Obezite tedavisinde yüzde 100 başarı

Güncelleme Tarihi:

Obezite tedavisinde yüzde 100 başarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 10:57

Adana Devlet Hastanesi Obezite Polikliniği Uzmanı Diyetisyen Dr. Emin Seçilmiş, Türkiye'de obezite sorunu yaşayan çocuk sayısının son yıllarda katlanarak arttığını, sorunun en önemli nedenlerinin hazır gıda tüketimi ve aşırı hareketsiz yaşam biçimi olduğunu vurgulayarak, erken yaşlarda tedavi uygulamasında başarılı sonuç alındığı bildirildi.

Dr. Emin Seçilmiş, obezitenin giderek bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini, polikliniklerine son yıllarda başvuranların sayısında büyük artış yaşandığını kaydetti.

Obezitenin, yetişkinlere oranla çocuklarda daha hızlı yaygınlaştığını vurgulayan Seçilmiş, “son 3 yılda bize başvuruda bulunan çocuk hasta sayısı 2 kat arttı. Bu durumun en önemli nedeni ise toplumda değişen yemek ve yaşam tarzı” dedi.

İşlenmiş ve çok miktarda katkı maddesi içeren yiyeceklerin obeziteye davetiye çıkardığını ifade eden Seçilmiş, şöyle devam etti:
“Artık çocuklar fast food ve cips ile kola gibi kalorisi yüksek, aburcubur tabir edilen yiyecekleri çok miktarda tüketiyor. Ayrıca, anneler çocuklarına doğal gıdalar yerine, reklamların da etkisiyle 'büyüme yiyecekleri' olarak tanıtılan ürünleri yediriyor. Annenin çalışıyor olması da bu durumu tetikliyor. Bu beslenme tarzı, TV ile bilgisayar başında daha fazla vakit geçirilmesi sonucu hareketsiz bir yaşam biçimiyle birleşince, obezite yaygın bir sorun haline geliyor. Ayrıca, çocuğa 'sen şişmansın, yemeyeceksin' şeklinde yaklaşmak ve onu suçlamak yerine bilinçlendirmeye gitmek gerekli. Çünkü, yasak getirilen çocuk, yasaklanan yiyecekleri daha çok yiyor.”

Obezite sorununun ortaya çıkmasıyla birlikte tedavisine de başlanması gerektiğini ifade eden Seçilmiş, bu yaşam tarzını ve kilolarını benimseyen çocuğun, ileride bunlardan kurtulmasının daha zorlaştığını kaydetti.

Polikliniklerine başvuran çocuklarda başarının çok yüksek seviyede olduğunu ifade eden Seçilmiş, “ilköğretim çağındaki çocuklarda başarı oranımız yüzde 100 seviyesinde. Çocuklara neyin doğru neyin yanlış olduğu anlatıldığında, bunu çok iyi anlıyorlar, başarıyla ve taviz vermeksizin uyguluyorlar. Başarının sırrı burada” dedi.

Kiloları nedeniyle çocuğa ayrı bir uygulamaya yönelinmesinin de psikolojik olarak olumsuz etki yaratacağına dikkati çeken Seçilmiş, ailedeki herkesin beslenme tarzına dikkat etmesi ve örnek davranış sergileyerek yardımcı olması gerektiğini kaydetti.
Seçilmiş, çocuklara hazır yiyeceklerin yedirilmesinden kaçınılması, bunlar yerine doğal yiyecekleri, taze meyve ve sebzeleri tüketmesinin sağlanması, TV ve bilgisayar başındaki zamanın kısıtlanarak, spora yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!