Sağlıklı yaşamayı ertelemeyin

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı yaşamayı ertelemeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 00:00

Sağlığınızla yeterince ilgileniyor musunuz? Belli aralarla sağlık kontrolünden geçmiyorsanız ve sağlığınızla ilgili sorulara kaçamak cevaplar veriyorsanız, artık bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Sağlıklı yaşamayı ertelemeyin.

Öksürmekten kurtulamıyorsanız

Israrcı, geçmek bilmeyen öksürükler özellikle kış aylarında keyfimizi kaçırır. Aslında bu öksürük nöbetleri, solunum yollarında önemli bir sorunun habercisi olabilir. Kronik bronşit, amfizem ve akciğer kanseri bu sorunlardan ilk akla gelenler. Tabii bunları aklınıza getirip günlerinizi endişe içinde geçirmek yerine, hemen bir doktora başvurmak çok daha akıllıca bir davranış olacaktır. Tozların ve sigara dumanının da akciğerlere büyük zarar verdiğini unutmamalısınız.

Sigara içenlerde bir süre sonra öksürükle birlikte soluk kesilmesi de görülür. Hava yollarının çeperlerinde sıralanan kılcıkların görevlerini gerektiği gibi yerine getirmemeleri de öksürük nöbetlerini artırır. Minik hava keseciklerinde sümük birikir. Oysa bu bölgede havadan alınan oksijenin kana transfer olması beklenir. Hava keseciklerinin duvarları
/images/100/0x0/55ea9bfff018fbb8f88b2eb3
şişmeye başlayınca, daha az oksijen kana karışır. Bu sorunlarla boğuşmak yerine, sigara alışkanlığından vazgeçmeyi denemek daha kolay olacaktır. Öksürük nöbetleri ısrarla devam ediyorsa, hemen bir doktora görünmelisiniz. Hastalık ne kadar çabuk teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay olur.

Çocuklarda mide gribi

Küçük afacan "Midem bulanıyor, kusacağım" dediği zaman, onun midesini bozduğunu düşünürsünüz. Akla ilk gelen sorun budur. Oysa çocuğunuz, 'mide gribi' adıyla bilinen mevsim hastalığına yakalanmış olabilir. Mide gribinin belli başlı belirtileri kusma, sulu ishal, mide krampları, baş ağrısı ve hafif ateştir. Beş yaşından küçük çocuklarda çok sık görülen bu hastalığın başlıca sorumlusu virüslerdir. Bu hastalığa yakalanan çocuklar için en büyük tehlike vücudun susuz kalmasıdır. Kusma ve ishal ile kaybedilen su, serumla ve bol sıvı içirilerek giderilebilir. Çocuğa şekerli içecek ise verilmemelidir. Bu hastalığa yakalanmak için bazen bir oyuncağı tutmak bile yeterli olabilir. Virüsler, her yerde bulunduğu için çocuğu korumak zordur. Ancak hastalık başlangıç döneminde teşhis edilirse, doktorun vereceği uygun antibiyotik ile sorun çözümlenir.

BU TESTLERİ İHMAL ETMEYİN

Sağlıklı yaşamak için vücudunuzdaki gelişmeleri, çeşitli testlerin yardımıyla öğrenmelisiniz. Felç ve kalp krizi tehlikelerini önlemek için kan basıncınızı belli aralarla ölçtürmelisiniz. Kan basıncınız yüksek ise ilaç ve perhizle basınç normale döndürülebilir. Kandaki kolesterol oranının yüksek olması da kalp krizi tehlikesini artırır.

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, göğüs kanserinde de erken teşhis hastalığın tedavisini kolaylaştırıyor. Mamogram yapıldığı zaman göğüslerde kansere neden olabilecek gelişmeler teşhis ediliyor.

Basit bir idrar testi ise idrarınızda şeker veya kan olup olmadığını belirler. İdrarda kan görülmesi, kanser habercisi olabilir. Fazla miktarda şeker bulunması da diyabet hastalığının habercisidir.

Ayrıca her yıl pek çok kadın rahimyolu kanserine yakalanıyor. Smear testi bu nedenle mutlaka yaptırılmalıdır.

Bembeyaz dişlerin sırrı

İnci tanesi gibi bembeyaz dişlere sahip olmayı kim istemez? Güzel ve bakımlı bir kadının öncelikle dişlerinin temizliğine dikkat etmesi gerekir. Güzel görünmek bir yana, dişlerin bakımına özen göstermek kalp hastalıkları ve Alzheimer gibi ciddi sorunlardan korunmanızı sağlar. Dişetlerinde biriken plakalar, sağlığınızı tehdit eder. Dişlerinizi her defasında en az iki dakika fırçalamalısınız. Dişlerinizin aralarını temizlemek için diş ipi kullanacaksanız, bunu dişleri fırçaladıktan sonra değil önce yapmalısınız. Alkolsüz içecek seçerken de dişleriniz için yararlı olanları tercih etmelisiniz. Yani başka bir deyişle süt, eskiden iddia edildiği gibi dişler için çok yararlı bir içecek sayılmıyor. Meyve suları da düşünüldüğü kadar zararlı değil. Sodalı içecekler ise diş minelerine zarar veriyor. Aslında, dişlerin sağlığı için çeşitli içecekler yerine suyu tercih etmek her bakımdan çok daha doğru.

Kalbinizi koruyun

Kadınların birçoğu, kansere yakalanma korkusu içinde yaşar. Oysa yapılan araştırmalar, kadınlar için en tehlikeli ölümcül hastalığın kalp hastalıkları olduğunu gösteriyor. Kalbinizde sorunlar başladığı zaman, doktorunuz sizi sağlığınıza kavuşturmak için gerekli tedaviyi uygular. Ama bütün bunlara gerek kalmadan, kalbinizin sağlığını korumak için gerekli önlemleri almanız daha doğru.

Uzun süre kapalı yerlerde kaldıktan sonra açık havaya çıkınca, bir süre derin soluk alın ve ciğerlerinizi temiz havayla doldurun.

Damak hastalıklarına yakalananların büyük bir çoğunluğunun damarlarında tıkanma görülür. Dişlerinizi temiz tutmak, kalbiniz için de büyük önem taşıyor.

Doğal zayıflatıcı ilaçlardan uzak durun. Çeşitli otlardan üretilen zayıflama ilaçlarının, kalbin çalışmasını tehlikeli bir şekilde hızlandırdıkları saptandı. Kilo vermek için beslenme düzeninizi değiştirin.

Sofranızdan sebze ve meyveleri hiç eksik etmeyin.

Sigara içiyorsanız, hemen bırakın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!