SORU VE CEVAPLAR 27

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 27
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 15:18

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
Boyum 1,54 ve kilom 94. Bir dönem zayıfken hamilelikte ve sonrası aşırı kilo aldım. Hatta bir dönem tam 110 kiloydum ve cok zorda olsa bu kiloya düşebildim. Bir diyetisyene başvurduğumda yapılan hormon tahlillerinde porblemi görünmüyordu ama doktorun söylediyi perhizler yapıp bırakmamdan dolayı metabolizmam neredeyse durma noktasına gelmiş ve ne yaparsan yap zayıflayamazsın dendi; diyetisyeni bıraktım öyle denince.Metabolizmamı hızlandırmanın bir yolu varmı piskologim bozuldu oyüzden
CEVAP
Metabolızmanın hızlanması aslında za za ve sık sık yemekten gecmektedır.Uc ara ucde ara ogun bunun ıcın son derece basarılıdır.Bunun yanında bol mıktarsa su tuketmek ve duzenlı ve ıstıkrarlı egzersızler yapmak cok faydalıdır. Daha oncelerıdıyet uygulamak ve sonrasında verdıgı kıloları yenıden almak kesınlıkle yenıden kılo vermemeyı gostermez.Elbette yenıden kılo verılebılır.Yalnızca kılo vermenın zmanı bır mıktar eskıye gore uzayacaktır. Beslenmeyı dıyet urunler tuketerek degılde az mıktarda her seyden yıyerek bırbırı ıle dengeleyerek tuketmek daha mantıklı olacaktır.Bellı bır kıloya ulasıldıgında bır sure o kılonun korunması ıdcın her besınden azar azar tuketmek cok faydalıdır. 
   Â

Haberin Devamı

SORU
Benim varislerim var.hem kalın varis hemde ince varis.merak ettiğim varis ameliyatlarında hangi yöntemi kullanıyorsunuz?teşekkürler.

CEVAP
Varis tedavisinde öncelikle destek tedavileri denemektedir.Varis çorapları , İlaçlar gibi.. Ceerahi tedaviye Sizi takip eden doktorunuzun karar vermesi uygun olacaktır.Çünkü varislerin durumlarına göre çeşitli cerrahi tedaviler vardır.

1. Skleroterapi: Bu tedavi yönteminde damar cerrahı varislerin içine çok ince bir iğne yardımı ile kimyasal bir madde enjekte eder. Bu tedavi varislerin kapanmasına ve bir süre sonra sertleşmiş bir bağ dokusu haline gelmesine yol açar. Bu yöntem daha çok ince kılcal damarlar halinde ortaya çıkan varisler için kullanılır ve bu tip varisler için son derece etkili olduğu gösterilmiştir.
 
2. Varis operasyonu (stripping): Bu tedavi yöntemi genellikle ameliyathane koşulları içinde varisleşmiş olan damaraların cerrahi olarak çıkarılması demektir. Operasyon sırasında bacağın en üst kısmında ve diz seviyesinde iki adet küçük kesi ile normal olmayan damarlar çıkarılır. Operasyon çoğunlukla genel anestezi ile yapılır ve yaklaşık 30 dakika sürer. Hastalar bir gece hastanede kalabildikleri gibi aynı gün taburcu da olabilir. İşe ve normal hayata dönüş yaklaşık 1 hafta sonra mümkündür. İlerilemiş varisler için uzun süreli sonuçları en iyi bilinen ve en etkili tedavi yöntemidir. Varislerin bu operasyondan sonra nüksetme oranı % 5'ten azdır

Haberin Devamı

3. Endovasküler ablasyon: Bu yöntemde ise varis içine bir kablo yardımı ile ısı veya lazer enerjisi verilir ve varisli damarın kapanması sağlanmaya çalışılır. Varisli damarların nispeten düz ve duvarının ince ve çapının küçük olması gerekir. Lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Birçok varis hastasında damar çapı nispeten büyük olduğu için bunları ortadan kaldırmak için gereken enerji miktarı çok yüksektir ve bacak cildine ve çevredeki sinirlere ve diğer komşu dokulara zarar verebilir. Nispeten yeni bir yöntemdir ve uzun süreli sonuçları henüz kesin olarak bilinmemektedir. Nüks oranı açık cerrahi yöntemlerine göre daha yüksek olabilir.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba 7,5 yaşındaki oğlum altına kaçırıyor. uykusu çok ağır onun yaşlarında aynı problem bende de vardı ne yapmamı tavsiye edersiniz. neden altına kaçırıyor.bigi verirseniz sevinirim.
CEVAP
Çocuklarda İdrar kaçırma önemli bir problem olup mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Eğer bir çocuk beş yaşından sonra geceleri altını ıslatıyorsa bu çocuğun mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi ve altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanması gereklidir.  Altını ıslatma kalıtsal bir özellik taşır. Altını ıslatan çocuğun anne ve babasının her ikisinde de çocukken altını ıslatma problemi bulunabilir ve bu ebeveynin çocuklarında da bu durumun görülme ihtimali %75' e çıkabilmektedir.

Haberin Devamı

Altını ıslatan çocuklara gündüz kesinlikle sıvı alımı kısıtlaması yapılmamalıdır. Bu çocuklarda idrar kesesi kapasitesi normalden düşük olabilmektedir. Sıvı kısıtlaması yapıldığında bu hacmi daha da azaltıp uykuda iken fazla biriken idrarın kısa sürede mesaneden atılması gerekecek, bu durumda da çocuk altına idrarını yapabilecektir. Ancak akşam yemeğinden sonra kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması tavsiye edilebilinir ki çay, çikolata ve kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca, uykuya gitmeden önce çocuğun mutlaka tuvalete gidip idrarını yapması istenir. Altını ıslatan çocuklara yatarken bez bağlanmamalıdır. Bu durum da tedaviyi güçleştirmektedir. 

SORU
Boynumda 3 tane fıtık var.Ağrılarım çok fazla ne yapmalıyım. şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Fıtık tedavılerınde ılac tedavılerının yanında fızık tedavı cok faydalı olacaktır.Sızı takıp eden ve tedavılerınızı duzenleyen doktorunuz sızı en dogru sekılde yonlendırecektır.
   Â

Haberin Devamı

SORU
Slm benim sorunum belimde ağrı ve acı hissediyorum daha 27 yaşındayım belime darbede gördüm ondan kaynaklanan bişiy olbilirmi.ilaç tedavisi yapıldı ilaç kullandığım süre iyiydim ama halen devam ediyor ağrılarım.bazen sağ ayağımda ağrı ve çok kasılma hissediyorum kesin bişiy söyleyebilirmisiniz beni yönlendirirseniz minnettarım. migrenimde var o zaten ayrı bi dert kesin tedavisi varmı teşekkürler.
CEVAP
Belınızdekı agrının bazen bacaklarınıza ve ayagınıza yayılıyor olması bır sınır sıkısması oldugunu ısaret edıyor olabılır.Kesın teshıs ıcın bır beyın ve sınır cerrehısı uzmanına danısmanız ve bel MR ıncelemesını yaptırmanız uygun olacaktır.


SORU  
  Â
49 yaşındayım uzun zamandır adet görmüyorum ve hamile kalmak istiyorum ne yapabilirim
CEVAP
Adetlerınızın tamamen kesılmıs olması menapoz donemınde oldugunuzun belırtılerındendır.Bu donemdede cocuk sahıbı olma ıhtımalı yoktur.Kadın hastalıkları ve dogum uzmanına danısmanız uygun olacaktır.

SORU 
mrb ben 26 yaşındayım.sol göğüsümde son bir kaç gündür ani bir acı oluyor.bıçak saplanması gibi ve kısa süreli.acaba kalple ilgili bir sorunum olabilir mi?aile de kalp sorunu babamda olmuştu.kalp büyümesi vardı.ama durdurulmuştu.3 yıl önce nefes darlığı nedeniyle kaybettim.genetik bişey olabilir mi?belkide önemsiz bir durumdur.sizden neler yapmam gerektiğini bu durumun başka birşeyle ilgisi olup olmadığını öğrenmek istiyorum.tşk ederim şimdiden
CEVAP
Bıcak saplanması tarzında olan agrılar genellıkle kaslardan kaynaklanan agrılardır.Kalpden kaynaklanan agrıların karakteri daha baskı tazında sankı gogsunuze bırı oturuyormus gıbı bır agrıdır.Tabı agrının tarzının farklı olması kalpde herhangı bır rahatsızlık olmadıgını ekarte ettirmez.Bır Kalp hastalıkları uzmanına basvurarak gereklı tetkıklerı yaptırmanız endıselerınız acısındanda faydalı olacaktır.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!