Sivas’ta kene konusu masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Sivas’ta kene konusu masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 16:17

SİVAS Valiliği tarafından gerçekleştirilen toplantıda, kentte görülen kene vakaları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nda son durum hakkında bilgi verildi.

Toplantıda 2007 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’nde Sivas genelinden 56 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle tedavi altına alındığı, bunlardan 3’ünün hayatını kaybettiği 5’inin ise tedavisinin sürdüğü diğer hastalaların ise tedavilerinin ardından taburcu edildiği belirtildi.

Sivas Valiliği tarafından kene ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili son durum toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Mete Buhara, İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nazif Elaldı katıldı. Ülke genelinde kaçınılmaz bir kene vakası gerçeğinin olduğunu belirten Mete Buhara Valilik olarak bir komisyon oluşturduklarını ve bu komisyon tarafından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin belirtilen hastalık konusunda merkez olarak seçildiğini söyledi.

Bu kapsamda kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığı belirtisi gösteren vatandaşların Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemen tedavi altına alınıp gerekli tedavilerinin sürdürülmeye başlandığı belirtildi. Sivas’ta 2007 yılında 56 kişinin hastalık belirtileri göstermesi ile tedavi altına alındığı bunlardan 3 ’ünün hayatını kaybettiği öğrenilirken, 5 tanesinin tedavisinin sürdüğü diğerlerinin ise taburcu edildiği belirtildi.

Geçtiğimiz yıllara göre vaka sayısında artış olduğunu belirten Vali Yardımcısı Mete Buhara kene ile ile mücadelede çalışmaları son hız sürdürdüklerini belirterek, “Son yıllarda kene vakalarında artış meydana geldi. Biz de oluşturduğumuz komisyon tarafından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bu konda merkez olarak seçtik. Hastanemize Sivas’tan ve çevre illerden çok sayıda hasta geliyor. Bunlardan hastalık belirtileri gösterenler vakit geçirilmeden tedavi altına alınıyor. Bu konudaki çalışmalar sürüyor. Ancak önemli olan vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve bu zor duruma düşmemesidir” dedi.

Çok net bir kene mücadelesinin henüz var olmadığını belirten Buhara, “Mücadele konusunda Tarım İl Müdürlüğümüzün çalışmaları var. Bunlardan biri de ilaçlama çalışmasıdır. Tarım Bakanlığı tarafından sürdürülen pilot uygulama kapsamında bize ayrılan 100 milyar ile ilaç alındı ve riskli görülen ilçeler başta olmak üzere tehlike arz eden alanlara gönderildi. Kent merkezindede kene konusunda riskli bölgelerin bulunduğunu belirten Buhara, Paşabahçe, Kardeşler Ormanı ve Kültür Park gibi vatandaşların piknik yapmak ve dinlenmek için gittiği yerlerinde zaman zaman vatandaşlar tarafından risk taşıdığını ancak bu bölgelerinde sürekli olarak ilaçlandığını söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi’ne çevre illerden de kene ısırması sonucu hasta geldiğini belirten Buhara, “Tokat’tan bu yıl hastanemize 44 kişi geldi. Bunlardan 6 tanesi hayatını kaybederken 4 tanesini de tedavisi hala sürüyor. Yozgat’tan ise 10 hasta geldi ve bunlardan 1 tanesi hayatını kaybetti. Giresun’dan 15 hasta geldi ve 2 tanesi hayatını kaybetti” dedi. Vatandaşların kene konusunda aşırı duyarlılık gösterdiğini belirten Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nazif Elaldı ise vatandaşların panik yapmasına gerek olmadığını çünkü her kenenin KKKA hastalığı taşımadığını belirtti. Her 100 hastadan 5’inin hayatını kaybettiğini belirten Doç.Dr. Elaldı, “Ölümler etkin ve örgül bir tedavinin olmayışından kaynaklanıyor” dedi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili bir çok aşı çalışmasının başlatıldığını belirten Doç.Dr. Elaldı, “Türkiye'de Elazığ’da Fırat Üniversitesi tarafından bu virüs elde edildi ve aşı çalışması başlatıldı. Sağlık Bakanlığının ve Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün de bu konuda çalışmaları var. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün bu hastalık ile ilgili şu anda kabul ettiği tek tedavi yöntemi destek tedavisidir. Biz de şu anda bunu uyguluyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!