Ruhunuz dinlenirken siz kilo almayın

Güncelleme Tarihi:

Ruhunuz dinlenirken siz kilo almayın
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 00:00

Bütün kış boyunca tatili iple çektik. Uzun uzun uyumak, acele etmeden yemeğin tadını çıkarmak, sahil ya da havuz başındaki şezlongta tembellik etmek kime iyi gelmez ki? Ama sayılı gün çabuk geçer. Şehre döndüğünüzde tartıda göreceğiniz rakamlar, tatili burnunuzdan getirebilir. Ancak bazı küçük önlemlerle hem keyif yapmak hem de kiloyu korumak mümkün. Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, yanıtlıyor:

Haberin Devamı


- Tatilde uzun uzun uyumak metabolizmayı tembelleÅŸtirir mi? Â

 

Evet. Güne başlangıç saatinizi 10.00’dan sonraya bırakmayın. Erken kalkanın metabolizması daha hızlı çalışır. Mutlaka kahvaltı edin. Zeytin, tereyağı, zeytinyağı, kuru yemişler vb. yağları kahvaltınızdan çıkarın. Gün içinde mutlaka 2 litre su için.

- Yemeklerde sadece zeytinyağlı yesek?


/images/100/0x0/55eaf731f018fbb8f8a22e0d
Açık büfelerdeki zeytinyağlı yemeklere dikkat edin. Düşük kalorili öğün tüketiyorum derken yüksek yağ içerikli yemeklerle farketmeden fazla kalori alabilirsiniz. Dört yemek kaşığından fazla yememeye özen gösterin. Mümkünse sebze tercihiniz ızgara veya çiğ olsun.

Haberin Devamı


- Alkollü akşam yemeği keyfi yapanlara önerileriniz nedir?


Akşam menüsünde alkol varsa, öğleden itibaren ekmek, meyve, makarna, pilav, börek, pide, gözleme vb. karbonhidrat zengini yiyeceklerin tüketimine dikkat edin. Alkolün de bir karbonhidrat olduğunu unutmayın. Alkol alacaksanız, ekmek sepetini masadan kaldırın. Aslında önerim alkollü veya alkolsüz bütün içeceklere dikkat etmeniz. Fark etmeden kilo aldım diyorsanız, içecek listenize gözatın. Alkolsüz tercih ettiginiz gazlı içecekler, meyve suları, soğuk kahveler, milkshake’ler, meyve kokteyleri gibi alternariflerden uzak durun. Alkol derecesi yükseldikçe kalori içeriği de artıyor. İçkinizi meyve suyu ve enerji içeceğiyle birlikte alırsanız kaloriyi yükseltirsiniz.


- Akşam yemeklerinde doğru tercih nasıl yapılabilir?


Tercihinizi ızgaradan yana kullanın. Balık ve tavuğa öncelik verin. Bunları yağsız salata ve ızgara sebzeyle yiyin. Yemekten önce 1 kase salata ve yanında 1 şişe doğal maden suyu içerseniz ana yemeği daha yavaş ve kontrollü yiyebilirsiniz. Makarna, pilav, börek gibi alternatiflerden kaçının. Öğün bitiminde meyve yemeyin.

 

BUNLARI UNUTMAYIN 

 

Haberin Devamı

* DİYET büfedeki alternatiflere bir bakın. En azından bir öğünü buradan alırsanız, kilo kontrolünüz kolaylaşır.
* İlla tatlı yemek istiyorsanız, öğleden sonrayı ve sütlü, meyveli tatlıları tercih edin. Tatlı büfesini kesinlikle aç karnına ziyaret etmeyin.
* 1 orta boy haşlanmış mısır 2 dilim ekmek demek. Ekstra aldığınız 140 kalori için yarım saat daha kumda yürümeye ne dersiniz?
* Tatilde daha fazla yemek istiyorsanız daha fazla hareket etmelisiniz. Plaj voleybolu, yüzme, tenis, yürüyüş gibi keyifli yaz egzersizleriyle yediklerinizi yakabilirsiniz.


MEYVE DÄ°YETÄ° ZAYIFLATMAZ


- Sadece meyve yiyerek zayıflanabilir mi? 

Yaz meyvelerinin cazibesi çok daha yüksek ve kalorisi de düşük. Yine de sadece meyve tüketerek zayıflamak mümkün değil. Sağlıklı da değil.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaf731f018fbb8f8a22e0f
- Bazı meyvelerin zayıflattığı öne sürülüyor. Bu doğru mu?

Bugüne kadar limon, greyfurt, karpuz, kiraz, mango, elma, vişne ve ananasın zayıflattığı öne sürüldü. Her hangi bir meyvenin tek başına zayıflatıcı etkisi yok. Kapsülleri de bu konuda yardımcı olamaz.

 

- Meyvedeki ÅŸeker masum mu?

 

Meyvenin içindeki şeker fruktoz. Meyveden gelen fruktozdan korkmayın. Ama meyve tüketim miktarınızı dengeleyin. Abartılmadan alınan fruktoz sağlıklı bir şeker. Yeterli ve dengeli beslenmek için doğal besinlerimizle aldığımız şekerlerin dışında, tatlandırma amacıyla gıda ve içeceklere dışarıdan eklenen her türlü şeker miktarının günlük kalori alımımızın yüzde 10’unu geçmemesine dikkat edin.

 

Haberin Devamı

- Meyve şekerinin, kan şekerini hızla yükseltmemesi için ne önerirsiniz?

 

Yoğurtlu meyve salatası yapın. Meyveli süt hazırlayın veya meyvenin yanında süt için. Karpuz ve peynirin dostluğunu diğer meyvelerle de kurun. Tarçın, zencefil, Hindistan cevizi gibi baharatlarla tüketin. Kefirle de alabilirsiniz. 1 çorba kaşığı yulaf veya yulaf kepeği kullanın. Badem ve cevizle lezzetine lezzet katın. Tatlılık oranı yüksek meyveleri, ekşi meyvelerle karıştırarak salata yapın.

 

- Meyvenin porsiyonları önemli mi?

 

Hem de çok... Günde toplam 200 gramın altında ve 400 gramın üstünde meyve yemeyin. Meyve porsiyonlarını öğrenmek için mutlaka mutfak terazisi kullanın. 1 porsiyon ortalama 100 gramdır. Bunun da kalorisi ortalama 48. Meyve tüketiminizi mutlaka reçel, mermalat, bal, kuru meyve, meyve suyu tüketimlerinizi de göz önünde bulundurarak planlayın. Örneğin 1 çorba kaşığı bal/pekmez/reçel ortalama 100 gram meyve kalorisi kadar kalori getiriyor. 2 tane kuru kayısı = 20 tane kuru uzum = 1 tane kuru incir = 100 gram meyve.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!