Sizin fobiniz hangisi?

Güncelleme Tarihi:

Sizin fobiniz hangisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 11:29

Fobiler hayatımızın bir parçası haline geldi! Bir hobimizin olması ne kadar gerekli ve önemliyse herhangi bir fobiye yakalanmak da en az o kadar gereksiz ve tatsızdır.

Haberin Devamı

Fobiler, hayatımızın tadını tuzunu kaçırmakta, keyfimizi bozmakta. Eğer, sizin de bir fobiniz varsa onu sorgulamaktan, çözüm için yardım aramaktan korkmayın... Fobik reaksiyonlar esnasında, bedensel olarak, kalp çarpıntısı, göğüs sıkışması, nefes daralması, terleme, titreme, uyuşma, karıncalanma ve bayılma hissi, baş dönmesi, sık idrara çıkma isteği görülebilir.

Sosyal hayatı olumsuz etkiliyor
Duygusal olarak ise korku, panik ve heyecan yaşanabilir. Araştırmalar, kaçınmanın iş ve sosyal hayata olan olumsuz etkisinin, korkunun etkisinden daha fazla olduğunu gösteriyor. Fobik sorunları olanlar, çoğunlukla bu mantıksız korkularından dolayı utanç duydukları için fobilerini hastalık olarak değil, huy veya kişilik özelliği olarak algılamakta, fobilerinden söz etmek istememektedir. Bu nedenle hastaların, tıbbi yardım alma talepleri düşüktür. Bu tür fobilerin, tedavi edilebilir durumlar olduğu unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Hipnoz ile tedavi edilebilir
Tedavide; davranış terapisi, hipnoz, gevşeme teknikleri ve iç görüş yönelimli psikoterapi programları uygulanmaktadır.

Kapalı ve basık mekan korkusu
Klostrofobi, bireyin kapalı, basık yerlerde yaşadığı mantık dışı yoğun korkudur. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Korkulan durumlara tipik örnekler arasında asansör, basık tavanlı odalar ve koridorlar, kapıları kapalı ve kalabalık otobüs, yeraltı çarşıları, metro ve alt geçitlerde bulunma; oturulan oda kapısının kapalı veya kilitli olması gibi durumlar sayılabilir. Kişiler, anılan yerlerde sıkışıp kalmaktan, dışarı çıkamamaktan, nefes alamamaktan ve boğulmaktan korkarlar.

Yükseklik korkusu
Bu korkuyu yaşayan kişiler yüksek binalara çıkmadıkları gibi odanın içinde pencereye yakın alanlarda dahi oturmazlar. Akrofobik kişiler, asansöre binmekten korkarlar; ancak bu, asansör içinde hapis kalmaktan ya da boğulmaktan korkmakla değil, asansörün yukarı çıkışının yarattığı endişeyle oluşan bir korkudur. Yüksekte uçmasından dolayı uçağa binmekten korkan akrofobiklerin büyük bir bölümünde bu korkuya uçağın düşeceği korkusu da eşlik etmektedir.

Haberin Devamı

Rezil olmaktan korkarlar
Sık görülen bir sağlık sorunudur. Tıp terminolojisindeki anlamı, bireyin yabancı insanlarla karşılaştığı ya da başkaları tarafından gözlenme olasılığının bulunduğu durumlarda yanlış bir şey yaparak rezil olacağı korkusunu yaşaması halidir. Sosyal fobikler zamanla bu tür nahoş durumlarla karşılaşmamak için olumsuz duygular uyandıran ortamlara girmemeye veya bu ortamlardan kaçınmaya başlar. Korktukları duruma maruz kaldıklarında, dikkati kendilerine yöneltir, kendilerini eleştirirler. Terleme, kızarma, kalp atımında artış gibi bedensel sorunlar yaşarlar. Bu kişiler başkalarının bulunduğu durumlarda, "Herkes bana bakıyor, kontrolümü kaybedeceğim, rezil olacağım, ellerimin titrediğini ve yüzümün kızardığını herkes fark edecek" gibi düşüncelerle topluluk önünde gerçek performanslarını gösteremezler.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!