Ramazanda beslenmenin püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda beslenmenin püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2012 00:00

Ramazanda tutulan oruç ruhsal ve bedenen arınma olarak kabul edilir. Bu arınmanın bedenimiz için sağlıklı gerçekleşmesi ancak yeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür.

Haberin Devamı

Karın doyurmak, yeterli ve dengeli beslenme olarak algılanmamalıdır. Vücudumuzun karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bu yazın en sıcak günlerinde oruç tutulacağı ve aç kalınacak sürenin 16 saati bulacağı göz önüne alındığında, hastalıklara davetiye çıkarmamak için ramazanda beslenmemize daha da önem vermeliyiz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Lale Özbek Ramazan ayında doğru beslenmenin önemini vurgulayarak “Yemek yiyerek geçirilen 8 saatte öğün sayısı en az 3-4 olacak şekilde planlanmalıdır. Bu beslenme şekline dikkat etmeyen sağlıklı kişilerde bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, kabızlık, reflü, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir” uyarılarında bulunuyor.

Haberin Devamı

Ramazan ayı boyunca sağlıklı kalmak ve hastalıklardan korunmak için bilgiler veren Lale Özbek şu önerilerde bulunuyor:

 

NASIL BESLENMELİ

 

Uzun süren açlıktan sonra az ve sık aralıklarla beslenmek vücut dengesini korur. Bu sebeple iftara hurma veya zeytin ile başladıktan sonra 1-2 bardak su içilmelidir. Su, tüm gün vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koyması ve doygunluk hissini artırması bakımından önemlidir. Başlangıç için çorba en uygun yiyecektir. Çorba içildikten 10 -15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ve salata ile 3-4 yemek kaşığı pirinç pilavı, makarna, bulgur pilavı veya küçük bir dilim börek yenebilir.

 

AZ AMA SIK YİYİN

 

Yeme düzeninin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızı yavaşlar. Sahura kalkılmadığı zaman metabolik hızımız düşer, bu da kilo alımına sebep olur. Bu sebeple sahura kalkmak hafif ama tok tutan sağlıklı besinler yemek, gün içerisinde uykuya eğilimi, sinirlilik, baş ağrısı, halsizlik gibi durumları azaltacaktır. Ramazan boyunca 2 ana öğün (iftar ve sahur), iftardan sonra da mutlaka 2 ara öğün düzenlenmelidir.

 

Haberin Devamı

POSAYI ARTIRIN

 

Sindirim sisteminin sağlığı için yeterli sıvı alımının yanı sıra posa içeriği fazla olan ve tok tutma özelliğine sahip gıdalardan kepekli - esmer ekmek, kuru baklagiller ile süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Uzun süreli açlık sebebiyle azalan bağırsak hareketleri için posalı beslenmenin önemi unutulmamalıdır.

 

SIVI ALIMINA DİKKAT EDİN

 

Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerekir. Bu sebeple iftardan sahura kadar geçen sürede 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su içilmesi çok önemlidir. Gazlı içecekler ise, mide rahatsızlıklarına neden olabilecekleri ve yeme kapasitesini artırabileceği için önerilmez. İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten 1 saat sonra içmek daha sağlıklı olur. Ayrıca mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki / meyve çayları, şekersiz komposto ve ayran gibi içecekleri de tercih edebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

YAĞLI YEMEKLERDEN UZAK DURUN

 

Yemeklerde hayvansal yağlardan, aşırı tuzdan, her türlü kızartmalardan kaçınmak gerekir. Et yemekleri yeniliyorsa mümkün olduğunca yağsız ve beyaz etler tercih edilmelidir. Tatlılarda ise; şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine az şekerle yapılmış sütlaç, güllaç gibi tatlılar tüketilmelidir.

 

İFTARDAN SONRA HAREKET EDİN


Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, sindirim ve hazımsızlık için vazgeçilmez olan fiziksel aktivite Ramazanda da ihmal edilmemelidir. İftardan 1-1,5 saat sonra kısa süreli, tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!