Prostat tedavisinde ilginç sonuç

Güncelleme Tarihi:

Prostat tedavisinde ilginç sonuç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 00:00

Yüksek yaşlarda erkeklerin kabusu haline gelen prostat üzerine yapılan son araştırmalar kanserin tedavisinde ameliyatın gereksiz olabileceğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

ABD’de Emekli İşleri Departmanı ve Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, prostat bezini aldıran ya da herhangi bir küratif tedavi olmadan 10 yıl süreyle gözlemlenen 731 erkeğin yüzde 47’si yaşamını başka nedenlerle kaybetti. Araştırma sonuçları prostat ameliyatı olan erkeklerde de idrar kaçırma ve iktidarsızlık gibi yan etkilerin gözlemlendiğini ortaya koydu.


BussinessWeek’te yer alan habere göre, konu hakkında açıklama yapan Amerikan Kanser Derneği yetkilisi Otis Brawley; “Son 20 yıldır ABD’de yaptığımız şeylerin gereksiz yere pek çok erkeğe zarar verdiğinden hiçbir şüphem yok. Erkeklere bu araştırma sonucunda prostat tedavisine ihtiyaçlarının olmadığını ispatlayan büyük bir kanıt bulduğumuzu söylememiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

"PROSTAT KANSERİ ÖLÜMCÜL DEĞİL"


Derneğin prostat birimi yöneticisi olan Durado Brooks ise erkeklerin çoğunlukla kanser olduğunu öğrenir öğrenmez cerrahi müdahalede bulunulmasını istediğini belirtti. Prostat kanserinin ölümcül olmadığını insanların kabul etmesi oldukça zor diyen Brooks, bunun kanserin her zaman yayılabilir ve ölümcül bir şey olarak algılanmasından kaynaklandığını söyledi. Yapılan araştırmada denek sayısının 2 binle başlatıldığını ancak pek çok deneğin gözlemlenmeyi bekleyemediği için bu sayının 731’e düştüğünü belirtti. Bunun araştırmayı sınırlandırdığını söyleyen Brooks, ölüm oranlarında küçük bir farklılığa neden olduğunu ancak prostat kanserinin bölgesel gözlemlenmesi için yapılan ameliyatın da çok az sayıda insanın hayatını kurtardığını belirtti.

 

AMELİYAT GRUBUNDA ÖLÜM ORANI AYNI


10 yıllık araştırma süresince, 364 erkeğin ameliyat olan 171’i ölürken, prostat kanseri için hiçbir müdahalede bulunulmayan 367 erkeğin 183’ü öldü. Ameliyat grubundaki erkekler yüzde 5.8’lik bir oranla prostattan ölürken, hiçbir müdahalede bulunulmayan erkeklerin yüzde 8.4’ü öldü. Ameliyat grubundaki hastaların 5’te 1’inden daha fazlası operasyon sonrası 30 gün içerisinde komplikasyonlar yaşadı. İdrar kaçırma ve erektil disfonksiyon ameliyat olan erkekler içerisinde yaygın görülürken, gözlemlenen erkeklerde yüksek bir oranla gelişen kemik mestazı gözlemlendi.

 

 

 

Haberin Devamı


Amerikan Kanser Derneği’nin elindeki verilere göre, ABD’de her yıl 241 bin erkeğe prostat kanseri tanısı konulanların 28 bini bu nedenle ölüyor. Bu oran prostatın erkekler için en ölümcül ikinci kanser türü olmasına neden oluyor. Öte yandan, şu an için ABD’de prostat kanseri taşıyan erkekler arasında gözlemlemeye uygun olanların sadece yüzde 10’u gözlemlenmeyi tercih ediyor. Geriye kalan büyük çoğunluk ise cerrahi müdahale ya da diğer türden radyasyon tedavileri ile kanseri tedavi etmeye yöneliyor. Bu tarz tedavi yöntemleri iktidarsızlığı da içeren pek çok yan etkilere neden oluyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!