Minik Kübra'nın yüzü TÜRKKÖK ile güldü

Güncelleme Tarihi:

Minik Kübranın yüzü TÜRKKÖK ile güldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 12:40

Kemik iliği arayışında yurt dışına bağımlılığı ortadan kaldıran TÜRKKÖK projesi sayesinde 14 aylık Kübra bebeğin hayatı kurtuldu. Yaşaması için ilik nakli şart olan Kübra'ya 28 yaşında üniversite öğrencisi bir genç kızın iliği nakledildi.

Haberin Devamı

Dünyada 50 binde bir görülen genetik hastalık hemofagositik lenfohistiositoze (HLH) yakalanan 14 aylık Kübra bebek, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında nakledilen ilikle yaşama tutundu.

4 AYLIKKEN YÜKSEK ATEŞ BAŞLADI

Konya'nın Karatay ilçesinde çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan Cumali-Diler Doğan çifti, üçüncü çocukları 14 aylık Kübra'yı, 4 aylıkken yüksek ateş şikayetiyle hastaneye götürdü.

Minik Kübranın yüzü TÜRKKÖK ile güldü



Tetkikler sonucunda, minik Kübra'ya 50 binde bir görülen genetik hastalık HLH teşhisi konuldu. Küçük kızlarının hastalığını duyunca büyük üzüntü yaşayan aile, Konya'da bir süre ilaç tedavisi gören minik Kübra'yı Akdeniz Üniversitesi Hastanesine getirdi.

YAŞAMASI İÇİN İLİK NAKLİ GEREKİYORDU

Haberin Devamı

Buradaki kontrollerin ardından ilik nakli yapılması gerektiği belirlenen Kübra bebeğin doktorları, nakil için Sağlık Bakanlığınca uygulamaya konulan TÜRKKÖK Projesi'ne başvurdu.

TÜRKKÖK'te yapılan taramalarda, kan örneği veren 28 yaşındaki üniversite öğrencisi bir kızın iliğinin, minik Kübra'ya tam uyumlu olduğu belirlendi. Sağlık Bakanlığınca iletişime geçilen öğrenciden ilik alındı.

İlik, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş tarafından 42 gün önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alphan Küpesiz'e teslim edildi.

Başarılı geçen naklin ardından yapılan tetkiklerde, iliğin yüzde 100 tuttuğu belirlendi.

Minik Kübranın yüzü TÜRKKÖK ile güldü



"YÜZÜMÜZ İLK DEFA GÜLMEYE BAŞLADI"

Minik Kübra'nın babası Cumali Doğan, hayatlarının en zor günlerini geçirdiklerini anlattı.

Zorlu günleri TÜRKKÖK ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi doktorlarının yardımıyla atlattıklarını belirten Doğan, "TÜRKKÖK Projesi olmasaydı belki de aylarca ilik arayacaktık. Kızım sağlığına kavuştu. Çok mutluyuz. Yüzümüz bir yıldır ilk defa gülmeye başladı. Umarım her şey daha güzel olacak" diye konuştu.

Nakli gerçekleştiren Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alphan Küpesiz de minik Kübra'nın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Küpesiz, Kübra'yı birkaç gün içinde taburcu edeceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!