Tek seansta porselen dolgu

Güncelleme Tarihi:

Tek seansta porselen dolgu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 14:05

Günümüzde yaygın olarak kullanılan dolgular, amalgam ve kompozit dolgulardır. Her iki dolgunun da avantaj ve dezavantajları vardır. Porselen dolgular ise diğer dolgularda yaşanan dezavantajları ortadan kaldıran ve gün geçtikçe de yaygınlaşan bir uygulama haline gelmiştir.

Haberin Devamı

Diş Hekimi Uzman Doktor Sema Altunsoy, porselen dolgu hakkında detaylı bilgiler verdi. 

Günümüzde yaygın olarak kullanılan dolgular, amalgam ve kompozit dolgulardır. Her iki dolgunun da avantaj ve dezavantajları vardır. Bir metal alaşımı olan amalgam, çok sağlam olmasına karşın, en büyük dezavantajı rengidir. İçerisindeki civanın hem hasta hem hekim için zararlı olduğu da tartışma konusudur. Ayrıca dişe sadece mekanik olarak tutunduğu için özellikle geniş dolgularda diş kırıklarına sebep olabilmektedir.

Tek seansta porselen dolgu

Kompozit dolgular diş renginde, oldukça estetik ve dişe kimyasal olarak da bağlanabilen dolgulardır. Ancak kompozit, ışıkla sertleşirken büzülen bir materyaldir, bu nedenle küçük parçalar halinde uygulanması gereklidir. Bu da özellikle büyük dolgularda hasta başında geçen süreyi çok artırmaktadır. Ayrıca kompozit, ağızdaki nemli ortamından etkilenen bir materyal olduğu için zamanla dolgu renginde değişiklikler gözlenebilmekte aynı zamanda diş ve dolgu arasında mikro sızıntılar olabilmektedir.

Haberin Devamı

PORSELEN DOLGUNUN DİĞER DİŞ MATERYALLERİNE GÖRE AVANTAJLARI NELERDİR?

Tek seansta porselen dolgu

Porselen dolgular ise tüm bu dezavantajları ortadan kaldıran ve gün geçtikçe de yaygınlaşan bir uygulamadır. Porselen, materyal olarak diş minesine en yakın materyaldir. Ağız ortamından etkilenmez, yıllar sonra bile renginde bir değişiklik olmaz. Yine porselen biyouyumlu bir materyaldir ve dişe ve çevre dokulara zarar vermez. Dişe adeziv teknik ile yapıştırıldığı için diş ile dolgu arasında sızıntı olmaz, bu da ikincil çürüklerin oluşmasını engeller. Porselen dolguların yapımı; çürük temizlendikten sonra dişin ölçüsünün alınması, laboratuvarda elde edilen modele uygun, porselen restorasyonun hazırlanması ve o restorasyonun dişe yapıştırılması şeklinde uygulanan bir süreçti. Ortalama 2-3 günlük bir süre ve en az iki seans gerekli idi.

Haberin Devamı

Tek seansta porselen dolgu

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ İLE TEK SEANSTA DOLGU TASARIMI

Ancak günümüzde, her geçen gün cad-cam teknolojisinin gelişmesine olarak paralel dijital diş hekimliği de çok gelişmiştir. Artık, tüm bu süreç tek seansta tamamlanabilmektedir. Çürük temizlenip kavite hazırlandıktan sonra optik kamera ile ölçü alınmakta, alınan ölçü, direkt kameranın bağlı olduğu bilgisayara transfer edilmektedir. Bilgisayar, görüntüleri üç boyutlu hale getirdikten sonra, diş hekimi tarafından, dolgunun marjinleri ve konturları belirlenmekte, dişe uygun tasarım yapılmaktadır.

Sistem, biyobenzerlik özelliği ile hastanın mevcut dişlerine benzer yapıda restorasyon önerebilmektedir. Diş hekimi, bu öneri çerçevesinde işlem yapabileceği gibi, istediği değişiklikleri de yapabilmektedir. Karşıt dişle olan kontak noktalarını kontrol etme, sanal olarak aşındırma, ekleme, kontür değişikliği yapabilir. Tasarım bittikten sonra, uygun renk ve boyuttaki seramik blok seçilir. Blok, mikro torna cihazı ile freze edilerek, seramik dolgu elde edilir. Cilalama işlemi tamamlandıktan sonra hasta üzerine kontrolü sağlanır. Özel yapıştırma sistemleri kullanılarak aynı seansta hastaya teslim edilir.

Haberin Devamı

Tek seansta porselen dolgu

Dijital olarak yapılan porselen dolguların, porselen materyalinin avantajlarına ek olarak daha pek çok avantajı vardır. Öncelikle, tedavi tek seansta tamamlandığı için hastalarımız için zaman tasarrufu sağlar. Hastalarımız birkaç gün de olsa geçici bir restorasyon kullanmak zorunda kalmazlar ve ikinci bir anestezi işlemi ihtiyacı ortadan kalkar. Materyal olarak bu sistem için özel olarak hazırlanmış porselen bloklar kullanılmakta dolayısıyla içerisinde herhangi bir pörözite içermemektedir.

Böylece çatlama, kırılma riski en aza indirilmekte aynı zamanda cilalanabilme özelliği artırılmış olmaktadır. Ölçü dijital olarak alındığı için ölçü maddesinin boyutsal değişikliğinden veya teknisyenden kaynaklı oluşabilecek bir hata riski ortadan kalkmakta ve dolgu dişe mikron seviyesinde uyumlu oturmaktadır. Bu da yapışma kalitesini artırarak sonradan oluşabilecek mikro sızıntıların önüne geçmektedir. Komşu dişlerle temasının yeri ve genişliği istenildiği şekilde ayarlanabilmekte, araya yiyecek artığı kaçması engellenebilmektedir.

 

Haberin Devamı

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

BAKMADAN GEÇME!