Sağlıklı yaşlanma rehberi

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı yaşlanma rehberi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 07, 2005 00:00

SaÄŸlık Bakanlığı Temel SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, "yaÅŸlılığını genç geçirmek isteyenler"e yönelik YaÅŸlılık ve Beslenme Rehberi hazırladı. "SaÄŸlıklı yaÅŸlanmanın 14 altın kuralı"nın sıralandığı rehberde, "YaÅŸlılık bir ayrıcalık, sosyal ve baÅŸarı ve bir meydan okumadır" denildi.Rehberde, yaÅŸlılığın seyri ve vucüt fonksiyonlarındaki deÄŸiÅŸikliklere göre yaÅŸlılık üç kategoriye ayrıldı. Buna göre, 65-74 yaÅŸ arası "genç yaÅŸlılar", 75-84 yaÅŸ arası "yaÅŸlılar", 85 yaÅŸ ve üzeri grup da "yaÅŸlı yaÅŸlılar" olarak sınıflandırıldı. Rehberde yaÅŸlılık döneminde beslenme ilkeleri şöyle sıralandı:" Günlük öğün sayısı 3 ana, 3 ara öğün ÅŸeklinde düzenlenmeli. Böylece öğünlere düşen yiyecek miktarı azaltılarak sindirim güçlükleri önlenmiÅŸ olur. Her öğünde et, süt ve ürünleri, meyve, balık gibi 4 temel besin grubundan besinler bulunmalı. Fast food türü yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli. Posa miktarı yüksek olan kurubaklagiller, sebze, meyve ve kepekli tahıllar tüketilmeli. Sıvı tüketimi artırılmalı. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmeli. Kalsiyum içeriÄŸi yüksek olan besinler tüketilmeli. Omega 3 yaÄŸ asitlerinin yoÄŸun olarak bulunduÄŸu balık türleri haftada en az 2 kez tüketilmeli. Margarin, tereyaÄŸ, kuyruk yağı gibi katı yaÄŸların tüketiminden kaçınılmalı. Tuz tüketimi sınırlandırılmalı. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesine neden olur. Şeker ve ÅŸekerli besinler ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlandırılmalı. Besinlerin satın alınması ve piÅŸirilmeli sınarısnda oluÅŸabilecek risklere dikkat edilmeli. Uygun vücut ağırlığı korunmalı. ÅžiÅŸmanlık ve zayıflık hastalık rismini artırırır. Sigara ve alkol kullanılmamalı."Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!