Sıcaklar "kalp"ten vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklar kalpten vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 13:16

Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ramazan Akdemir, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kalp krizi geçirenlerin sayısında artış olduğunu söyledi. Akdemir, özellikle 40 yaşın altındaki hastaların sıklıkla kalp krizi geçirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Ramazan Akdemir, kalp krizlerinin dünyada ölüme en çok neden olan hastalık olduğunu belirterek, "Ülkemizde insanların yaş ortalaması arttıkça, sosyal stres, sigara kullanımı, kırmızı et tüketimi ve dengesiz beslenme sonucu kilo artışı kalp hastalıklarını hızlı bir biçimde artırmıştır" diye konuştu.

Akdemir, hava sıcaklıklarının mevsim şartlarının çok üzerinde seyrettiği bugünlerde özellikle gençleri uyardı. Akdemir, "Sıcaklar nedeniyle çok genç yaştaki insanlarımızın kalp krizleri geçirerek hastanelerimizin acil servislerine geldiğini ya da acilde müdahale edilmediğinden öldüğünü görüyoruz" dedi. Akdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle 40 yaşın altındaki hastalar sıklıkla sıcaklar nedeniyle kalp krizi geçiriyor. Bunun nedenini tam anlayamıyoruz, sıcağın etkisi diye düşünüyoruz. Sıcak, stres, sigara birlikte etkileşerek kalp damarlarında tıkanmaya yol açıyor. Özellikle uzun süre sıcakta beklemek, beraberinde fazla sigara içimi kalp krizini başlatmaktadır. Bu durumda birden çok kalp damarında tıkanma görülmekte ve daha ölümcül seyretmektedir. Kalp krizi genç insanlarda daha ölümcül seyreder. Bunun nedeni de genç insanın kalbi krize hazırlıksız yakalanmaktadır."

Haberin Devamı

25 GÜNDE 20 KALP KRİZİNE MÜDAHELE ETTİK

Uzun süre güneşte kalınmaması önerisinde bulunan Akdemir, bol bol su içilmesini, yağlı gıdaların çok az yenmesini, stres ve sigaradan uzak durulmasını istedi. Akdemir sözlerini şunları söyledi:
"Bize gelen hastalara en ileri teknolojiyi uygulayarak ilk 12 saat içinde anjiyo yapılıyor ve balonla damarı açıyoruz. Temmuz ayı içinde toplam 20 adet kalp krizine müdahale ettik.Eğer sıcaklar böyle artmaya devam ederse Ağustos ayında daha fazla kalp krizi vakası beklemekteyiz."

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

Akdemir, "Kalp krizinin belirtileri göğüs ağrısı bununla birlikte sol kol ve sırt ağrısı, göğüste baskı, kusma, bulantı ve aşırı terlemedir. Göğüste müphem şikayetleri olan insanların mutlaka bir kardiyoloji uzmanına muayene olmaları yaklaşan kalp krizini önceden önleyecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!