"Mide botoksunun ardından diyete dikkat edilmeli"

Güncelleme Tarihi:

Mide botoksunun ardından diyete dikkat edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2018 15:46

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, yurtdışında 2004 yılından beri denenen mide botoksu tedavisinin artık Türkiye'de de uygulandığını ancak zayıflama amacıyla yapılan mide botoksunun başarılı olabilmesi için diyet ve beslenme kurallarına uyulması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dr. Kar, Norveçli bilim adamlarının bu yöntemi 2004 yılından beri denediğini belirtti ve şunları söyledi: "Beden kitle endeksi 27,5 ile 40 arasında olanlara uygulanan mide botoksu zayıflamaya yardımcı bir yöntem ancak işlem sonrası uyulması gereken bazı kriterler var. Bu kriterleri hastalar açısından değerlendirmek gerektiğinde, mide botoksu işlemi sonrası diyetisyen eşliğinde tam bir uyumla beslenmesine dikkat eden kişi işlem öncesi kilosu göz önünde bulundurularak kilo verebiliyor. Bazı hastalar diyete kısmen uyum sağlayabiliyor o zaman da kilo vermek mümkün oluyor ancak bu hedeflenenin altında bir kilo kaybı oluyor. Bazı hastalar da işlem sonrası hiç diyet yapmıyor. Yapmadığı gibi gece de yeme alışkanlığına devam ediyor. Hiçbir uygulama sihirli değnek değildir. O nedenle yaşam tarzını değiştirmeyen hastalarda hiçbir yöntem işe yaramayacağı gibi mide botoksu da işe yaramaz. Kendi çalıştığımız hastaların yüzde 25'inde hastaların belirgin açlık hissetmemesine ve toklukla ilgili sorun olmamasına rağmen psikolojik temelli olarak yeme alışkanlıklarından vazgeçemediğini gördük."

Haberin Devamı

"BOTOKS ALERJİSİ OLAN VE MİDE SORUNU OLMAYANLAR UYGULAYABİLİR"

İşlemin midenin büyük bir bölümüne yapıldığını söyleyen Dr. Kar, "Mide botoksu ile midenin çok geniş bir alanına enjeksiyon yapılarak mide kaslarının etkisiz hale gelmesi sağlanıyor. Midede kasılmayı sağlayan kaslar bu özelliğini yapamadığı zaman gıdalar midede uzun süre kalabiliyorlar. Normalde karbonhidratlar 2-3 saatte ya da 4 saatte, proteinlerle birlikte alındığı zaman 4-4,5 saate boşalabilirken bu uygulamadan sonra mide boşalma süresi 12 saate kadar çıkabiliyor" dedi.

Mide botoksunda cilt gençleştirmede kullanılandan yüz kat daha fazla botoks kullanıldığını söyleyen Dr. Kar, yöntemin etkili olabilmesi için bu dozun kısıtlanmaması gerektiğini söylşedi.

Mide sorunları olmayan ve botoks alerjisi olmayanların mide botoksu için uygun adaylar olabileceğini söyleyen Dr. Kar, "Alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve öncelikle bu problemin düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile işlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. İşlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor. Botoks işleminden sonra ilk 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun etki süresi ortalama 4-6 ay kadar. Bundan sonraki süreçte botoksun tekrarlanıp tekrarlaması hastanın genel durumuna bağlı olarak gelişiyor. Mesela 75-80 kiloluk bir hastanın bu sürede 10-15 kilo vermesi mümkün bu da 6 ay sonunda ideal kilosuna ulaştı anlamına gelir. Sağlık problemleri de düzeldi ise botoksun yenilenmesine gerek duyulmaz ancak diyet ve spor programını devam ettirmesi istenir. 6 aylık süreçten sonra bir miktar daha kilo kaybına ihtiyaç olduğu düşünülürse ve yapılan teknikten başarı elde edilmişse botoks tekrar edilebilir. Literatür bilgilerinde 3 seansa kadar öneriliyor. Biz burada hasta ile beraber karar veriyoruz. Hasta diyette uyumluysa ve mevcut 6 aylık süreci iyi değerlendirdiyse uzun süreli tokluğu kendisine oluşturduğu değişikliklerden yakınmıyor ise bu süreci uzatabiliyoruz" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!