'Zehir dozda saklı'

Güncelleme Tarihi:

Zehir dozda saklı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2012 00:00

Uzmanlar okulların açılmasına kısa bir süre kala uyarıyor: kırtasiye ürünlerindeki kimyasallar zehir saçıyor. Peki bu kimyasallardan nasıl kurtulabiliriz. Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Gürses Şahin, okul ürünlerinde çeşitlilik sağlanarak, aynı kimyasala uzun süre maruz kalmalarının önüne geçilebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Şahin, okullarda kullanılan kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde olduğunu hatırlattı.


Bu tür ürünlerin kanser yapıcı toksit maddeler içerdiğine ilişkin tartışma ve araştırmaların bilim dünyasında yıllardır yapıldığını belirten Şahin, bu konuda en önemli olan noktanın bu tür toksit maddelerle çocukların karşılaşmasının önlenmesi olduğunu dile getirdi.


Kanserojen maddelerinin düşük riskten yüksek riske doğru sıralandığını ifade eden Şahin, “Bu konuda her zaman gri bölgeler vardır. Kanser yapıcı olduğuna dair yeterli kanıt bulunamayan maddeler bulunur. Bunlar zaman içinde kanserojen sınıfa alınabilir. Zararsız olarak kabul edilen bir maddenin kanserojen olabileceği belirlenebilir veya kanserojen sınıfta olanlar için de zararlı etkileri için izin verilen doz azaltılabilir. Bu maddelere dair temel yaklaşım çocukları mümkün olduğunca bunlardan uzak tutulmasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı


Günlük yaşamda çok kullanılan plastiğin sertleşmesinde BPA ve yumuşatılmasında ise ftalat adı verilen kimyasal maddelerin kullanıldığına dikkati çeken Şahin, bu kimyasalların, saklama kapları, gıda paketleri, teneke kutular, pişirme kapları, şampuanlar, vücut spreyleri, kolonya, sabun ve çocukların kullandığı silgi, beslenme çantası matara gibi birçok ürünün imalatında kullanılabilindiğini belirtti.

 

MERDİVEN ALTI ÜRÜNLER PİYASAYA SÜRÜLÜYOR

 

/images/100/0x0/55ea7c02f018fbb8f882fccb
Bu kimyasalların özellikle çocukların kullandığı ürünlerde kullanımınında bir sınırlama ve yasak olmasına rağmen merdiven altı üretim yapan firmaların bu ürünleri kaçak yollarla piyasaya sürdüğünü vurgulayan Şahin, bu tür kaçak ürünleri ile lisansı olmayan ürünlerin her zaman risk taşıdığını söyledi.


Bu ürünler içerisinde bulunan toksit maddelerin vücuda lokal, ağızdan veya hava yoluyla alınımının, çocuklarda olduğu gibi büyüyen dokuları daha fazla etkilediğini dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle bu tür kanser yapıcı maddeler, kimyasallar, içerisinde toksit madde bulunan ürünlerle, üzerinde şüphe bulunan maddelerden çocuklar mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Bu toksik maddelerden uzak durmanın bir yöntemi de farklı ürünler kullanılmasıdır. Farklı kırtasiye ürünleri kullandırarak, farklı yiyecekleri tüketmesi sağlanarak ve farklı giyeceklerle onların aynı kimyasala uzun süre maruz kalmalarının önüne geçilmesi sağlanabilir.”

 

Haberin Devamı

ZEHİR DOZDA SAKLIDIR

 

Doğada bulunan ve en masum görünen maddelerin bile dozla ilgili olarak zehirli olabileceğine işaret eden Şahin, “Zehir dozda saklıdır. Bu her şey için geçerlidir. Su bile gerektiğinde zehirdir. Zehir hem zamana, kişiye, doza göre değişir. Dozu minimalize etmek için de değişik maddeleri kullanmasında yarar vardır” diye konuştu.

Bu tür kanserojen maddelerin, modern endüstride kullanımının daha arttığını ve hayatın içine girdiğini ifade eden Şahin, bu maddelerden tamamıyla uzak durmanın söz konusu olmadığını, ancak alınacak önlemlerle bunların toksit sınıra çıkmasının önüne geçileceğini dile getirdi.

 

MATARALAR PLASTİK OLMASIN

Haberin Devamı



Ailelerin, farklı ürünleri kullanarak çocuklarının hayatının zenginleştirmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, Sağlık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı izni olmayan, TSE ve CE belgesi bulunmayan, lisansız ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyledi.


Kanserojen maddeleri ağız yoluyla alımının riski daha da artırtığını vurgulayan Şahin, bu nedenle çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

 

SİGARA DAHA TEHLİKELİ

 

Kullanılan plastik malzemelerin aşırı sıcak ve aşırı soğuğa maruz kalmalarının önlenmesi gerektiğini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hem sıcak hem soğuk plastiğin dağılmasına ve suya karışmasına neden oluyor. Bunun yanında çocuklara en önemli tehlike hijyen kurallarına uymamaktan geliyor. Ellerinden, ciltlerinden toksit maddelerin emilimi söz konusu olabilir, bunun için temas halinde ellerin ve diğer bölgelerin doğru şekilde sık yıkanması yaralı olur. Bunun yanında aileler aslında öncelikle çocuklarını kanser yapan büyük etkenlerden uzak tutmalıdır. Sigara dumanı veya arabanın egzoz kokusuna maruz kalan çocuk, silgiden bir yıl boyunca alacağı toksit maddeden daha fazla maddeye maruz kalır. Tabii yine kimyasallara dikkat etmeliyiz ancak öncelikle büyük etkenleri ortadan kaldırmak lazım.”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!