Pedikür ile tedavi beklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Pedikür ile tedavi beklemeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 10:02

Tırnak batması toplumda yaygın bir problemdir. Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar, gebelik, ergenlikte hızlı büyüme evresinde tırnağın parmağa göre fazla gelişmesi, tırnak altındaki kemik yapıda gelişen bazı oluşumlar tırnak batmasının başlıca sebepleridir.

Haberin Devamı

Aşırı terleme tırnağın yumuşayarak tırnak yan duvarına gömülerek batık tırnak (gömülü tırnak) tırnaklarda şekil bozukluğu ile sonuçlanabilir. Yine yanlış tırnak kesimi de tırnak batması ( gömük tırnak ) ile sonuçlanabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca, tırnak batması ve tedavisini anlattı.

TIRNAK BATMASI PEDİKÜR İLE DÜZELMEZ

Son yıllarda özellikle ayak tırnak batması hastalarının giderek artan miktarda pedikür salonları ve ayak sağlığı merkezlerinde tedavi olmaya çalıştığını görüyoruz. Ancak tırnak batması kesinlikle tıbbi bir problemdir ve hekimlerce tedavisi gerekir. Zira tırnak batması yoluyla oluşan enfeksiyon ayak dolaşım bozukluğu olan kişilerde ve şeker hastalarında kangrene kadar giden rahatsızlıklara yol açabilir.

İLERLERSE DOKTOR TARAFINDAN TEDAVİ EDİLMELİ

Haberin Devamı

Tırnak batmasında erken evrede (Evre I) tırnağın yan kenarı boyunca ağrı hissedilir. Daha sonra ağrıya kızarıklık (Evre II) eşlik eder. Üçüncü evrede şişlik artarak granülasyon dokusu geliştirir. Ve nihayet dördüncü evrede tırnak kıvrımı enfekte olarak sulantılı bir görünüm kazanır. Erken evrede konservatif önlemler yeterli olabilirse de tırnak batmasının ileri evreleri mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

TIRNAĞI ÇEKMEK DOĞRU BİR TEDAVİ YÖNTEMİ DEĞİLDİR

Doğru tedavi yöntemi sadece tırnak batması gözlenen tırnağın tümüyle çekimi değildir. Çekilen tırnak hastanın ağrı şikayetlerini bir süre ortadan kaldırır. Ancak 6-12 ay sonra tırnak uzayıp eski boyutlarına ulaştığında tekrar batma başlayacaktır. Doğru tırnak batması tedavisi tırnağı daraltan ya da tırnak yatağını genişleten yöntemlerle yapılır.

Erken dönemde hafif lezyonlarda batan tırnak kısmına pamuk uygulanması, kalın tırnaklarda tırnağın orta kısmının törpülenmesi, tırnak teli uygulamaları, mantar mevcut ise tedavisi ve travmadan kaçınma ile düzelmeler gözlenebilmektedir.
İleri evrelerde ve inatçı durumlarda ise, tırnağın batan kısmının ve altındaki yatağının kısmi olarak çıkarılıp, batan tırnak kısmını üreten ve matriks olarak adlandırılan oluşumun ileride tekrar batmaya yol açmaması için fenol dediğimiz maddenin uygulanması ile (fenolizasyon) en başarılı sonuçlar sağlanmıştır.

Haberin Devamı

Bu operasyon batan tek tırnak için ortalama 15 dakika sürmekte ve lokal anestezi eşliğinde uygulanmaktadır. İşlemden sonra evde istirahat önerilmektedir. Tırnak batması tekrarlayabilen bir durumdur ve bu yöntemin en önemli özelliği kalıcı bir çözüm sağlamasıdır.
ABD Michiganda yapılmış 2005 te yayınlanmış 69 çocuk hasta üzerinde yapılmış bir çalışmada (J Pediatr Surg. 2005 Jan;40(1):290-2.) basit eksizyon tekniğiyle, fenolizasyon yöntemi karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada uzun dönem takibi sonrasında basit eksizyon yapılan grupta nüks oranı %45 olurken fenolizasyon uygulanan grupta nüks oranı %4 olarak değerlendirilmiştir.

NEDEN FENOLİZASYON?

Fenol ile uygulanan tırnak batması tedavisinin avantajlarını özetleyecek olursak:
1. Oldukça kısa süren bir müdahaledir. 15 dakika kadar sürer
2. Işlem sonrasında ağrı hissi hemen hemen olmaz
3. Uygulama sonrası enfeksiyon riski çok düşüktür. Çünkü kullanılan fenol maddesi aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir.
4. Tırnak batması nüks riski %5'den azdır.
5. Tüm bu avantajlar inatçı vakalarda ve ilerlemiş batmalarda fenolizasyon tekniğiyle yapılan tırnak batması tedavisini diğer yöntemlere göre üstün kılmaktadır.

Haberin Devamı

Uzm. Dr. Nezih Karaca

Pedikür ile tedavi beklemeyin


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!