Türkiye Psikiyatri Derneği Somalı madencilere destek çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Psikiyatri Derneği Somalı madencilere destek çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 13:49

Soma'da geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz 301 madencinin ardından acılar dinmedi. Kurtulan ve madende arkadaşlarını yitiren birçok işçi de olay sonrası ruhsal travma ve depresyon yaşamaya başladı. Bu durum Soma'da yaşanan facianın hala farklı boyutlarıyla devam ettiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Birçoğu madene geri dönerken, bazıları da kendilerine yeni işler aramaya başladı. Ancak birçoğu yeni iş başvurularında büyük bir skandalla karşılaşmaya başladı. İşverenler çalışanlara son bir yıllık sağlık kayıtlarını getirmelerini, depresyon tedavisi görüp görmediğini sormaya başladı. 301 kişinin öldüğü kazadan sonra bölgede yaygın olarak travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon yaşayan madenciler bir darbe de Soma'daki işverenlerden yedi.

DEPRESYONDA OLAN MADENCİLER İŞE ALINMIYOR

Yeni iş başvurularında depresyon tedavisi görenlerin işe alınmadığı haberleri üzerine Türkiye Psikiyatri Derneği bir açıklama yaparak "Bu kabul edilemez. Sorunlu insan istemiyoruz demek damgalamadır, ayrımcılıktır ve kesinlikle insan haklarına aykırıdır." dedi. TPD'den yapılan açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi;

Haberin Devamı

ANTİ DEPRESAN KULLANIP KULLANMADIKLARI İRDELENİYOR

Son dönemde bazı basın yayın organlarında Soma’da yaşanan travma sonrasında ruhsal etkilenme yaşamış bireylerin işe alım süreçlerinde psikiyatrik hastalığı bulunup bulunmadığının ve başta antidepresan ilaçlar olmak üzere psikiyatrik ilaç kullanımı olup olmadığının irdelendiği ve antidepresan ilaç kullananların işe alınmadıkları belirtilmektedir. Ruhsal travma yaşamış ve tedavi gereksinimi olan kişilerin bu şekilde damgalanması asla kabul edilemez.

Türkiye Psikiyatri Derneği Somalı madencilere destek çıktı
O ACI NASIL HAFİFLEYECEK

İŞ BAŞVURUSUNDA BİR YILLIK İLAÇ DÖKÜMÜ İSTENİYOR

Bir işçinin ifadesine göre “İstenen evraklar arasında bir yıllık ilaç dökümü de var”. Bu tutum asla kabul edilemez. Başvuran işçilerden bu evrakları istemek insan haklarına aykırıdır. Yok eğer bu belgeleri işveren temin ediyorsa bu evrakları kimden izin alarak hangi kurum vermektedir, merak içindeyiz.

"FİRMALAR SORUNLU İNSAN ALMAK İSTEMİYORLAR"

Konuyu soran gazeteciye sendikacının verdiği yanıtın şöyle olduğunu okuyoruz: “Firmalar da beli ağrıyan, psikolojik rahatsızlığı olan, bunun gibi insanları araştırıyor şimdi. Sorunlu insan almak istemiyorlar". Bu yanıtı da kabul etmemiz asla mümkün değildir.
Psikiyatrik hastalıkları olan hastaların tümünü hedef alarak “çalışamaz”, “sorunlu insan istemiyoruz” demek damgalamadır, ayrımcılıktır ve kesinlikle insan haklarına aykırıdır.

Haberin Devamı

"ANTİDEPRESAN KULLANIYOR DİYE BİR İNSAN DAMGALANAMAZ"

Tek başına antidepresan kullanımı, psikiyatrik ilaç kullanımı bir kişinin işe girişi için bir engel teşkil etmez. Ruhsal hastalığı olan kişilerin sağlık yönünden bir işte çalışıp çalışamayacağını işveren değil ancak kişiyi takip eden psikiyatri hekimi karar verir. İşe alım süreçlerinde zaten sağlık kurulu raporu istenmektedir. Bu raporlar düzenlenirken psikiyatri hekiminin gerçekleştirdiği muayenenin sonucu dikkate alınmaktadır. Bu raporlara rağmen ya da bu raporları istemeden sadece antidepresan kullanıyor diye işe kabul etmemek şeklindeki damgalayıcı tutum bir kez daha vurguluyoruz, insan hakkı ihlalidir.

Haberin Devamı

"İŞVERENLER HAKKINDA İŞLEM BAŞLATACAĞIZ"

Travma sonrasında kişilerde çok sayıda ruhsal sorunların yaşanabileceği bilinmektedir. Psikiyatri ve psikiyatrik hastalıklara karşı bu damgalayıcı tutum, ruhsal hastalığı olan kişilerin tedavi için başvurularına da engel olacaktır. Tüm Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ve Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin Soma’da yaşanan bu gelişmelere derhal müdahale etmelerini talep ediyoruz. Sorun hızla çözülmezse bölgede bu nedenle işe alınmayan kişiler nezdinde, işverenler hakkında hukuki işlem başlatacağımızı kamuoyuna duyururuz.

BAKMADAN GEÇME!