Türk cerrah ABD'ye öğrenci eğitmeye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk cerrah ABDye öğrenci eğitmeye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 13:51

Dünyada ve Türkiye’de robotik cerrahi ile yapılan ameliyatların alanı giderek genişliyor. Robotik cerrahinin son yıllarda başarı ile kullanıldığı alanlardan biri de göğüs cerrahisi ameliyatları. Florence Nightingale İstanbul Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nde Prof. Dr. Alper Toker, akciğer cerrahisini yapan klinik ve cerrah sayısının az olduğunu kaydediyor.

Haberin Devamı

Robotik cerrahi le akciğer ameliyatlarında Avrupa bölgesinde İtalya öncü konumda, Türkiye İtalya’yı takip ediyor. Robotik cerrahinin akciğer cerrahisinde gelişmesi , kliniklerin bu ameliyatları yapması, bu alanda cerrahların yetişmesi zaman alacak. Tıpkı ürolojide olduğu gibi bundan 5-10 yıl sonra bizde de bir çok merkezde robotik akciğer cerrahisinin yapılacağına inanıyorum. Prof.Dr. Alper Toker, geçtiğimiz ay Amerika’da yapılan Kalp ve Göğüs Cerrahları Derneği’nin Kongresi’ne davet edildiğini kaydediyor. Kalp cerrahisinde mutlaka davet edilen arkadaşlarımız olmuştur. Bildiğim kadarıyla Akciğer cerrahisi ile ilgili olarak kongreye Türkiye’den konuşmacı olarak ilk kez ben davet edildim. Davet konusu da çok sevindirdi . Türkiye’den bir cerrahı, robotik akciğer cerrahisi gibi ileri teknoloji gerektiren bir konuda konuda çağırmaları çok sevindirici. Bu çok büyük bir kongre, Amerikan göğüs kalp cerrahininin en büyük kongresi. Dünyanın her ülkesinden 10 binin üzerinde cerrah katılıyor. Son gelişmelerin, ortaya çıkarılan ameliyat tekniklerinin çok ciddi bir şekilde tartışıldığı çok ciddi bir kongre.

Haberin Devamı

"ROBOTİK CERRAHİ, İLERİ EVRE AKCİĞER KANSERİ AMELİYATINI DA MÜMKÜN KILABİLİYOR"

Prof. Dr. Alper Toker, robotla ilk olarak akciğer kanserinin 1. evresinde olan hastaları ameliyat ettiklerini kaydediyor. Robotla evre 1’de başladık, evreyi yükseltiyoruz. Evre 2 de daha sık kullanıyoruz evre 3 hastalarda radyoterapi kemoterapi sonrası yaptığımız 8 vaka var. Ama bu konudaki sayılar çok sınırlı. Yaptığımız ileri evre vakaları tüm dünyadaki merkezler olarak topladık ve sonuçları üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Prof. Dr. Alper Toker, akciğer cerrahisinin yüksek riskli olduğunu, kapalı ameliyatların bu riski aşağı çektiğini belirtiyor. Bizim amacımız cerrahlar olarak bu riski olabildiğince aşağı çekebilmek. Kapalı cerrahi ile bu ameliyatların boyutunu küçültemiyoruz, yine aynı ameliyatı yapıyoruz ve akciğerden aynı dokuyu çıkarıyoruz. Ameliyatın kendisi küçülmüyor ama giriş delikleri küçülüyor ve hastanın aldığı travma küçülüyor.Akciğerinde bir lezyon çıkan hastanın eskiden olduğu gibi ameliyata gelmesini geciktiren, korkutan kaçıran ‘bu ameliyatı olmam, bunda ölüm tehlikesi var" denen bu durumları azaltabiliyor. Prof.Dr. Alper Toker, robotla yaptıkları 100 akciğer kanseri ameliyatında sadece 4 hastada kan ihtiyacının ortaya çıktığını ifade ediyor.

Haberin Devamı

HASTALAR 5 GÜN HASTANEDE KALIP 10 GÜNDE İŞE GERİ DÖNÜYOR

Hastaların 5 gün hastanede kalıp 10 gün içinde iş hayatına geri dönebilmesi çok önemli bir konfor. Akciğerinde kanser olup da ‘bu kanser çıkmayabilir bunu takip edelim’ yerine risk grubundan bir hasta ise endikasyonları da oturuyorsa bu vakaları cesurca ameliyat olmaya yönlendirecek seçenek olarak görüyorum robotun kullanımını. Bu teknolojileri devreye sokmakla 5 gün hastanede yatıp bir hafta sonra da iş hayatına dönebilmesini sağlamamızla bu hastaları artık bizim sahamıza almaya başladık. Prof. Dr. Alper Toker, erken evrede yakalanan akciğer kanserinde kapalı ameliyatların sonuçlarının çok başarılı olduğunu belirtiyor. Akciğer kanserinde erken evrede yakaladığımız hastalarda ameliyatın boyutunu küçültebiliyoruz, hem akciğerden aldığımız parça küçülebiliyor hem de hastaların kemoterapi ya da radyoterapi gibi onkolojik tedavi almadan yaşam sürelerini çok uzatabiliyoruz, böylece tam tedavi edebiliyoruz. Örneğin robotla yapılan 325 vakalık bir seride 2012’de yapılan bir araştırmada, evre 1’deki hastaların ortalama yaşam süreleri tamamen tedavi olma oranlarının yüzde 90 olduğu tespit edildi. Bu çok ciddi bir olay. Kapalı ameliyatlar hastaların bağışıklık sistemini bozmadığı için çok daha iyi onkolojik sonuçlar verdiğini iddia eden ve gösteren araştırmalar da yayınlandı. Prof. Dr. Alper Toker, robotik cerrahinin, kapalı ameliyat teknolojisinin en son noktası olduğunu kaydediyor. Cerrah ameliyat sonrasında dokuyu yaralamadan ve dokudan daha net bir şekilde özellikle lenf bezlerinin çıkarılmasını sağlayabiliyor. Bunun muhakkak hastaya bir faydası olacak. Akciğer kanserinde her hastanın evresinde tam kür oranları değişir, en ileri akciğer kanserinde bile tam kür imkanı vardır. Bu mucize gibi değerlendirilse de her tümörde tedavi imkanı olur. Tedavi kişiye göre tümörün genetiğine göre değişir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!