Yoğun bakım stresinden anne temasıyla korunuyor

Güncelleme Tarihi:

Yoğun bakım stresinden anne temasıyla korunuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2013 12:47

Konya'da 6 aylıkken 720 gram ağırlığında dünyaya gelmesine rağmen tedavi sürecinde yenidoğan yoğun bakım stresinden anne temasıyla uzak tutulan Zeynep Naz Çelik'in yaşam mücadelesi sürüyor.

Haberin Devamı

Emrah Çelik (32) ile üç yıldır evli olan Gül Çelik (32) hamileliğinin 6. ayında adını Zeynep Naz koydukları bebeğini dünyaya getirdi. Erken doğum nedeniyle organları tam gelişmeyen 720 gram ağırlığındaki Zeynep Naz için, doğar doğmaz başlayan yoğun tedavi süreci hala devam ediyor.

 

ANNE TEMASI İYİLEŞTİRİYOR



Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kuvözde tutulan Zeynep Naz'ın yenidoğan yoğun bakım stresinden uzak tutulabilmesi için sürekli annesi ile temas etmesi sağlanıyor.

Karaman'da yaşayan anne Gül Çelik ile kızı Zeynep Naz için hastane koşulları da uygun tutulunca, tedavide kısa sürede olumlu yanıt alındı. Kuvözde stresten uzak tutulan Zeynep Naz bebek, 58 günde 1 kilo 800 gram ağırlığına ulaştı. Solunum cihazından çıkarılarak ağız yoluyla beslenmeye başlayan Zeynep Naz'ın her geçen gün sağlık durumu daha iyiye gidiyor.

Haberin Devamı

DOKUNARAK SAKİNLEŞTİRİYOR


Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, Zeynep Naz'ın erken doğduğu için yaşama şansının ilk başlarda az olduğunu söyledi.



Bebeğin tedavilere olumlu yanıt vermesi için annesiyle sürekli temas etmesinin sağlandığını belirten Örs, "Annenin bebeğe dokunması sakinleştirici etki yaratıyor, bebekte yoğun bakım stresiyle baş etmesine yardımcı araç oluyor. Bebeğin beslenmesine ve büyümesine olumlu etkisi oluyor" dedi.



Yenidoğan yoğun bakımda bebeklerin kaldığı sürecin zorluğuna dikkati çeken Örs, şunları kaydetti:

 

BEBEKLER HORTUMLA BESLENİYOR



"Solunum cihazına bağlanan bebekler, hortumla ya da damar yoluyla beslenmek zorunda kalıyor. Bunların hepsi itina isteyen bir durum. Sonuçta, anne dokunduğu bebeğini stres açısından rahatlatıyor. Zeynep Naz'a da annesinin sürekli temas etmesi sağlandı. Kuvözde tutulan bebeğin emme ve yutmasında düzelmeler oldu. Artık solunum desteğine ihtiyaç duymayan Zeynep Naz, ağızdan da beslenmeye başladı. Tabii mideye takılan sondayla besin ihtiyaçlarının önemli bir kısmını da almaya devam ediyor. Biz hep annenin, bebeğin yanında durmasını teşvik ettik. Annenin bebeğinin yanında bulunması, dokunması, süt vermesi hem bebek hem de kendisi açısından önemli. Anneyi tedavi sürecine ne kadar çok katabilirsek bebek daha iyi gelişir."

Haberin Devamı



Anne Gül Çelik de bebeğinin çok küçük dünyaya geldiğini dile getirdi. Zeynep Naz'ın büyüdüğünü görmenin kendisini çok mutlu ettiğini anlatan Çelik, "Çocuğumu kucağıma almaya başladım. Ona ilk günden bu yana dokunmak bile bana yetiyordu" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!