Meme kanseri ve cinsel yaşam

Güncelleme Tarihi:

Meme kanseri ve cinsel yaşam
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 23:15

Meme kanseri sonrasında düzenli egzersiz yapmak; hem ruh hali üzerinde pozitif etkiler yaratıyor hem de kişilerdeki cinsel isteksizlik durumlarını olumlu anlamda etkiliyor.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, meme kanseri sonrasında kadınların karşılaştıkları cinsel sorunları ve bu sorunların üstesinden nasıl gelineceğini anlatıyor.

Kadınlarda görülen kanser tipleri arasında meme kanseri önemli bir yer alır. Her 8 kadından biri risk altındadır. Meme kanseri meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Meme kanalları ve süt üreten bezlerden kaynaklı kanser tipleri en sık görülenler arasındadır. Diğer dokulardan kaynaklı olarak da meme kanseri gelişebilir. Genetik geçişli olarak meme kanseri görülme riski %7-9’dur.

MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Kadınların ilk doğumunun 18 yaş öncesi ya da 30 yaş sonrası yapılması, ileri yaşta menopoza girmek, doğum kontrol haplarının kontrolsüz ve uzun süre kullanımı da meme kanser riskini artırmaktadır. Kontrollü kullanılan doğum kontrol hapları; bağırsak, rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltmaktadır. Menopoz sonrası beslenme şekli meme kanseri riskini önemli derecede etkilemektedir. Yağ oranı fazla olan yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketilmelidir. Düzenli bir sosyal yaşam, sağlıklı beslenme ve muntazam olarak sağlık kontrolünden geçmek kanser riskini en aza indirgeyebilir.

Haberin Devamı

Meme kanseri ve cinsel yaşam

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Meme kanserinin en belirgin göstergesi; memede zamanla kontrolsüz büyüyen, ağrısız şişlik ya da şişliklerin olmasıdır. Ağrı ve meme ucundan kanlı akıntı gelmesi ileri evre meme kanserinde karşımıza çıkar. Meme kanserinin erken evrede anlayamayabiliriz. Erken teşhis edebilmek adına toplumumuzu bilinçlendirmek önem arz eder. Yirmili yaşlarda 2 yılda bir kırklı yaşlarda yılda bir meme muayenesi yapılmalıdır. Meme ultrasonu başta gelen sağlık kontrolleri  arasındadır.

Meme kanseri ve cinsel yaşam

Haberin Devamı

MEME KANSERİ CİNSEL YAŞAMI NASIL ETKİLER?

Hiç şüphesiz ki meme kanserinin ailevi-sosyal yaşam ve cinsel yaşam üzerinde etkisi çok fazladır. Kadın memesi, kadınlığın en önemli parçalarından biridir. Çünkü beden algısı; cinsel fonksiyonu yönlendirirken, cinsel aktivite boyunca kompleks fiziksel ve duygusal etkileşimlere de cevap verir. Özellikle gençlik döneminde kadının memesinin cinsellik anlamı beden algısı oluşumunda bireyler arasında cinselliği temsil eden en önemli faktörlerden biridir.

Güzellik ve meme görünümü bir kadının kadınlık anlayışını, beden algısını, kendine güvenini, cinsel ve sosyal yaşamını etkileyen en önemli unsurdur. Meme kanseri çoğu zaman çiftlerin cinsel yaşamını olumsuz etkilemektedir. Cinsel uyarım, istek hatta orgazm tetiklenmesinde ve başlatılmasında kadın memesi önemli bir yer tutar. Memeye dokunulması ile algılanan mutluluk hissi bu bölgeyi erotik bölgelerden biri yapmaktadır. Meme duyarlılığında azalma cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Meme kanserine bağlı meme kaybı çıplakken duyulan huzursuzluk, ilişkiye girerken meme kapatma eğilimi ya da meme uyarımını ortadan kaldırmaktadır.

Haberin Devamı

Meme kanseri ve cinsel yaşam

Cinsel kimliğini kaybeden kadınlar daha çok bekar, genç, eşi ile ilişkisi iyi olmayan düşük gelir sahibi veya sosyal desteği olmayan kadınlardır. Meme kanseri sonrası beden algısını geliştirmek için aile desteği, psikolojik destek ve hasta doktor uyumu; tanı ve tedavide hastanın kaygılarını azaltmaktadır. Düzenli egzersiz yapımı, fiziksel kondisyon gelişiminin yanı sıra kadının kendini cinsel açıdan da daha çekici bulmasına, yaştan bağımsız olarak daha az yorgun hissetmesine, depresyona girmeyi önlemede ve olumlu ruh hali değişikliklerine neden olabilmektedir. Egzersizin ruh hali üzerindeki pozitif etkisi ile cinsel istekte bozulma daha az olacak ve cinsel uyarım kolaylaşacaktır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!