Şifa ararken zehirlenmeyin

Güncelleme Tarihi:

Şifa ararken zehirlenmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 00:00

Anadolu'da soğuk algınlığından ağrılara kadar birçok rahatsızlıkta şifa niyetine suda kaynatılarak tüketilen papatyanın bazı türlerinin ciddi zehirlenme vakalarına yol açabildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak, masum bir bitki gibi görünen papatyanın bilinçsizce kullanılması halinde sağlığı tehdit eden bir unsur haline dönüşebildiğini söyledi.
Papatyanın 180 çeşidi olduğunu belirten Kıvçak, “Tıbbi papatya özeldir. Diğer papatya türleri içinde böcek ilacı yapımında kullanılan türü dahi vardır. Türkiye'de ilaç zehirlenme danışma merkezlerine gelen vakaların başında papatya zehirlenmesi geliyor” dedi.

 

EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

 

Prof. Dr. Kıvçak, papatyanın beklenmedik etkileri konusunda en çok şikayetin çocuk hekimlerinden geldiğini, bunun da hazım çözme ve gaz söktürücü özelliği nedeniyle halk arasında papatyanın özellikle bebeklerde yaygın kullanılmasından kaynaklandığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Kırdan toplanan ve aktarlarda satılan papatyanın çoğunlukla tıbbi amaçlı kullanılan papatya türü olmadığını ifade eden Kıvçak, şunları kaydetti:
“Tıbbi amaçlı kullanılan papatya mutlaka eczanelerden alınmalı. Çünkü bu bitkileri toplayan kişiler de bitki uzmanları olmalı. Papatyanın toplanma zamanı, toplanma yeri, kurutulması çok önemli. Nemli ortamda iyi kurutulmuyorsa toksinlerin oluşmasına yol açabilir. Karaciğerde komplikasyon oluşturur. Buna bağlı zehirlenme hatta ileride siroz ve kansere kadar gidebilecek önemli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Botanikçi tıbbi amaçlı kullanılan papatya türünü teşhis etmeden suyunu içmek doğru değil. Derslerimizde öğrencilerimize aktardan papatya aldırtıyoruz, tıbbi olmayan bütün türleri önümüze geliyor.”

 

Doğru papatya türünün kullanılmasının çok faydası olduğunu belirten Kıvçak, papatyanın spazmın çözülmesinde, gaz söktürücü olarak, adet sancılarını ve ağrıları dindirmek için yaygın kullanıldığını söyledi.

 

Bitkilerde şifa aranırken yapılan yanlışların sağlığı riske atabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kıvçak, şunları kaydetti:
“Halkımızda 'Allah'ın otunu parayla mı alacağım' diye bir yaklaşım var. Bu bitkiler şifa bulunsun diye yaratılmış ama onun doğru bir şekilde teşhis edilerek bulunmasından sonra, işlendikten sonra fayda sağlayabilir. Farz edelim ki çevreye kurşun yayan egzoz dumanlarının yoğun olduğu bir yerde oturuyorum. Orada kurşun toprağa geçiyor, bitki demetleriyle de bu kurşun onu tüketen insanlara geçiyor. Türkiye'de market ve pazarlardaki bitkisel çaylar kontrolsüz satılıyor ve içiliyor. Bu durum tedavi yerine bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bitkisel ürünlerin yanında ilaç kullanılıyorsa bunun da mutlaka hekim tarafından bilinmesi gerekir. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için hasta, hekim ve eczacının iş birliği yapması şarttır.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!