Mide balonunda yeni yöntem dünya literatüründe

Güncelleme Tarihi:

Mide balonunda yeni yöntem dünya literatüründe
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 13:54

Çağın hastalığı obeziteye neştersiz çözüm getiren ‘Mide Balonu’ uygulaması, hastaların en çok tercih ettiği tedavi yöntemlerinden biri oldu. Türkiye’de mide balonu uygulamasında kullanılan yöntem dünyanın en önemli bilimsel dergilerinde yayınlandı.

Haberin Devamı

Yıllardır ABD’yi etkisi altına alan obezite hastalığı gün geçtikte dünyaya hakim olmaya başladı. Beslenme ve yaşam şekillerinin tetiklediği (Aşırı fast-food tüketimi, televizyon ya da bilgisayar başında geçirilen uzun saatler) bu hastalığın tedavisi için bilim adamları birçok yöntem geliştirirken, son dönemde en çok tercih edilen uygulama ‘Mide Balonu’ oldu. Baykent Cerrahi ve Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halil Coşkun, 150’ncisini gerçekleştirdiği uygulamanın ardından yöntemi ve elde edilen sonuçları anlattı. Coşkun, “Mide balonu, dış yapısı silikondan oluşan biyomedikal bir üründür. İşlemden 6 saat önce yemek yemeği kesen hastalara damar yolundan sedasyon verilerek uyku hali sağlanır ve endoskopik yöntemle uygulamaya geçilir. Jelle kayganlaştırılan balon, mideye itilir. Daha sonra bir sıvıyla doldurularak şişirilir. Balondaki vakum sistemi çekilerek mide içinde serbest kalması sağlanarak işlem tamamlanır. Uygulama sırasında hastalar bir şey hissetmez” dedi. Mide Balonu’nun en önemli avantajının endoskopik olarak ve genel anestezi gerektirmeden yapılması olduğunu ifade eden Dr. Coşkun, ancak bu tür uygulamalarda hiçbir

/images/100/0x0/55ea56caf018fbb8f8797a8f
sorun ile karşılaşmamak için tüm girişimleri ameliyathane şartlarında ve maksimal güvenlik önlemleri altında yapılması gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Uygulamanın 15-20 dakika sürdüğünü kaydeden Coşkun, “Hasta 5-6 saat hastanemizde gözetim altında tutuluyor. Daha sonra uygulamayla ilgili özel olarak hazırlanmış bir kitapçık ile taburcu ediliyor” diyor. Mide Balonu’nda başarılı olmanın temel kuralının yöntemin mekanizmasının çok iyi anlaşılmış olması ve uygulama sonrası kalori kısıtlayıcı bir diyet programına uyum göstermesi olduğunu belirten Coşkun, şunları söyledi: “400-700 cc arasında bir kapasiteye sahip olan Mide balonu, mide hacmini küçülterek fazla miktarda gıda alımını engelliyor. Ayrıca balonun kilo vermedeki diğer etkileri arasında mide boşalımını geciktirerek gıdaların midede daha uzun süre kalmasına ve böylelikle kişilerin daha az acıkmasına neden oluyor. Yine kilo verdirmedeki bir diğer etken de mideden salgılanan ve açlık-tokluk üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olan GHRELİN hormonu üzerine etki ederek bu hormon seviyesinde azalmaya neden olarak acıkmamıza engel oluyor.”

Haberin Devamı

Mide Balonu uygulamasıyla kişilerin fazla kilolarının % 30-90 oranında kaybetmeleri mümkün, elde edilecek kilo kaybındaki başarı kişinin uyumuyla yakından ilgili. Dr. Halil Coşkun, Mide Balonu uygulamasının bu konuda deneyimli hekimlerce uygulandığında son derece risksiz ve oldukça başarılı sonuçlar veren bir yöntem olduğunu söylüyor.

/images/100/0x0/55ea56caf018fbb8f8797a91
DÜNYA LİTERATÜRÜNDE

Baykent Cerrahi ve Tıp Merkezi uzmanlarının uyguladıkları bu teknik dünyanın en iyi bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilen OBESITY SURGERY’nin Temmuz sayısında “Experience with Sedation Technique for Intragastric Balloon Placement and Removal” adıyla yayınlanarak dünya literatürüne girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!