Refleksoloji nedir? Refleksoloji hakkında tüm detaylar

Güncelleme Tarihi:

Refleksoloji nedir Refleksoloji hakkında tüm detaylar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 16:16

Refleksoloji çoğunlukla ayak olmak üzere el ve kulaklara masaj ve baskı uygulanarak yapılan bir alternatif tedavi metodu olarak biliniyor. Basında yer alan haberlerin ardından, daha önce bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, refleksolojiye dair bilgi almak adına araştırma yapmaya başladı. Peki, refleksoloji nedir? İşte, refleksoloji hakkında merak edilen tüm detaylar...

Haberin Devamı

Refleksoloji, el, ayak tabanı ve kulaklarda vücudun tüm bölümleri, organ ve bezleriyle ilgili yönlendirici refleks alanlarının mevcudiyeti prensibine dayanan bir uygulama yöntemidir. Refleksoloji belirli hastalıkların tanı, tedavisi veya eklem mobilizasyonu ve manupilasyonunu içermez. Refleksoloji sıklıkla hastanın ayakları, elleri veya kulakları üzerine eller ile uygulanır. Daha az sıklıkla masaj cihazı, masaj çubuğu, masaj mili gibi aletler kulanılabilir.

HANGİ DURUMLARDA KULLANILMALIDIR?

Ünitelerde (Refleksoloji ünitesi ruhsatlı muayenehane, tıp merkezi, devlet hastanesi vb): stres, sıkıntı, irritabl barsak sendromu, herhangi bir hastalığı tanımlanmayan kişilerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, sindirim sistemi hastalıkları ile ilgili bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlar, mekanik kas-iskelet sistemi ağrıları, migren, herhangi bir hastalığa bağlanmayan gerilim tipi baş ağrıları, astım hastalarında kaygı/endişenin azaltılması için, herhangi bir hastalığa bağlanmayan uyku bozuklukları, idrar kesesi çıkış kasının gerginliğine bağlı idrar kaçırmalarında yardımcı yöntem olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

Uygulama Merkezlerinde (Refleksoloji uygulama merkezi ruhsatlı üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri): kaygı bozuklukları ve panik atak tedavisinde destekleyici, tek taraflı felç (hemipleji), serebral palsi, multiple skleroz (MS) gibi nörolojik kökenli hastalıklarda gene rehabilitasyon uygulamalarını destekleyici, kanser ve kemoterapiye bağlı ağrı, bulantı, kusma gibi yan etkileri azaltmada ve doğum ağrılarının azaltılmasında destekleyici olarak kullanılabilir.

HANGİ DURUMLARDA KULLANILMAMALI?

Öyküde yeni gelişen enfeksiyonlar, ateşli durumlar, ayakta aktif gut hastalığına bağlı eklem iltihabı (artrit), toplar damarlarda pıhtı (derin ven trombozu), kontrol edilemeyen kan basıncı, kalp krizi, kalp pili varlığı, bayılma (senkop) sonrası dönem, akut cerrahi durumlar, safra kesesi taşları, böbrek taşları, uygulama bölgesinde açık ve kapalı yaralar, gebeliğin ilk üç ayı gibi durumlarda refleksoloji uygulanmaz.

Haberin Devamı

KİMLERE UYGULANMALI / UYGULANMAMALI

Yukarıda belirtilen uygulama alanları sınırları içerisinde kalmak şartı ile bebeklik döneminden yaşlılığa kadar her dönemde uygulanabilir. Enfeksiyonu olan, ateş yüksekliği olan, bacak toplar damarlarında pıhtı sorunu olan, akut (yeni gelişen) hastalığı (kalp krizi, bayılma vb) olan, uygulama alanında yara olan ve gebeliğinin ilk 3 ayında olan hastalarda refleksoloji uygulanmaz.

HANGİ TEDAVİYE DESTEK AMAÇLI KULLANILIR?

Refleksoloji uygulandığı tüm durumlarda tedavi edici olarak değil mevcut tedaviyi destekleyici olarak kullanılır. Bu nedenle stres, sıkıntı, irritabl barsak sendromu, sindirim sistemi hastalıkları ile ilgili bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlar, mekanik kas-iskelet sistemi ağrıları, migren, gerilim tipi baş ağrıları, astım hastalarında kaygı/endişenin azaltılması için, herhangi bir hastalığa bağlanmayan uyku bozuklukları, idrar kesesi çıkış kasının gerginliğine bağlı idrar kaçırmalarında, çeşitli nörolojik durumlarda, kanser ve kemoterapiye bağlı ağrı, bulantı, kusma gibi yan etkileri azaltmada ve doğum ağrılarının azaltılmasında tedaviye destek amaçlı kullanılabilir.

Haberin Devamı

TEDAVİ SONRASI NE YAPMALI?

Tedavinin sonunda genellikle kısa süreli istirahat ve nefes egzersizleri önerilebilir. Bu dönemde uygulamanın etkisinin arttırılması için yeterli miktarda su içilmelidir. Beklenmeyen bir etki/yan eki görülmesi durumunda uygulamayı yapan hekim ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

BU YÖNTEMİ KİMLER UYGULAMALI?

Ülkemizdeki yasal düzenlemeler gereği refleksoloji mutlaka sertifikalı bir hekim veya hekim gözetiminde sertifikalı sağlık meslek mensubu tarafından Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş sağlık kurumlarında uygulanmalıdır. İlgili sertifikanın Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş eğitim kriterlerine uygun eğitim veren bir eğitim merkezinde tamamlanan eğitim sonunda Sağlık Bakanlığı onaylı olarak alınmış olması gerekmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!