Polikistik over sendromlu kadınlarda obezite daha yaygın

Güncelleme Tarihi:

Polikistik over sendromlu kadınlarda obezite daha yaygın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 09:52

Polikistik Over Sendromu (PCOS), yumurtalıklarda irileşme ve birçok küçük kist oluşumu ile seyreden ve kadınlarda hormonal problemlere neden olan bir durumdur.

Haberin Devamı

PCOS’un tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmese de genetik faktörlerin etkili olabildiği düşünülmektedir. Kadın hastalıkları uzmanı Dr. Hakan Özörnek ailede adet düzensizliği diyabet, yüksek tansiyon gibi sorunlar var ise PCOS riskinin varlığından söz edilebileceğini belirtti.

PCOS’LU KADINLARIN ANNE OLMA SERÜVENİ

Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. PCOS’lu kadınlarda hamile kalmayı zorlaştıran başlıca neden ovulasyon( yumurtlama) olmaması ya da düzensiz yumurtlamadır. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalabiliyorlar.

Polikistik over sendromlu kadınlarda obezite daha yaygın

Haberin Devamı

TÜP BEBEK HASTALARININ YÜZDE 15'İ POLİKİSTİK OVERLİ

Tüp bebek hastalarının yaklaşık % 15-20 sini oluşturan polikistik over hastalarının karşılaştıkları tek problem doğal yolla gebe kalmada zorluk değil ne yazık ki. Tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kullanılan hormon tedavisi sonucu normalden çok sayıda yumurta gelişmesinin bir takım yan etkilerin de oluşmasına neden oluyor. OHSS ( ovaryan hiperstimülasyon sendromu) olarak tanımlanan bu yan etki, büyümüş ve sayısı normalin üzerinde olan yumurtalardan kana salınan bazı sinyaller nedeniyle vücutta damar dışında kalan alanlarda sıvı birikimidir. OHSS; bulantı, kusma, ishal, karında şişkinlik ve sıvı birikmesi, akciğerlerde sıvı birikmesi, kan pıhtılaşmasında artma gibi bulgulara neden olur. Hayati tehlike ile karşı karşıya kalan hastada bu durum birkaç hafta sürebilir, hatta bazen hastaneye yatış ve yoğun bir tedavi gerektirebilir.

PCOS'LU HASTALARDA GEBE KALMAK DA ANNE OLMAK DA DAHA ZOR

Polikistik over sendromunda görülen yüksek androjenler, yüksek kan şekeri düzeyi ve insülin direnci mekanizması gebelikte bir takım riskler de yaratmaktadır. Şeker hastalığı (diyabet) kanda yüksek şeker düzeylerine neden olan bir durumdur. Bazı kadınlarda gebe kalmadan önce diyabet mevcuttur. Bazı kadınlarda ise “gestasyonel diyabet” olarak adlandırılan durum şeklinde gebelikte meydana gelir. Yaklaşık %3 kadında gebelikte kan şeker düzeyi bozuklukları görülür. PCOS’lu kadınlarda insülin direnci söz konusu olup, bu kadınlar insülin salgı bozukluğuna ve glukoz intoleransı bakımından yüksek riske sahiptirler. Bu nedenle PCOS’lu kadınlar gebelik diyabet gelişimi açısından da artmış risk altındadırlar ve düzenli olarak taranmaları önerilmektedir.

Haberin Devamı

YÜZDE 60'I OBEZDİR

PCOS’lu kadınların yaklaşık %60-80 kadarı obezdir. PCOS’taki bu karbohidrat metabolizma bozukluğuna rağmen, bu hastalarda gebelik diyabeti konusu çok netleşmemiştir. Obez gebelerde glisemik kontrolün bozulması, hiperglisemi ve insülin direnci gelişme riski daha fazladır. Obez olarak karbonhidrat metabolizmasındaki değişiklikler gebeliğe başlayan ve gebeliği sırasında fazla ağırlık kazanan kadınlarda karbonhidrat toleransının bozulma olasılığının normal ağırlıktaki gebelere göre yüksek olması gebelikte gestasyonel diyabet (şeker hastalığı) görülme olasılığını artırmaktadır.

Polikistik over sendromlu kadınlarda obezite daha yaygın

Haberin Devamı

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARINA NEDEN OLUR

PCOS ve Gebelik sırasında yüksek tansiyon, hem anne hem de bebek açısından başta ölüm olmak üzere pek çok riski beraberinde taşımaktadır. Fazla ağırlık kazanımı, anne adayında yüksek tansiyon ve buna bağlı komplikasyonların görülme olasılığını arttırmaktadır. Obez kadınlarda gebelik sırasında tansiyon yüksekliğine daha fazla rastlanırken oldukça tehlikeli olan preeklamsi ve hipertansiyonun en ciddi formlarından biri olan eklampsi görülme riskinde de artış gözlenmektedir.

Yapılan birçok çalışmada PCOS’un tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açtığı bildirilmiştir fakat tam olarak neden gebelik kaybına yol açtığı belirlenememiştir. Polikistik Over Sendromunda tekrarlayan gebelik kayıpları ile ilişkili olarak yüksek androjenler, yüksek insülin ve obezite sorumlu tutulmaktadır. PCOS’lu kadınların gebeliklerinin %50‘ye yakını ilk 3 ayda kendiliğinden düşükle sonlanmaktadır.

Haberin Devamı

DAHA SAĞLIKLI YAŞAM TARZI İLE GEBELİK KOLAYLAŞIR

Polikistik Over Sendromu olan kadınlar normal yaşam tarzlarında olduğu gibi gebelikte de diyet ve egzersizlerine dikkat etmek ve gebelikte kilo alımında dikkatli olmak zorundadırlar. Polikistik Over Sendromunda ve aynı zamanda obezite sorununda tek başına bedeni çalıştırmak kilo vermek için yeterli değildir. Diyet ve egzersiz bir arada uygulanmalı ve hatta bu bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir.

Ancak PCOS’lu anne adaylarının egzersiz yaparken zorlayıcı hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında düşük yapma riskleri olduğu için doktor kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir. Gebelikte özellikle kilo alımını kontrol etmek üzere bir diyetisyenden yardım almaları en doğru yöntemdir. Anne adaylarının sık sık tansiyonlarını ölçtürmeleri ve günlük tuz alımlarına dikkat etmeleri de gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!