TÜRKKÖK 4 çocuğa umut oldu

Güncelleme Tarihi:

TÜRKKÖK 4 çocuğa umut oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 15:45

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen TÜRKKÖK (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) Projesi kapsamındaki nakillerle ikisi 2 yaşın altında olmak üzere dört çocuk yaşama tutundu.

Haberin Devamı

Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye'de 974 kişinin kemik iliği nakli için sıra beklediğine dikkat çekti.

"Bunlardan 510'u çocuk, 464'ü de erişkin hasta. Bu kişiler için, uygun kemik iliği için sistemden düzenli olarak tarama yapılıyor" diyen Kapuağası, şu bilgileri verdi:

HASTALARDAN BİRİ "1" YAŞINDA BEBEK

"Nakil yapılabilmesi için tarama yapılan hastalar içinde 44 kişide onda dokuz, 13 kişide de onda on oranında uyum sağlandı. İleri test yapılan bağışçılardan 3'ünde nakil başarı ile gerçekleşti. Dördüncü nakil de tamamlandı. Nakli gerçekleştirilenlerden ikisi 1, biri 5 ve diğeri 16 yaşında çocuk hastalarımız. Bunların 2'si lösemi, diğer ikisi ise kombine immün yetmezlik ve beta talasemi majör hastası. Nakli gerçekleştirilen hastalarımızın şu an için genel sağlık durumu iyi."

"BİR YIL İÇİNDE 50 BİN GÖNÜLLÜ HEDEFİNE ULAŞILDI"

Ulusal kemik iliği bankasının oluşturulması için çok ciddi bir çalışma yürütüldüğünü belirten Kapuağası, bir yıl önce oldukça gelişmiş ve kapasiteli bir laboratuvar alt yapısı kurulduğunu, bilinçli gönüllü verici havuzunun oluşturulabilmesi için Türk Kızılayı ile protokol imzalandığını söyledi.

Haberin Devamı

1 YIL İÇİNDE 50 BİN KİŞİ VERİCİ OLDU

Kapuağası, bu kapsamda Türkiye genelinde Türk Kızılayı Bölge Kan Merkezlerinde 12 bölgede gönüllü verici merkezi kurduklarını, buralarda gezici ekiplerle hizmet verdiklerini ifade etti.

Yaklaşık bir yıl içinde TÜRKKÖK kapsamında gönüllü kemik iliği bağışçısının toplanmaya başlandığını ve Nisan ayından bu yana da Ankara merkezde tarama, eşleştirme ve koordinasyon çalışmalarının yapıldığını anlatan Kapuağası, şunları kaydetti:

"Bir yıl içinde hedeflenen 50 bin gönüllü verici sayısına ulaşıldı. Alınan örneklerden 35 bininin testleri çalışılarak, sonuçları sisteme girildi. Kalan 15 bin de testleri çalışıldıkça sisteme girilmeye devam ediyor. Beş yıl içinde toplanması öngörülen kemik iliği gönüllü verici sayısı 250 bindir. Bu sayıya ulaştığımızda da büyük ihtimalle akraba dışı nakillerde ihtiyacın yüzde 60-70'inin temin edilebileceği öngörülüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!