festivali’nin Sanat Yönetmeni Yekta Kara ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

1. İstanbul Uluslararası Opera Festivali, 2. Uluslararası Bale Yarışması ve Çağdaş dans ve Tiyatro oyunu Barbaros… Bu üç görkemli etkinlik Türkiye ve tüm dünyadan sanatseverler için 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında gerçekleşecek

OPERA BİR HALK SANATIDI

/images/100/0x0/55eacffff018fbb8f8984987
Opera sanatını, geniş kitlelere ulaştırmak, kendi dört duvarının dışına taşarak yaygınlaştırmak ve geniş seyirci kitleleriyle buluşturmak amacıyla tarihi dış mekânlarda gerçekleştirilecek festival 2-21 Temmuz 2010 tarihleri arasında İstanbullular ve İstanbul ziyaretçileri ile buluşacak. 1. İstanbul Uluslararası Opera Festivali, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenecek.

Opera Festivali’nin Sanat Yönetmeni Yekta Kara yeni proje ile ilgili "Opera insanlık tarihinin en önemli kültürel mirasıdır. Batıda 400 yıla dayanan operanın geçmişi ülkemizde sadece 60 yıl gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde gelişme göstermiştir. Bu süreç içerisinde böylesi kurumsallaşmış olması da büyük bir mucizedir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Operanın bir halk sanatı olduğunu vurgulayan Yekta Kara, operanın elit kesim için yapılmış bir sanat olarak algılanmaması gerektiğini dile getirdi.

SAHNEDE BALE… SAHNEDE İSTANBUL…

/images/100/0x0/55eacffff018fbb8f8984989
İlki 2008 yılında İstanbul gerçekleşen yarışma Türkiye’de bale sanatının gelişmesi ve Türk dansçılarının uluslararası arenada seslerini duyurmaları açısından büyük önem taşıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak organize edilen ve 5-10 Temmuz 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek 2. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması’na son katılım tarihi 25 Nisan 2010. DVD ile yapılacak başvuruların Ön Jüri tarafından seçilerek kabul edileceği yarışmada 15 – 19 yaş arası dansçılar “Küçükler”, 20 – 26 yaş arası dansçılar “Büyükler” kategorilerinde yarışacaklar. Pek çok kategoride ödülün bulunduğu yarışmanın büyük ödülü; 12.500 Euro ile İstanbul Grand Prix ödülü. Jüri Özel Ödülü’nün de verileceği yarışmada Dance Europe Magazin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir dansçıya Yükselen Dansçı Ödülü verecek.

Haberin Devamı

KAPTAN-I DERYA BARBAROS SAHNEDE

/images/100/0x0/55eacffff018fbb8f898498b
Çağdaş dans sanatının en önemli projelerinden biri olmaya aday BARBAROS, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16.yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıyor.

İstanbul’un denizle olan dokusunu, çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen; Barbaros kardeşler ve onların dönemindeki Reislerin hayatından yola çıkan eser; dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dallarının çağdaş bir platformda buluştuğu, Beyhan Murphy’nin tasarladığı ve koreografisini yaptığı özgün tasarımlı bir çağdaş dans-draması.

Haberin Devamı

BARBAROS’un özgün yaratısı Beyhan Murphy’e ait.Müzik Yönetmenliğini Mercan Dede’nin üstlendiği özel bir prodüksiyon olan eser ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından destekleniyor.

Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin 1 Temmuz 2010’daki kapanışında prömiyer yapacak olan Barbaros, 1 Temmuz Denizcilik Bayramı’nda sahne almaya başlaması itibariyle bu özel günü de kutlamış olacak.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!