Yazın sporu abartmayın

Güncelleme Tarihi:

Yazın sporu abartmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 00:00

Uzmanlar, spor yapmak isteyenlere, olası sağlık sorunlarına karşı sıcak havada ağır egzersiz programlarından uzak durma önerisinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Beslenme ve fitness uzmanı Oktay Aslan, yaz ve kış aylarında uygulanacak egzersiz programlarının farklı olması gerektiğini vurgulayarak, “Yazın 30-40 dakikayı aşan antrenman programlarından uzak durmak gerekiyor. Ağırlık programları ile kardiyo programlarını birleştirmemek lazım. Kısa süreli ama sık antrenman yapılabilir. Sabah ve akşam serinliğinde yarımşar saatlik iki antrenman yapılabilir. Serin saatleri seçmeye dikkat etmeli” şeklinde konuştu.


Yaz günlerinde antrenman sırasında nabzın kısa sürede yükselebildiğine işaret eden Aslan, “Yaşınız 30'u geçmişse, kalp krizi riski artar. Karın ve bel bölgeniz genişse, yağlı bir vücudunuz varsa, daha önce uzun süre spordan uzak kalmışsanız, bir anda da spordan çok büyük verim almak için yüklenirseniz, sakatlanmalara, kalp sorunlarına kapı açarsınız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Aslan, bazı spor salonlarında bulunan saunaların da sağlık için bir tehdit oluşturduğunu savunarak, “Özellikle yazın spordan sonra sıcak duş almamak, soğuk veya ılık duş almak gerekiyor. Kaslar sıcakta gevşer, bozulur, damarlar da kendini bırakır. Kendinizi dinç hissetmeyi beklerken, daha bitkin hissedersiniz. Bir de saunaya girerseniz, kalp krizi riski artar” diye konuştu.

 

SAUNA İLE SPOR SALONU BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMALI

 

Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu eski başkanı ve 35 yıllık spor salonu işletmecisi Ahmet Okumuş ise vücut geliştirme ve fitnessin enerji harcatan sporlar olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Antrenman esnasında nabız dakikada 170-180 atışa kadar çıkıyor. Kesinlikle bunun arkasından sauna olmaz. Sauna yapmak isteyenler, haftada bir veya ayda bir tam teşekküllü yerlere gitsinler, spor yapmak isteyenlerse spor salonlarına gelsinler. Bunları birbirine karıştırmamakta fayda var.”


Okumuş, spor yapanlara, sıcak yaz günlerinde vücutlarına fazla yüklenmeden kaçınmalarını tavsiye ettiklerini belirterek, “Kalbi yormamak gerekir, bu kısa dönemi hafif antrenmanlarla atlatmakta yarar var” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!