Anormal kanama, kilo kaybı, alt karın ağrısına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Anormal kanama, kilo kaybı, alt karın ağrısına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 12:29

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke: "Yaklaşık olarak meme kanserlerinin yüzde 5-10'u, yumurtalık kanserinin ise yüzde 20'si genetik kaynaklı. Ailesinde veya yakın akrabalarında yumurtalık veya meme kanseri nedeniyle tedavi gören bir hasta varsa, düzenli kontroller ve smear testi ile kanser erken evrede tespit edilebilir."

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseriyle mücadelenin en önemli adımını tarama konusundaki duyarlılık. Ailesinde yumurtalık ya da meme kanseri tedavisi gören kişiler riskli grupta yer alıyor. İleri inceleme rahim ağzının değerlendirilmesinde önemli bir yer tutuyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke ailesinde yumurtalık ya da meme kanseri olan kişilerin, genetik taramayla incelenerek koruyucu önlemler alması gerektiğini söylüyor.

Anormal kanama, kilo kaybı, alt karın ağrısına dikkat

MUTASYON TAŞIYANLAR TESPİT EDİLEBİLİR

Genlerde meydana gelen mutasyonları taşıyan kadınların 70 yaşına kadar ciddi oranda yumurtalık ve meme kanseri riski taşıdığı kanıtladı. Günümüzde, genetik tarama testleriyle bu mutasyonları taşıyan kadınlar saplanabiliyor. Özellikle, ailesinde veya yakın akrabalarında yumurtalık veya meme kanseri nedeniyle tedavi gören bir hasta varsa, diğer bireyler bu mutasyonu taşımaları bakımından riskli gruplarda ve genetik taramayla incelemek için uygun adaylar. Mutasyonu taşıdığı bilinen kadınlar koruyucu önlemler alarak kanser gelişimini önleyebilir. Bu öneriler arasında doğum kontrol haplarının kullanımı riski azaltıcı rol oynar. Ancak cerrahi tedaviler en etkin koruyucu önlem. Mutasyon tipine göre 35-45 yaşları arasında yumurtalıkların ve tüplerin ameliyatla alınmasının yumurtalık kanseri gelişme riskini yüzde 80- 96 oranında azaltacağı kanıtlandı. Yumurtalık ve tüpleri alınan kadınlarda aynı zamanda meme kanseri gelişme riskinin de yüzde 46-56 oranında düştüğü gözlemlendi.

Haberin Devamı

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN TANI MÜMKÜN

Rahim ağzı kanserinin de uygun tarama ve tedaviyle önlenebilir kabul ediliyor. Rahim ağzı kanserinin sebebi olarak adlandırılan HPV virüsü kanserli hastaların yüzde 99'unda tespit ediliyor. HPV virüsüne karşı geliştirilmiş aşılar mevcut. Aşılamanın kızlarda 9-26 yaşlar arasında yapılması öneriliyor. Rahim ağzı kanserinin uzun bir kanser öncesi dönemi bulunuyor. Bu dönemin smear testi taramasıyla erken tanısı mümkün.

Haberin Devamı

Anormal kanama, kilo kaybı, alt karın ağrısına dikkat

BELİRTİLERDEN ANLAŞILABİLİR

Adet görmeye erken yaşta başlayıp, geç yaşa kadar devam etme, gebe kalmamış olma, ailede yumurtalık, meme ve rahim kanseri öyküsü olan kadınlar bu kanser tipine karşı risk faktörü taşıyor. 4 kadından 3'ünün ancak ileri seviyeye ulaştıktan sonra teşhis konduğu bu kanser tipine karşı doğum kontrol hapları yüzde 40 koruma sağlayabiliyor. Yumurtalık kanseri teşhisi konan hastalarda ameliyat ve ilaçlı tedavi yöntemlerine başvuruluyor. Ultrason, tomografi ya da MR ameliyat ve kan tetkikleriyle teşhis konularak, tedavi ediliyor. Rahim kanserinin belirtileri arasında da anormal kanama, lekelenme, kilo kaybı, alt karın bölgesinde ağrı ve ele gelen şişkinlik gibi sorunlar çeşitli teşhis yöntemleriyle bulanabiliyor.

Haberin Devamı

Anormal kanama, kilo kaybı, alt karın ağrısına dikkat

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!