Meltem Cumbul: “Hepimizi bekler kapkara günler”

Güncelleme Tarihi:

Meltem Cumbul: “Hepimizi bekler kapkara günler”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 13:12

Sosyal medyada geçen haftalarda bir video yayımlanmıştı. ‘Term-x’ adındaki şirket Türkiye’de 80 kömürlü termik santral yapılacağını duyurarak bunun yeni bir istihdam alanı olacağını duyurmuştu. Change.org’da şirketin kapatılması için kampanya bile başlatılan tanıtımın gerçekte bir ‘troll’ olduğunun anlaşıldığı yeni bir video dolaşıma girdi. Meltem Cumbul yeni videoda söylediği şarkıyla termik santrallerin zararlarına vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

Her iki videonun da arka planında asılında Greenpeace’in yeni bir kampanyası olduğu anlaşılıyor. Türkiye’ye yapılması planlanan 80 termik santrale karşı başlatılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na gönderilmek üzere bir imza kampanyası başlatıldı.

 

Haberin Devamı

TERMİK SANTRAL İLE NEFES KESEN GELECEK VAADİ

Kampanya kapsamında önce bir sahte video hazırlandı. Videoda, Term-X adlı ‘şirket’, bir süredir çevre savunucularının anlam veremediği bir pişkinlikle Türkiye’nin her kentine termik santral kuracağını gururla ilan ediyordu. Term- X’in kurumsal iletişim müdürü bir TV programına çıkıp ‘termik enerji ile büyüdükten sonra kansere bile çözüm bulunabileceğini’ öne sürüyor, “Nefes kesen” bir gelecek vaat ediyordu.

O SÖZLER TEPKİ ÇEKTİ

Bu video tepkilere bile neden oldu. Hatta ‘Change.org’da şirketin kapatılması için kampanya başlatıldı. Sonunda Meltem Cumbul’un da şarkı söylediği eğlenceli bir video klibiyle bu şirketin aslında bir ‘troll’ ürünü olduğunu ortaya çıktı. Term-X aslında Greenpeace tarafından kömürlü termik santralların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacıyla kurulmuş hayali bir enerji şirketiydi. Ancak Term-X vaat ettiği 80 termik santral fazlasıyla gerçek.

Haberin Devamı

Meltem Cumbul: “Hepimizi bekler kapkara günler”

80 TERMİK SANTRAL DAHA PLANLANIYOR

Çünkü Türkiye’de başta Çanakkale, Soma, Batı Karadeniz ve İskenderun Körfezi olmak üzere gerçekten de 80 kömürlü termik santral daha yapılması planlanıyor.

"SESSİZ KATİL" 7 BİN 900 KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Greenpeace’in yayınladığı ‘Sessiz Katil’ raporuna göre, 2010’da Türkiye’de 7 bin 900 kişi kömür yakıtlı enerji santralleri nedeniyle hayatını kaybetti. Kömürlü termik santrallerin neden olduğu hava kirliliğine bağlı yaşanan hastalıklardan ötürü 1.7 milyon iş günü kaybı yaşandı. Sağlık ve çevre kurumlarının bir araya geldiği Temiz Hava Hakkı Platformu’nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor” adlı rapor da Türkiye’de 81 ilin 80’inde hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerlerinin üzerinde olduğunu ortaya koydu. Tüm bu rakamlar da 80 rakamı kadar gerçek. Ve tüm bu gerçekleri, “Bize bir şey olmaz”, “Çaresi bulunur”, “Neyse kader” diyerek savuşturabilmek mümkün değil.

Haberin Devamı

KÖMÜR İKLİMİ DEĞİL SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR’

Greenpeace, tüm bu ‘kara’ tablonun aydınlanması için Meltem Cumbul’un da yer aldığı bir video destek çağrısında bulunuyor:

“İklim değişikliği dünyanın geleceği için büyük bir tehdit. Geleceğimizi kurtarmak hepimizin elinde. Ben de bu noktada üzerime düşeni Greenpeace’in kömüre karşı başlattığı kampanyaya destek vererek yapmak istedim. Çünkü kömürlü termik santrallerin neden olduğu karbon salınımı iklim değişikliğinin baş sorumlusu. Kömürlü termik santraller sadece iklimi değil aynı zamanda sağlığımızı da tehdit ediyor. Ben de Greenpeace’le birlikte hayatımızı ve geleceğimizi böylesine kirleten kömürden vazgeçerek, acilen yenilenebilir enerjiyi gündeme alma çağrısında bulunuyor ve Türkiye’nin iklim değişikliğine karşı devam eden küresel mücadelenin öncülerinden olmasını umuyorum” diyen Cumbul herkesi www.komurcanalir.org’a girip, imza vererek bu mücadelenin parçası olmaya davet ediyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!