Yaz geliyor! Paleo diyetine şans verin!

Güncelleme Tarihi:

Yaz geliyor Paleo diyetine şans verin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2017 09:52

Son dönemlerde kilo vermek isteyenlerin en çok tercih ettiği diyetlerin başında paleo diyeti geliyor. İşte paleo diyeti hakkında bilmeniz gerekenler...

Haberin Devamı

"Taş devri diyeti" olarak da bilinen paleo diyeti, ismini paleolitik (taş devri) dönemin kısaltılmış şeklinden alır. Son zamanlarda, kilo vermeye çalışanlar için yeni bir alternatif olan bu diyette ana fikir ise kendinizi taş devrinde yaşayan bir mağara adamı ya da kadını yerine koyarak beslenmenizi ve yaşama tarzınızı buna göre düzenlemek!

Paleo diyetinde hangi besinler tüketilebilir?

Bu diyette, işlenmemiş olarak elde edilebilecek ürünleri tüketmek uygundur. Mevsiminde yenen taze sebze ve meyveler beslenmenin en önemli parçalarından biridir. Bu sebze ve meyveleri yerken çiğ ya da buharda az pişmiş olarak tüketmeye özen gösterin. Havuç, bezelye ve patates şeker içerdiği için bu sebzeleri çok fazla tüketmeyin. Yüksek lif içerdiği için kereviz yiyebilirsiniz.  

Haberin Devamı

Yaz geliyor Paleo diyetine şans verin

Et tüketimi bu diyet için uygundur. Ancak, eti işlenmiş bir yağda değil, kendi yağında pişirin ve pişirme süresini çok kısa tutun. Eti yenen hayvanın doğal olarak beslenmiş olması da önemlidir. Izgara ya da buğulama olmak kaydıyla balık, ciğer, dil, beyin gibi sakatatlar da yemenizde sorun olmayan besinler arasında. Bunlara ek olarak; yumurta (kayısı kıvamında), haftada iki defayı aşmamak şartıyla baklagil, tereyağı gibi hayvansal yağlar, keten tohumu, hindistan cevizi, zeytinyağı, soğan ve sarımsak, işlenmemiş fındık, badem, ceviz gibi kabuklu kuruyemişler bu diyete uygun besinlerdendir. Ancak sınırlı miktarda tüketilmelidir.

Yaz geliyor Paleo diyetine şans verin

Paleo diyetinde hangi besinler tüketilmemelidir?

Tam tahıllı ürünler, buğday içeren mamüller, çok şekerli meyveler (muz, şeftali gibi), işlenmemiş bakliyat, ekmek, enerji içeceği, ayçiçek ya da mısır özü gibi sıvı yağlar, süt ürünleri (yoğurt, peynir gibi), işlenmiş etler (sosis, salam, sucuk gibi), kahve, alkol, şeker, un ve tuz bu diyette yasaklı ürünler arasında. Özellikle işlenmiş ve katkı maddesi içeren ürünler, diyetin felsefesine de ters düştüğü için tüketilmemeli.

Haberin Devamı

Beslenme dışında nelere dikkat edilmeli?

Paleo diyetini uygularken, yaşam tarzınızda da bazı değişiklikler yapmalısınız. Düzenli olarak güneşlenmek ve bu yolla vücuda D vitamini almak bunların başında geliyor. Buna ek olarak, gün içerisinde en az 6 saat uyumaya özen gösterin. Hareketli yaşayın ve düzenli spor yapmayı ihmal etmeyin.

BAKMADAN GEÇME!