Parkinson'dan pille kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Parkinsondan pille kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 12:49

Gaziantepli 52 yaşındaki Aziz Bağcı, vücudunun sol tarafında hareket yetersizliğine ve sürekli titremeye neden olan Parkinson hastalığından beynine takılan pil sayesinde kurtuldu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertaç İşleker'in, gerçekleştirdiği
ameliyatla sağlığına kavuşan Bağcı, AA muhabirine yaşadıklarını anlattı. 2003 yılında sol ayak baş parmağında titremeyle başlayan hastalığın, kısa sürede vücudunun sol tarafını kullanamaz hale getirdiğini belirten Bağcı, “Teşhis konulduktan sonra ilaç tedavisine başladık. İlaçlar sadece ağrımı kesmeye yaradı. Bunun dışında hastalığa iyi gelir düşüncesiyle tavsiye edilen bir sürü şeyi denedim, ancak işe yaramadı. Hastalık gittikçe ilerledi” dedi.

Ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini ifade eden Bağcı, şöyle devam etti:

“İki gün önce ameliyat oldum. Şimdi gayet iyiyim. Titremelerim durdu, vücudumun sol tarafı rahatça hareket edebiliyor. Hastaneden çıktıktan sonra bir motosiklet alıp bineceğim. Yıllarca motosiklet kullananları izledim, özendim. Ayrıca eklemlerimdeki ağrılar olmadan uyumak, ayağa kalkıp yürümek çok güzel.”

7 çocuk 6 torun sahibi Bağcı, birkaç gün sonra kendisini sabırsızlıkla bekleyen Gaziantep'teki ailesinin yanına gideceğini kaydetti.
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. İşleker, Bağcı'nın ameliyat sonrası sağlığının oldukça iyi olduğunu belirterek, pille verebilecekleri uyarının yarısını verdikleri halde, hastanın titremelerinin durduğunu, hastanın daha önce hareket ettirmekte zorlandığı sol tarafını rahatça hareket ettirebildiğini söyledi.

Bağcı'nın kendisine başvurduğunda titremelerinin yoğun olduğunu, vücudunun sol tarafının hareket kabiliyetini yitirdiğini ve vücut hareketlerinin çok yavaşladığını ifade eden Prof. Dr. İşleker, şu bilgileri verdi:

“Bu tür hastalarda titremenin ötesinde de yaşam kalitesini bozan şeyler gelişiyor. Bu ameliyatın normal süresi 8 saat, ancak bu ameliyat 5 saat sürdü. Pili bir milimetrelik alana yerleştiriyoruz. Ameliyatın püf noktası bu bir milimetrelik yere pili kaydırmadan yerleştirmek. Bağcı, ameliyat sonrası gayet iyi. Titremelerinden kurtulduğu gibi, rahatça yürüyebilecek, şiddetli eklem ağrılarından kurtulacak.”

Pil sayesinde beynin kontrolsüz çalışan bölgelerinin kontrol altına alındığına dikkati çeken Prof. Dr. İşleker, pilin içindeki düzeneğin, dışardan bir kumanda sayesinde yönlendirilebildiğini, kişiye göre pilin uyarma düzeyini ayarladıklarını söyledi.

Genellikle 40 yaşından sonra görülmeye başlamasına karşın, insanların en fazla 70 yaşından sonra Parkinson hastalığına yakalandığını belirten Prof. Dr. İşleker, Bağcı'nın da hastalığa erken yakalananlardan olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!