Tiroid hastalığına baÄŸlı göz problemleri nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Tiroid hastalığına bağlı göz problemleri nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 18:47

Tiroid hastalığına bağlı göz problemlerinin yakın bir alaka ve kesintisiz bir takip gerektirdiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altuğ Çetinkaya, göz sağlığını koruma amaçlı acil tedavilerin ötesinde kozmetik müdahalelerin de mümkün olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tiroid hastalığının bazı tiplerinde tiroid dokusunu yabancı olarak algılayıp ona karşı saldırıya geçen vücut, benzer hücreler zannettiği göz çevresi dokulara da aynı saldırıyı yöneltmektedir. Buna bağlı olarak gözü hareket ettiren kaslar ve göz çevresindeki yağ dokular şişerek kalınlaşmakta ve gözün dışarı doğru çıkmasına, kaymasına, üst ve alt kapakların anormal derecede açılmasına neden olabilmektedir. Bu durum görme fonksiyonunu tehdit etmekle birlikte kişinin dış görünümünü ve dolayısıyla sosyal yaşantısı ve psikolojisini de derinden etkileyebilmektedir. Gözün özellikle saydam tabakasında aşırı kızarıklık ve şişme ile seyreden erken evrede hastalığın derecesi oküloplastik muayene ile değerlendirilmeli ve belirli bir eşik aşıldığında göz fonksiyonlarının korunması amacıyla kortizon tedavisi başlanmalıdır. Bu aşama kritiktir ve iyi bir endokrinolog ve oküloplastik cerrahın yakın temas halinde olmasını gerektirmektedir. Çoğu hastada bu evre sakin seyretmekte ve kortizon gerekli olmamaktadır. Sigaranın kesinlikle bırakılması hastalığın ilerlemesi ve gözde kalıcı tesirler bırakmasının engellenmesi açısından mecburidir. Kimi hastada sadece suni gözyaşı ve destekleyici tedaviler yeterli olurken, bazı hastalarda ise körlüğü önlemek için acil cerrahi dekompresyon gerekebilmektedir; bu nedenle düzenli muayene ve takip şarttır.

Haberin Devamı

Â

Tiroid hastalığına bağlı göz problemleri nasıl tedavi edilir

Aktif hastalık evresi atlatıldıktan sonra, stabilleşmiş olan göz, kapak ve çevre doku değişikliklerine kozmetik müdahaleler çoğu zaman gerekli olmaktadır; burada kritik olan ameliyat planlamasıdır. Bazı hastalarda sadece kapak problemleri mevcuttur ve sadece onlara müdahale etmek yeterlidir ancak genellikle ilk müdahale, çıkıklaşmış olan gözlerin geriye alınması ile başlar. Teknik olarak gözü çevreleyen kemik dokuların ve yağ dokuların çıkartıldığı; bu sayede gözün etrafındaki hacmin genişletildiği bu cerrahi ciddi bir tecrübe ve birikim gerektirmektedir. Ameliyattan hemen sonra göz yerine oturur, ancak 6 ay boyunca düzelme devam ederek çok daha iyi bir hal alır. Eğer göz kaslarındaki dengesizliği bağlı belirgin bir şaşılık varsa, 4-6 aylık stabilleşme süresinin sonrasında bu durumu düzeltici ameliyat yapılabilir. En son aşamada ise kapaklardaki yağ ve cilt fazlalıklarının alınmasının yanı sıra üst kapağı düşürücü, alt kapağı yükseltici ameliyatlar planlanabilir. Günümüzde artık bu cerrahilere alternatif olarak botoks ve dolgu uygulamaları da sıklıkla yapılmakta ve cerrahi iyileşme süreci gerekmeden aynı gün içerisinde sonuç alınabilmektedir.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Özetle, uzun bir yolculuk gerektirse de tiroide bağlı göz problemleri yakın bir alaka, kesintisiz bir takip ve gerekli basamaklarda uygun müdahalelerle çoğu zaman sorunsuz olarak atlatılır. Göz sağlığını koruma amaçlı acil tedaviler ötesinde kozmetik müdahaleler de mümkündür ve hastalığın etkilediği tüm dokular uygun zamanlarda cerrahi olarak veya yardımcı yöntemlerle düzeltilebilmektedir.

arpanetmedya.com tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!