Şanslı hasta aynı anda hem kalp hem böbrek nakli oldu

Güncelleme Tarihi:

Şanslı hasta aynı anda hem kalp hem böbrek nakli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 15:31

Kadavradan organ bağışının yeterli düzeyde olmadığı Türkiye'de, kalp ve böbrek yetmezliği olan bir hasta, beyin ölümü gerçekleşmiş gençten sağlanan iki organla hayata tutundu.

Haberin Devamı

"Kalp ve böbrek hastası 56 yaşındaki Ali Başlı, 27 yaşında beyin ölümü gerçekleşen bir gençten bağışlanan ve Türkiye'de çok nadir yapılan eş zamanlı kalp ve böbrek nakli ile sağlığına kavuştu.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Kalp Merkezi'nde, AÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Akar ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Acar Tüzüner ile ekipleri tarafından 13 Kasım'da, eş zamanlı yapılan kalp ve böbrek nakliyle hayata yeniden tutunan Başlı, taburcu oldu.

Şanslı hasta aynı anda hem kalp hem böbrek nakli oldu

"ÇOK BÜYÜK BİR ŞANS"

Prof. Dr. Akar, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olan Başlı'nın durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırıldığını belirterek, hastanın yoğun bakıma alındıktan sonra, bir süre destek cihazıyla hayatta kaldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığına, nakil için kalp ve böbrek talebinde bulunduklarını ifade eden Akar, hastanın şansına iki organın da bulunduğunu anlattı. Akar, “Beyin ölümü olan bir donörden kalp ve böbrek çıkmasaydı belki de hastamızı çoktan kaybetmiş olacaktık. Kalp ve böbreğin aynı anda sunulması çok büyük şans. Bu şans da hastamız Ali beye güldü. Sonuç da yüz güldürücü oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

"BİR SÜRE ANKARA'DA İKAMET EDECEK"

Başlı'nın Türkiye'de eş zamanlı kalp ile böbrek nakli yapılan ve yaşayan dördüncü hasta olduğuna dikkati çeken Akar, hastanın Hatay'da yaşadığını ancak sonuçların çok sıkı takip edilmesi için bir süre Ankara'da ikamet edeceğini bildirdi.

Şanslı hasta aynı anda hem kalp hem böbrek nakli oldu

"HER ŞEY MÜKEMMEL GİTTİ"

Prof. Dr. Acar Tüzüner de eş zamanlı iki organ naklinin Türkiye'de çok nadir yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Kalp-böbrek, kalp-karaciğer bu tip nakiller iki organının birbirini etkileyip, ikisinin de aynı anda çalışmadığı durumlarda yapılıyor. Hastamız da Türkiye'de yapılan nadir kalp-böbrek nakillerinden biri. Zor bir karar. İkili nakil yapıldığında iki organının da çok iyi çalışması gerekiyor. Her şeyin aynı anda mükemmel gitmesi gerekiyor. Hastamızda da her şey mükemmel gitti.”

Haberin Devamı

"ORGAN NAKLİ OLMASAYDI, BABAMI KAYBEDECEKTİK"

Hasta Ali Başlı ise ameliyat öncesi zorlu bir süreç yaşadığını, ameliyatın üzerinden 2 ay geçtiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Başlı “Şimdi çok rahatım, sıkıntım yok” dedi. Hastanın oğlu Burhan Başlı da herkesi organ bağışına davet ederek, “Babamı kaybetme noktasına gelmiştik, doktorlar çaresizdi. Organ bulunamasaydı babamı kaybedecektik. Iğdır'dan gelen bir haber bizi çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!