Savaştan beter

Güncelleme Tarihi:

Savaştan beter
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 16:17

Trafik kazalarının bolca yaşandığı ülkemizde sokağa çıkmak deyim yerindeyse 'yürek' istiyor. Sağlık Enstitüsü Derneği Yol Güvenliği Programı Direktörü Tanzer Gezer, Türkiye’nin Yol Güvenliği 2014 Karnesi’ni açıkladı. İstatistiklere göre 2014’ün ilk 11 ayında meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı toplam kaza sayısı 154.919, bu kazalarda ölen ve yaralananların sayısı ise 265.446 kişi...

Haberin Devamı

Tanzer Gezer Yol Güvenliği Karnesi’yle ilgili şunları söyledi:

HIZ LİMİTLERİ FAZLA

“Hukuksal düzenleme açısından; gerek hız limitlerinin yüksek olması ve hız limitlerinin yerel yönetimlerce arttırılmasına olanak verilmesi, gerekse çarpışma anında maksimum korunmayı düzenleyen tedbirlerde istisnaların bulunması nedeniyle hala trafikte risk altındayız.”

AMBULANSTA DA YARALANIYORUZ

“İlk 11 ayda 377 ambulans ve 6192 otobüs de ölümlü ve yaralanmalı kazaya karıştı. Ambulanslarda, hasta ya da yaralılara bakmakla yükümlü sağlık çalışanları ile otobüslerin arka koltuk yolcuları emniyet kemeri korunmasından muaf tutulmaktadırlar. Ölümlü ve yaralanmalı kazalara karışan otomobillerin %25’den fazlası 1995 model öncesi araçlar. Bu araçlardaki arka koltuk yolcuları da emniyet kemeri korumasından hala muaf.”

VERİLER OLUMLU DEĞİL

“2014’ün ilk 11 ayında ölümlü ve yaralanmalı toplam kaza sayısı 154.919, ölen ve yaralananların sayısı ise 265.446 olarak gerçekleşmiştir. 2014’de kazalarda olay yerinde ölenlerin sayısı 3 bin 253, yaralıların sayısı 262 bin 193 kişidir. Yaralıların kazadan sonraki 30 gün içerisinde durumları Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilerek raporlanması yükümlülüğü mevcuttur. Ancak, yaralıların ölüm, kalıcı sakatlık, travma gibi akıbetlerine dair herhangi bir durum tespiti henüz açıklanmış değildir. Veriler, 2020 yılına kadar trafikte yaşanan ölümleri ve yaralanmaları %50 oranında azaltmak gibi bir hedef belirlemiş Türkiye açısından olumlu değildir.

SÜRÜCÜ VE YOLCULARIN KARNESİ DE ZAYIF

“Trafikte kural ihlalleri nedeniyle Kasım 2014 sonu itibarıyla ödediğimiz para cezası 2 trilyon 336 milyor 339 bin 90 TL olarak ilan edildi. Sürücü ve yolcularda da trafikte kurallara uyma konusunda davranış bozukluğu mevcut. Yurttaşlar trafik kazalarının nedenleri ve sonuçları hakkında yeterli bilinç düzeyine sahip değil. Kurbanlar ile empati kuramadığımız aşikar. Kazaların topluma ve ailelere olan sosyo-ekonomik ve psikolojik bedelleri halen bilinmiyor, merak edilmiyor.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!