Özel günlere özel beslenme: Regl döneminde neler yenmeli?

Güncelleme Tarihi:

Özel günlere özel beslenme: Regl döneminde neler yenmeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 16:03

Yorgunluk, bitkinlik ve sinirlilik belirtileri ile kendisini gösteren regl döneminde tüketeceğiniz besinlerle etkileri en aza indirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Regl dönemi kadınlar için hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan zor geçen bir dönemdir. Regl döneminden bir hafta önce başlayan ve regl döneminin bitmesiyle sona eren bu süreçte birçok belirti ortaya çıkar. Yorgunluk, vücutta şişkinlik, sinirlilik, gerginlik, tatlı-tuzlu krizleri, baş ağrısı en sık görülen belirtilerdendir. Bu dönemde doğru beslenme ile bu etkileri daha aza indirebilirsiniz.

Kırmızı Et, Tavuk, Balık

Kanama nedeniyle bu dönemde demir eksikliği görülebilir. Kırmızı et, tavuk, balık demir seviyenizi yükseltmek için yardımcı olan besinler arasındadır.

Kuru Meyveler

Kuru üzüm, kuru kayısı demir açısından zengindir. Üstelik kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olur.

Â

Özel günlere özel beslenme: Regl döneminde neler yenmeli

Haberin Devamı

C Vitamini İçeren Besinler

C vitamini yüksek değerli besinler demir emilimini artırdığı için mutlaka tüketilmesi gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler, yeşil biber, portakal, mandalina bunlar arasında yer alır. C vitamini sayesinde stres düzeyi de dengelenmiş olur.

Ananas

Şişkinliğin ve regl ağrısının azalmasına yardımcı olan tropikal bir meyve olan ananası bol bol tüketebilirsiniz. Düşük kalorili bir meyve olan ananas vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur.

Magnezyum İçeren Besinler

Regl döneminde vücuttaki magnezyum seviyesinde azalma olduğu için tatlı isteği artar. Magnezyum açısından zengin besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tahıl, elma, incir, limon, ceviz, badem, fındık, kakao, üzüm, patates yer alır. Yeterli seviyede magnezyum tüketimi hem tatlı isteğini azaltır hem de regl ağrılarına iyi gelir.

Özel günlere özel beslenme: Regl döneminde neler yenmeli

B6 Vitamini İçeren Besinler

Sinir sistemini etkileyen ve kanda hemoglobin oluşmasını sağlayan B6 vitaminini regl öncesi ve regl döneminde tüketmek faydalı olur. Brokoli, yumurta, balık, havuç, muz, avokado, tahıllar B6 vitamini yönünden en zengin besinlerdir. Gerginliğin ve ağrıların azalmasında oldukça etkilidir.

Muz

Haberin Devamı

Regl ağrılarına iyi gelen meyvelerden biri de muzdur. Şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Kasık ve kramp ağrılarının azalmasında etkilidir.

Maydanoz

A, C ve K vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, kükürt, magnezyum ve klorin bakımından zengin olan maydanozu regl döneminde tüketebilirsiniz. Maydanoz regl döneminde oluşan ağrının azalmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan apiol maddesi regl döngülerinin düzene girmesinde de etkilidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!