Sağlıkçıların katılım payı isyanı

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkçıların katılım payı isyanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 16:09

MANİSA'da görev yapan sağlık meslek odaları temsilcileri, sağlık ocaklarında uygulandığı söylenen ücretsiz tedavinin, gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Oda temsilcileri, muayene ücretlerinin artık sağlık ocağında değil, eczacılar tarafından tahsil edilmeye başlandığını, eczacıyla hastanın karşı karşıya getirildiğini belirterek tepki gösterdi.

Manisa Tabip Odası, Eczacı Odası, Diş Hekimleri Odası ve sağlık sendikaları temsilcileri bir araya gelerek bakanlığın uygulamasını eleştirdi. Odalar adına ortak açıklamayı yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Devrim Akseki, Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği genelgede birinci basamak sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlardan para alınmayacağının bildirildiğini, uygulamayla ilgili haberler yayınlandığını, ancak bunun halk arasında yanlış algılandığını belirtti. Dr. Akseki, şunları söyledi:

“Bunu bilen vatandaş ücretsiz muayene olacağım diye sağlık kuruluşuna gidiyor. Muayene oluyor. Daha önce sağlık kuruluşunda ödediği poliklinik muayene katılım payını ödemiyor. Ancak ilaç alırken eczanede bu para karşısına çıkıyor. Eczacı kanun gereği ilaç katkı payının yanı sıra yeni genelgeyle alınacağı bildirilen poliklinik muayene katılım payını da vatandaştan tahsil ediyor. Çalışandan nakit alınan bu para, emeklinin maaşından kesiliyor. Yani ücretsiz muayene ücretli hale geliyor. Devletin sağlık ocaklarında almadığı muayene parası, eczacı tarafından devlet adına tahsil ediliyor. Eczacılar tahsildar olarak görülüyor. Bunun neresi ücretsiz sağlık hizmeti.”

Eczacıların vatandaşla karşı karşıya bırakıldığını ve vatandaşın eczacıyı tahsildar olarak gördüğünü iddia eden Manisa Eczacı Odası Başkanı Özgür Özel de uygulamanın yanlış olduğunu söyledi. Özel, “Genelgede ilaç almaya gelen vatandaştan daha önceden de aldığımız ilaç katılım payının yanı sıra artık birinci basamak sağlık kurumlarında alınmayan poliklinik katılım payının da tahsil edilmesi isteniyor. Bu hasta ile eczacıyı karşı karşıya bırakıyor.

Uygulamayı çıkaranlar sağlığı siyasete alet ediyor. Siyasi çıkarlar uğruna vatandaşın gözünü sağlık ile boyamaya kimsenin hakkı yok” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!