Tripofobi nedir? Tripofobi ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Tripofobi nedir Tripofobi ne demek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 14:38

Dünya genelinde yüz binlerce insanın şikayetçi olduğu tripofobi, zaman zaman oldukça sinir bozucu olabilecek bir fobidir. Daha önce tripofobiyi duymayan vatandaşlar da tripofobi hakkında merak ettikleri detayları internette araştırıyor. Peki, tripofobi nedir? Tripofobi ne demek?

Haberin Devamı

Tripofobinin ne anlama geldiği özellikle son dönemlerde çok sayıda kişi tarafından merakla araştırılıyor. Bazı insanların adeta korkulu rüyası olan bu fobi hakkında merak ettikleri sorulara internette yanıt arayan vatandaşlar, konu hakkında doyurucu bilgi edinmek istiyor. İşte, "Tripofobi nedir?" sorusunun yanıtı...

TRİPOFOBİ NEDİR?

Tripofobi, en sade tanımıyla "delik fobisi" olarak ifade edilebilir. Bu fobiye sahip kişiler, deliklerden ve delikli yüzeylerden hoşlanmaz onlardan rahatsız olurlar. Yunanca (trýpa), yani “delik” ve (phóbos), yani “korku” sözcüklerinden oluşan "tripofobi" insanların günlük yaşamlarını çok fazla etkilemiyor olması sebebiyle henüz bilimsel literatürüne girmemiş olsa da, özellikle sosyal medyada bu durumdan rahatsız kişiler tarafından fobi olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

Latincede "trypophobia" olarak bilinen bu fobiye sahip olduğunu söyleyen kişi sayısı sosyal medyada hızla artıyor. Bu fobiden muzdarip olduğunu söyleyen kişiler, delikli yüzey gördükleri zaman kaşıntı hissi yaşadıklarını ve rahatsızlık duyduklarını ifade ediyor.

Delikli ve gözenekli yapılara karşı hassasiyet duyan tripofobi sahibi kişiler karınca yuvalarından, çeşitli gözeneklere ve arı kovanlarına kadar aklınıza gelebilecek pek çok delikli şeye karşı hasasiyet duyarlar. Öte yandan her ne kadar bilim insanları bu olguya "fobi" yani "korku" demişlerse de, tripofobisi olduğunu düşünen insanlar bunu bir korku olarak değil "tiksinme" ya da "rahatsızlık duyma" olarak tanımlıyorlar.

Tripofobi, uluslararası saygın psikiyatri kuruluşları tarafından bir fobi olarak henüz kabul görmediği için net bir tedavi yöntemi de yok. Uzmanlar ise bu korkuyu yaşadığını düşünen kişilerin mutlaka bir uzmandan yardım almasını tavsiye ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!