Tam 21 yıllık organize işler

Güncelleme Tarihi:

Tam 21 yıllık organize işler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2013 02:09

17 ilde eşzamanlı operasyonla organ nakli bekleyen zenginlere, işsizlerin organlarını 100 bin liraya satan bir çete çökertildi. Çete üyeleri arasında Hürriyet’in 21 yıl önce “Çaresiz Türk hastaya yoksul Hintli böbreği” manşetinde adı geçen N.S. de var.

Haberin Devamı

Ankara merkezli 17 ilde eşzamanlı düzenlenen ’organ nakli’ operasyonunda gözaltına alınan ve aralarında doktorların da bulunduğu 16 kişi Ankara Adliyesi’ne getirildi.

Organ nakli bekleyen işadamları ve zengin kişilerle bağlantıya geçerek borçlu ve işsiz kişilerin böbreklerini pazarlayan bir çete çökertildi. Liderliğini bir bakanlıkta memur T.D.’nin yaptığı iddia edilen çete, internette ilan vererek organ vericisine ulaşıyordu.

ORGAN ÇETESİNE OPERASYON / FOTO GALERİ

16 KİŞİYE GÖZALTI

Böbreğini 30 bin liraya satan B.C. adlı kişi parasını alamayınca polise ihbarda bulundu. Bir yıl önce takip başlatan kaçakçılık polisi, dün Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Eskişehir’in de bulunduğu 17 ilde 88 adrese baskın düzenledi. İşyeri, ev ve özel hastanelere yapılan baskında T.D. ile Türkiye çapında organ naklinde tanınmış ünlü profesörler Ş.S., N.D. ile aralarında eczacı, laborant, hastabakıcı, diyaliz merkezi sahibi ile konsolos çalışanının da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.
Çete liderinin evinde ele geçirilen ajanda da organ nakli bekleyen çok sayıda işadamının isimlerinin tutulduğu çizelge de ortaya çıktı. İddiaya göre, çete önce diyaliz merkezlerine giderek zengin kişilerle bağlantıya geçiyordu. Bu kişileri nakil için ikna eden çete, internetten ilan vererek böbrek vericisine ulaşıyordu. Maddi durumu kötü olan kişilere ulaşan çete, böbrek karşılığında 30 bin lira veriyordu.

Haberin Devamı

KUZEY IRAK’A TAŞINDI

Çete, organ vericisi ve alıcısını Mısır’a götürerek nakli yapıyordu. Bu yolla 8 böbrek nakli yapan çete, ameliyatları yapan doktorun kanserden ölmesi üzerine işi Kuzey Irak’a taşıdı. PKK bağlantılı 2 kişiyle çalışan organ çetesi, 3 operasyonu da burada yaptı. Polis tarafından takip edildiğini fark eden çete, nakil için Türkiye’deki özel hastanelerle anlaştı. Etik Kurulu’nda sahte kimlik ve belgelerle ‘olur’ alan çetenin, anlaştığı hastanelerde organ nakli yaptığı bildirildi.

Hürriyet’in 1 Mayıs 1992’de “Çaresiz Türk hastaya yoksul Hintli böbreği” manşetiyle duyurduğu haberde adı geçen N.S., 21 yıl sonra organ operasyonunda gözaltına alındı. Kimya mühendisi N.S.’nin böbrek satacak kişilerle bağlantı kurduğu ileri sürüldü. Yurtiçi ve yurtdışında 15 böbrek nakline aracılık eden çetenin, böbreği işadamlarına 100 bin liraya sattığı belirlendi.

Haberin Devamı

Hürriyet’in haberine göre, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinden Hindistan’a giden hastalara yoksul Hintlilerden satın alınan böbrekler takılıyor ve nakilleri N.S. organize ediyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!