Sağlık Bakanlığı'ndan iddialara cevap

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından iddialara cevap
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2012 00:00

Sağlık Bakanlığı damacana su incelemelerinde denetim açığı olduğu iddiaları üzerine yazılı bir açıklama gönderdi. Yapılan açıklamada alınan numunelerin hemen mühürlendiği, bu mühürlerin değiştirilmediği ve bazı durumlarda mühürlü numunelerin firma tarafından laboratuvara gönderildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada Hıfzısıhha Kurumu olarak bilinen Türkiye Halk Sağlığı Kurumunın su denetimleri konusunda köklü bir tecrübeye sahip olduğu. Kamuoyuna açıklanan damacana su denetimlerinin yıllardır devam eden uygulamalar olduğu ancak hassasiyet nedeniyle sonuçlarının açıklandığı belirtildi. Denetimlerin AB mevzuatına uygun ve dünya uygulamalarına paralel kriterlerle sürdürüldüğü söylendi.

"365 GÃœN DENETÄ°M YAPIYORUZ"

Bakanlık damacana suların denetiminin Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca 365 gün sürdüğünü belirtirken tesis ve piyasa denetimlerinde şu hususlara dikkat edildiği bildirildi:


• Tesis hijyenik şartlarda faaliyet gösteriyor mu?
• Başka bir suya ait kaplar kullanılıyor mu?
• Yıkama ve durulama ünitesi nasıl? Yıkama suyunda izinsiz ürünler kullanılıyor mu? Yıkama suyu sıcaklığı yeterli mi?
• Tesise ait laboratuvarda eksiklikler var mı? Analizler düzenli yapılıyor mu? Analiz sonuçları nedir?
• Ambalajlarda kullanılan etiketler uygun mu? Tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı bilgi ve sembollere yer verilmiş mi? Ruhsatta belirtilen formatta mı?
• Kapak üzerinde emniyet bandı (shiring) kullanılıyor mu?
• Su dolumu ünitesinde çalışan personel hijyen kurallarına uyuyor mu?
• İzinli suya niteliği dışında su katılıyor mu?
• İzinsiz kaynak ilavesi var mı?
• Ürünler hijyenik koşullara uygun taşınıyor mu?
• Suların depolanma koşulları nasıl?
• Satış koşulları nasıl? Tüpgaz vs ile birlikte satışa sunuluyor mu?

 

Haberin Devamı

56 PARAMETREYE BAKILIYOR

Denetimlerde numunelerin tesislerden yıkama suyu, durulama suyu ve doldurulan suların yanı sıra piyasada satışa sunulan ürünlerden alındığı belirtildi. Analizlerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametre incelenirken analizlerin Tüketici Güvenliği Laboratuarı (Ulusal Referans Laboratuarıdır) ve Halk Sağlığı Laboratuarlarında yaptırıldığı bildirildi.
 

NUMUNELER MÜHÜRLÜ

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu açıklamasında her ürün için ikişer numune alındığının birinin analiz, diğerinin ise itiraz durumunda değerlendirilen şahit numune olduğunu belirtti. Alınan numuneler denetim elemanlarınca hemen mühürlenmekte olup daha sonradan değiştirilme ihtimali olmadığı söylendi. Numunelerin normal şartlarda denetim ekipleri tarafından laboratuara taşındığı bazı durumlarda mühürlü numunelerin firma tarafından laboratuara götürüldüğü açıklandı. Açıklamaya şöyle devam edildi; Ancak bu mühürlü numunelerin değiştirilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bu nedenle denetimlerle ilgili bir güvenlik açığı söz konusu olamaz.
 
Bakanlığımızca ambalajlı suların son 3 yılda yapılan denetimleri neticesinde uyarı cezasından faaliyetten mene kadar 608 işlem gerçekleştirilmiştir. Son üç yılda yapılan denetimlere ilişkin genel bilgiler şöyledir:

 

Haberin Devamı

AMBALAJLI SULARDA DENETÄ°M (2009-2011)
YILIDENETÄ°M SAYISIUYGUN OLANLAR UYGUN OLMAYANLARÂ
200913851176209 - 8 firma faaliyetten men
201017481470278 - 6 firma faaliyetten men
201118211691130 - 1 firma faaliyetten men
20121745169055 - 5 firma faaliyetten men (Temmuz denetimleri hariç)

 

İmlahanede eksikliği saptanan firmaların uygunsuzluğu giderene kadar piyasaya ürün vermeleri engellenmekte, daha önceden piyasaya sunulan damacanalar toplatılmakta ve Müdürlüklerimiz gözetiminde imha edilmektedir. 
 
Damacana suyu kullanan vatandaşlarımızın da aldıkları ürünle ilgili aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmesi gerekmektedir:
- Tükettiğiniz ambalajlı suyun Sağlık Bakanlığı tarafından izni olup olmadığına, etiketin üzerinde izin tarihi ve sayısının bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
- 4 ayrı yerinde (etiketinde, gövdesinde kabartma yazıyla, emniyet bandında ve kapağında) suyun markasının bulunmasının yanı sıra, yine etiket bilgilerinde cinsi, üretim adresi, suya uygulanan işlemler ve suyun sahip olduğu parametreler mutlaka yer almalıdır. 
-  İmal ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, şirket logosunun ayrıca damacana ambalaj üzerinde kabartma ile yazıyor olması gerekmektedir
- Güvenlik bandına önemle dikkat etmek gerekir, suyu açanın ilk siz olduğunun  göstergesidir.
- Damacananızı belirlenen kriterlere göre muhafaza etmeniz gerekmektedir. Serin, kuru ve direkt güneş ışığına maruz kalmayan temiz bir ortamda muhafaza edilmelidir. 
-  Damacanalar evlerde başka amaçla kullanılmamalıdır.
- Damacanaların temizlenmesinde çamaşır suyu, fırça gibi tahriş edici maddeler kullanılmamalı, damacana temizliği su üreticisine bırakılmalıdır.
- Deforme, yıpranmış damacanalardaki sular satın alınmamalıdır. 
- Damacana pompalarının ve damacana suyu kullanılan su sebillerinin temizliğine azami dikkat edilmelidir.
- Damacana açıldıktan sonra 5 litrenin üzerindeki ürünlerin maksimum 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!