Narkozsuz mide ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Narkozsuz mide ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2012 00:00

Konya Beyhekim Devlet Hastanesi’nde 44 yaşındaki Turunç Güneş’e Türkiye’de ilk kez narkozsuz uyutulmadan boyun bölgesindeki sinirlere müdehale edilip uyuşturularak ve belden lokal anastezi uygulanarak laparoskopik cerrahi yöntemiyle 20 dakikada mide reflü ameliyatı yapıldığı açıklandı.

Haberin Devamı

 

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Şükrü Salih Toprak, hastanın narkoz alma korkusu dolayı uyutmadan ameliyatı yapma kararı aldıklarını söyledi. Hastanın boyun bölgesinden sinirlere müdehale edip uyuşturarak ve belden lokal anestezi uygulayarak laparoskopik cerrahi yöntemiyle ameliyatı yaptıklarını belirten Op. Dr. Toprak, şunları söyledi:

 

"Burada önemli olan hastanın hissetmeye başlamadan ameliyatı tamamlanmasıydı. Bunu başardık ve yaklaşık 20 dakikada ameliyatı tamamladık. Hastamız ameliyat boyunca uyanıktı. Kendisi ameliyattan sonrada hiç ağrısı olmadı ve rahatlıkla ayağa kalkıp yürüyebildi."

 

Haberin Devamı

Toprak, operasyonda hastanın uyutulmadan göğüs boşluğuna kadar müdehale edilebilmenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

GENEL ANESTEZİ OLSAYDI

 

Türkiye’de ilk defa bu yöntemle ameliyatı yaptıklarını belirten Uzm. Dr. Murat Dursun da şöyle konuştu:

 

"Boyundan sinir bloğu ve belden lokal anestezi yöntemiyle ameliyatı gerçekleştirdik. Bu ameliyatta süre çok önemliydi. Çünkü hastanın hissetmeye başlamadan ameliyatın bitirilmesi gerekiyordu. Bunu da başarılı yaptık. Hastaya genel anestezi ile ameliyat yapılmış olsaydı batın içinde karbondioksit gazından dolayı sağ omuz ve karın ağrısı olacaktı. Bölgesel anestezi ile bu ağrıları oluşmadı."

 

Dursun, laparaskopik cerrahi yöntemiyle genel anestezi uygulanarak yapılan tüm ameliyatların hastanın tekrar hissetmeye başlama süresi aşılmadığı taktirde bu yöntem ile yapılabileceğini ekledi.

 

HİÇ BİR ŞEY HİSSETMEDİM

 

Ameliyatta bilincinin açık olduğunu ve doktorlarla konuştuğunu anlatan 44 yaşındaki Turunç Güneş de ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında hiç bir ağrı hissetmediğini söyledi. Güneş, "Reflü hastalığım nedeniyle çok zor günler geçiriyordum. Aşırı derecede kusuyordum ve mide ağrısı çekiyordum. Yemek yediğim zaman kalbim sıkışıyordu. Hastaneye müracat ettim. Daha sonra ameliyata karar verildi ve bölgesel anestezi ile bayıltılmadan ameliyat gerçekleşti. Ameliyat sırasında ve sonrasında hiç bir ağrı çekmedim. Rahat bir şekilde rahatsızlığımdan kurtuldum" dedi.


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!