Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, "yaşlılığını genç geçirmek isteyenler"e yönelik Yaşlılık ve Beslenme Rehberi hazırladı. "Sağlıklı yaşlanmanın 14 altın kuralı"nın sıralandığı rehberde, "Yaşlılık bir ayrıcalık, sosyal ve başarı ve bir meydan okumadır" denildi.Rehberde, yaşlılığın seyri ve vucüt fonksiyonlarındaki değişikliklere göre yaşlılık üç kategoriye ayrıldı. Buna göre, 65-74 yaş arası "genç yaşlılar", 75-84 yaş arası "yaşlılar", 85 yaş ve üzeri grup da "yaşlı yaşlılar" olarak sınıflandırıldı. Rehberde yaşlılık döneminde beslenme ilkeleri şöyle sıralandı:" Günlük öğün sayısı 3 ana, 3 ara öğün şeklinde düzenlenmeli. Böylece öğünlere düşen yiyecek miktarı azaltılarak sindirim güçlükleri önlenmiş olur. Her öğünde et, süt ve ürünleri, meyve,
balık gibi 4 temel besin grubundan besinler bulunmalı. Fast food türü yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli. Posa miktarı yüksek olan kurubaklagiller, sebze, meyve ve kepekli tahıllar tüketilmeli. Sıvı tüketimi artırılmalı. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmeli. Kalsiyum içeriÄŸi yüksek olan besinler tüketilmeli. Omega 3 yaÄŸ asitlerinin yoÄŸun olarak bulunduÄŸu balık türleri haftada en az 2 kez tüketilmeli. Margarin, tereyaÄŸ, kuyruk yağı gibi katı yaÄŸların tüketiminden kaçınılmalı. Tuz tüketimi sınırlandırılmalı. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesine neden olur. Şeker ve ÅŸekerli besinler ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlandırılmalı. Besinlerin satın alınması ve piÅŸirilmeli sınarısnda oluÅŸabilecek risklere dikkat edilmeli. Uygun vücut ağırlığı korunmalı. ÅžiÅŸmanlık ve zayıflık hastalık rismini artırırır. Sigara ve alkol kullanılmamalı."Â
button