Türkiye'de obezite ameliyatlarında ölüm oranı 10 kat fazla

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede obezite ameliyatlarında ölüm oranı 10 kat fazla
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 08:10

Obezite tedavisi için yapılan mide ameliyatlarında art arda yaşanan ölümler dikkatleri bu alana çekti. Uzmanlar, Türkiye'deki ölüm oranının dünya ortalamasının 10 katı olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde son 1 yılda obezite tedavisi için gerçekleştirilen mide ameliyatlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a çıktı. Obezite cerrahisi alanında çalışmalarıyla tanınan genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Umut Barbaros, mide küçültme, kelepçe ya da balon yöntemleriyle ölüm oranının dünyada binde 3 olduğunu belirtti.

Türkiyede obezite ameliyatlarında ölüm oranı 10 kat fazla
Mide küçültme ameliyatından 5 gün sonra hayatını kaybetti


Prof. Barbaros, "Türkiye'de bu oran yüzde 3'e çıkmış durumda. Bu dünyadakinin 10 katı" dedi.

Türkiyede obezite ameliyatlarında ölüm oranı 10 kat fazla

Prof. Dr. Barbaros, kendisinin de obezite ameliyatı olduğunu söyledi.


ÖLÜMLERİN SEBEBİ EĞİTİM EKSİKLİĞİ

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'de ölümlerin dünya ortalamasından yüksek olmasının sebebinin, cerrahların ve bu operasyonların gerçekleştirildiği merkezlerin gerekli eğitimler alınmadan faaliyet göstermesi olduğunu ifade eden Prof. Barbaros, Sağlık Bakanlığı'nın soruna çözüm bulmak amacıyla, 'Mükemmeliyet Merkezleri' oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Türkiyede obezite ameliyatlarında ölüm oranı 10 kat fazla
'Mide küçültme ameliyatı kızımı öldürdü'


Haberin Devamı

Türkiyede obezite ameliyatlarında ölüm oranı 10 kat fazla
Olmak ya da ölmek işte bütün mesele bu!




“HER AMELİYATIN BİR RİSKİ VARDIR”

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy da son günlerde artan ölüm olaylarıyla gündemde sık sık yer bulan obezite ameliyatlarının, kilo vermeyle ilgili yapılması gereken her şey yapılıp sonuç alınamaması halinde tedavi için seçilen son yöntem olması gerektiğini söyledi.

Prof. Ersoy, "Bu hastalara ameliyat öncesi anestezi ve operasyonla ilgili tüm riskleri değerlendirmek amaçlı tetkik ve konsültasyonları yaparak ameliyat planları yapılır. Önce hastanın beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurularak bir yöntem seçilir, sonra riskler ve yöntemin ameliyat sonrası uyulması gerekli kuralları hasta ile paylaşılıp onayları alınarak ameliyat gerçekleştirilir. Her ameliyatın kendine göre riskleri vardır. Şişman hastalarda bu risk seçilen yönteme bağlı olarak değişmek kaydıyla biraz daha yüksek olabilir. Eğer hastanın genel durum itibarıyla durumu kötüyse bu riskler doğal olarak daha da artacaktır" dedi.

BAKMADAN GEÇME!