Prostat kanseri cerrahisinde en iyi çözüm: Laparoskopik ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Prostat kanseri cerrahisinde en iyi çözüm: Laparoskopik ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 17:41

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanserinin tedavisinde ’Laparoskopik Cerrahi’nin en iyi çözüm olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ERÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demirtaş, özellikle 50 yaşından sonra erkeklerin korkulu rüyası haline gelen prostat kanserinde tüm kanserlerde olduğu gibi erken teşhisin önemli olduğuna vurgu yaptı.

"PROSTAT KANSERİ LAPAROSKOPİ İLE KOLAYCA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR"

Doç. Dr. Demirtaş, erken evrede tespit edilen prostat kanserinin laparoskopik ameliyatla kolayca tedavi edilebildiğini kaydetti. Doç. Dr. Demirtaş, ”Prostat kanseri için risk faktörleri artan yaş, etnik köken ve aile hikayesidir. Aile hikayesi olanların 45 yaşından sonra, olmayanların 50 yaşından sonra prostat kanseri taramasından geçmesi gerekir. Tarama için parmakta rektal muayene ve PSA testi yapmak yeterlidir. PSA için eşik değer yaşa göre değişmektedir. Avrupa Üroloji klavuzu 2015 önerisinde 40 yaşında PSA 1 ng/ml üzeri, 60 yaşında 2 ng/ml üzerinde prostat kanseri riskinin arttığı belirtilmektedir. Bu taramalar yapılırken hastanın bireysel genel sağlık durumu, yaşam beklentisi, yaşı dikkate alınarak yapılmalıdır. Prostat kanseri riski yüksek hastalarda rektal yolla uygulanan ultrason kılavuzluğunda yapılacak prostat biyopsileri tanı konulabilmektedir, ayrıca son zamanlarda multiparametrik MR görüntüleriyle birlikte yapılan biyopsilerle tanı doğruluğu artırılabilmektedir.”

Haberin Devamı

AÇIK AMELİYATLA 5 GÜNDE NORMAL YAŞAMA DÖNÜLEBİLİYOR

Erken evrede prostat kanseri tanısı konulmuş, yaşı ve genel sağlık durumu uygun hastalara radikal prostatektomi ameliyatı yapıldığını belirten Doç. Dr. Demirtaş, bu ameliyatın açık, laparoskopik ve robotik yöntemle yapılabildiğini söyledi. Demirtaş, "Açık ameliyatla hastanede kalış (5-7 gün), iyileşme (15-20) ve günlük aktivitelere geri dönme süresi daha uzun. Laparoskopik ve robotik ameliyatlarda bu süreler daha kısadır" dedi. Laparoskopik ameliyatların cerrah için öğrenme sürecinin çok uzun olduğunu da ifade eden Doç. Dr. Demirtaş, bu ameliyatların yalnızda deneyimli merkezlerde ve bu konuda uzman cerrahlar tarafından uygulandığını kaydetti.

CUMA AMELİYAT PAZAR TABURCU

Doç. Dr. Demirtaş, "Kendi kliniğimizde hastaların bireysel durumlarına göre her iki ameliyat da büyük bir başarı ile uygulanmakta. Cuma günü laparoskopik radikal prostatektomi yöntemi ile ameliyat ettiğimiz hasta, pazar gün taburcu olabilmekte" diye konuştu. Demirtaş, radikal prostatektomi sonrası idrar kaçırma ve cinsel sorunların yaşandığını, bu sorunların laparoskopik radikal prostatektomi sonrası daha az görüldüğünü sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!