Ramazan'da bakteriye fırsat vermeyin

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda bakteriye fırsat vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2012 13:28

Ramazan ayında tutulan oruçla yaklaşık 16 saat boyunca aç kalınması nedeniyle bakteriler için ağızda rahat ortam oluştuğu, bu durumun özen gösterilmemesi halinde diş hastalıklarını artırabildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Zekai Kafaoğlu, mikroorganizmaların vücuda giriş kapısının ağız olduğunu söyledi.
Yeterli özen gösterilmemesi durumunda mikroorganizmaların sadece ağız ve diş rahatsızlığıyla kalmayıp yol açacakları enfeksiyonla birçok hastalığa davetiye çıkarabildiğini dile getiren Kafaoğlu, bu yüzden ağız bakımının, temizliğinin küçük yaşlardan itibaren büyük önem taşıdığını anlattı.


İyi bir ağız bakımının etkili diş fırçalamayla yapılabileceğini ifade eden Kafaoğlu, ağızdaki bütün yemek artıklarının uzaklaştırılmasıyla istenen temizliğin sağlanabileceğini kaydetti. Kafaoğlu, özellikle Ramazan ayında ağız ve diş temizliğinin büyük önem kaşıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Diğer günlerde gece yatıp sabah kalkıyoruz. Sadece uyku zamanında yemek yemiyor, su içmiyoruz. Oruçluyken ise yaklaşık 16 saat aç kalınıyor. 16 saat hiçbir şey yeyip, içmiyorsunuz. Ağız, ortama açık ve sürekli mikroorganizmalar var. Bakteriler ağızda 16 saat boyunca rahat çalışıyorlar. Yemek tüketimi olmadığı ya da su içilmediği için bakterilerin pozisyonu, ağızdaki asitlik değişmiyor. Bakteriler, ağızda 16 saat boyunca eşit şartlarda, rahatlıkla faaliyet gösteriyorlar. Yemek artıkları, 16 boyunca çalışan bakterilerle dişlerde çürüğe dönüşüyor.”

Haberin Devamı


Ramazan başladığı ilk hafta merkeze gelen sayısının azaldığını, ancak daha sonra normale döndüğünü ifade eden Kafaoğlu, “Bir hafta sonra aniden diş ağrıları ortaya çıkabiliyor. Bu durum, mikroorganizmaların, daha aktif çalışması ve çürüklerin ortaya çıkması ilgili” dedi.

 

"ANCAK ELMASIN KESTİĞİ DİŞ MİNESİNİ BAKTERİ ERİTEBİLİYOR"

 

Ağız ve diş temizliğinin yeterli sağlanamaması durumunda bakterilerin, yemek artıklarını parçalayarak asit ürettiğini belirten Kafaoğlu, şunları kaydetti:
“Diş minesi çok serttir. Elmasla kesebiliyoruz, ama mikroplar o sert dokuyu eritiyor. Bakteri plağı oluşuyor. Diş eti rahatsızlıkları da ortaya çıkıyor. Kanamalar başlıyor, ağız sağlığı bozuluyor. Bu yüzden özellikle Ramazan ayında ağız ve diş bakımını iki katına çıkarmak gerekiyor. Sahurdan sonra mutlaka diş fırçalamak lazım. Bakterilere 16 saatlik fırsat tanımayın. Normal fırçaların yanı sıra özellikle ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanılmalı. Bütün görünen, görünmeyen, iç ve diş yüzeyler mutlak fırçalanmalı, temizlenmeli. En az 5 dakika diş temizliği yapmak lazım.”

Haberin Devamı


Kafaoğlu, her zaman olduğu gibi Ramazan'da da asitli yiyeceklerden uzak durulmasını önererek, “Sahurda şekerli, karbonhidratlı yiyecekler, daha az tüketilmeli. Peynir ve süt tüketimi dişler için önemli. Meyve sebzeler, sağlıklı dişler için de önem taşıyor” diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!